Isabel González: "Volem ser més populars, obrir portes a tothom i arribar als joves"

Parlem amb Isabel González, presidenta d'Amics de la UNESCO Valldoreix - Sant Cugat sobre els objectius de l'entitat per al curs '18-'19

Amics de la UNESCO Valldoreix - Sant Cugat encara un nou curs ple d'activitats, conferències i projectes amb la voluntat de seguir treballant per mantenir viva la cultura i el patrimoni, a més de tractar temes que preocupen a la societat, com ara l'aigua i el canvi climàtic. En aquest sentit, l'entitat focalitza l'any amb dos objectius primordials: fer-se a conèixer, encara més, entre els santcugatencs i arribar als joves a través de les escoles. Obrir la cultura, rebre més gent i socis i construir un missatge atractiu per als joves són les prioritats de l'associació. Per això, parlem dels objectius presents i futurs d'Amics de la UNESCO Valldoreix - Sant Cugat amb la seva presidenta, Isabel González.

Amics de la UNESCO Valldoreix - Sant Cugat va néixer als anys 90. Què és el que fa aquesta entitat?

Suposo que tothom deu conèixer que significa ser 'amic' de la UNESCO i què és la UNESCO. 'Amic' de la UNESCO significa ajudar a traspassar tota la cultura, la ciència i el saber fer de totes les cultures del món i traslladar-ho a tothom. D'aquesta manera es contribueix al fet que hi hagi un equilibri social que proporciona la pau i el ben estar. Això és el que nosaltres intentem fer a Sant Cugat. En ser una ciutat que transmet cultura pel quatre cantons, en el que hi ha moltes associacions culturals, els Amics de la UNESCO el que fem és obrir les portes a tothom, sense ànim de lucre, i cada mes programem conferències sobre un tema. Per exemple, el mes que ve parlarem del tema de l'aigua i vindrà un conferenciant que explicarà, entre altres coses, com estalviar aigua. En aquest mateix programa de xerrades vindran a parlar de com estan els oceans i la capacitat de l'aigua arreu del món, membres de Greenpeace. El que fem és, sobretot, tocar un tema concret al mes i l'enfoquem des de diferents perspectives per transmetre el problema o la solució de cada tema.

El 26 de setembre inauguren el curs 2018-2019.

Sí, per inaugurar el curs vindran l'alcaldessa, Carmela Fortuny, i d'altres autoritats. Amb tot aquest ressorgir, per dir-ho d'alguna manera, de la nostra llengua i de la nostra escola, hem contactat amb el senyor Josep Maria Terricabras, que és diputat europeu, i vindrà a fer una conferència sobre la llengua materna. L'objectiu és que la gent entengui la importància de les llengües i que és bo que hi hagi llengües. La llengua és la identitat d'una societat i, per tant, la llengua mare ha d'existir, és vital.

Quina relació diria que té Amics de la UNESCO Valldoreix - Sant Cugat amb els santcugatencs?

A nosaltres ens ajudaria molt que la gent ens vingués a conèixer, tenim les portes obertes a tothom, els dimecres, a les 18 h, a l'Arxiu Nacional de Catalunya, on fem, per exemple, Cine Fòrum. Necessitem que la gent ens conegui més i participi més amb nosaltres. Per exemple, totes aquestes conferències que fem les consensuem amb els nostres socis. Intentem que tot el que toquem siguin temes escollits per les persones que formen part del grup perquè ens interessa com a societat. Qualsevol persona que vingui a col·laborar serà benvinguda i necessària per a nosaltres.

L'entitat ja té uns anys de trajectòria i recorregut. Com creuen que ha evolucionat des dels seus inicis fins a l'actualitat?

Ha evolucionat obrint portes. Abans semblava una entitat enfocada a gent amb una certa cultura i socialment podia considerar-se una entitat tancada, i la UNESCO no ha de ser així, al contrari. La UNESCO ha de representar l'obertura social perquè tothom entengui i gaudeixi de les coses que passen i de la cultura en general. Per això ens interessa que la gent se'ns acosti, que s'integrin en l'entitat i que aportin idees per tractar temes que preocupen a la gent que, al cap i a la fi, ha de ser l'objectiu principal.

Sant Cugat és una ciutat que compta amb moltes entitats i associacions culturals. Això entenc que ajuda a millorar les sinergies entre la societat i la cultura

Sí. De fet, ara hem intentat començar a col·laborar amb diferents entitats culturals de Sant Cugat. Per Nadal hi haurà una conferència del senyor Jordi Saball, que organitzem conjuntament amb l'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran. Intentem involucrar altres entitats i, de fet, molta gent que forma part d'Amics de la UNESCO Valldoreix - Sant Cugat és també d'altres entitats del municipi. Hem aconseguit obrir-nos i ja hem començat col·laboracions i volem arribar-ne a més.

Quina relació tenen amb l'Ajuntament?

Tenim molt bona relació. Ja la teníem amb l'exalcaldessa, Mercè Conesa, i la seguim tenint ara. Estem treballant de la mà amb l'Ajuntament. Podríem dir que tenim una relació estreta i directe perquè l'Ajuntament també està molt obert a promocionar la cultura del municipi. També els interessa perquè en qualsevol cosa que es pugui treballar amb la UNESCO i que es pugui promocionar, per a l'Ajuntament és un gran què. La UNESCO també es preocupa per la defensa de monuments i patrimoni cultural i històric. Sant Cugat pot considerar-se una ciutat rica en aquest aspecte.

El dia 26 de setembre comencen un nou curs. Què n'esperen?

Esperem que vingui molta gent. Repeteixo que tenim els braços oberts al fet que vingui tothom. Les conferències són obertes i no és necessari ser soci per anar-hi, però sí que necessitem socis perquè ens ajudin, tant en l'àmbit econòmic com en l'àmbit logístic. Necessitem gent que ens ajudi perquè som pocs els que carreguem tot el pes de l'entitat. Sant Cugat és un poble molt culte i la gent es mou. Tenim un poble molt viu dins de la cultura. A banda d'això, estem perseguint a les escoles perquè volem que Amics de la UNESCO s'enfoqui també als joves. La vida i la societat han canviat tant que nosaltres no podem assimilar tots aquests canvis. Les conferències que fem i totes les activitats els anirien molt bé als joves i un dels temes que hem tractat amb l'Ajuntament és el d'obrir les nostres conferències als professors per, a la vegada, obrir-ho als joves.

Per tant pensen ja en el futur de l'entitat i volen fer un gir per atraure els joves.

Sí. Volem que sigui més popular. Ja tenim alguna relació amb alguna escola privada però volem arribar a l'escola pública.

En què creuen que Amics de la UNESCO Valldoreix - Sant Cugat ha aconseguit millorar el municipi?

Jo crec que és una riquesa pel poble que existeixi aquesta entitat cultural perquè estem connectats directament amb la UNESCO. Qualsevol cosa que pugui ser interessant, podria transmetre's a la UNESCO per donar renom al poble. Volem contribuir al fet que alguna festa, alguna tradició, algun moment que puguem compartir amb ells, es promocioni. Tenim contactes amb jutges de l'ICOMOS, que són els que escullen si un monument, un paisatge, una tradició, etc. és Patrimoni de la Humanitat. Tenim la possibilitat de connexió per poder tirar això cap endavant.

El Monestir és un dels patrimonis més estimats i importants de Sant Cugat

Sí. Vam explicar la idea de fer-lo Patrimoni de la Humanitat a l'Ajuntament, quan hi havia l'exalcaldessa, Mercè Conesa, i van estar entusiasmats amb el projecte. Aleshores ara estan treballant amb un estudi per presentar el projecte a l'ICOMOS. No és quelcom que sigui senzill i, molt menys, ràpid. De moment s'ha fet un estudi. Ara bé, no podem dir massa més perquè està en fase d'estudi. En aquest estudi hi col·laboren arquitectes, historiadors, etc. Ara, és una cosa que pot durar anys. Suposant que s'arribi a presentar tot aquest projecte, ens han dit que trigaria entre 4 i 6 anys.

 
Comentaris

Destaquem