La civada pura no conté gluten i és apta per als celíacs
La civada es pot incloure, de forma moderada, en una dieta lliure de gluten per a la majoria de persones amb celiaquia
La celiaquia és un trastorn sistèmic de base autoimmune de caràcter permanent en individus genèticament predisposats, induït per la ingesta de gluten que provoca una atròfia de les vellositats de l’intestí prim, que afecta la capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments.
A més, és considerada una malaltia silenciosa (es calcula que a Espanya hi ha prop de 400.000 afectats que no ho saben), que no té cura i que pot començar a qualsevol edat, ja que afecta tant adults com nens. Moltes intoleràncies són fruit en gran part de la manipulació de l’home en el blat, hibridacions, canvis de terreny, clima i manipulació genètica al llarg dels anys.
És per això que cada cop és més estesa socialment la sensibilització cap a aquest tipus d’intoleràncies i al·lèrgies alimentàries, i també d’altres. A principis dels 2000, no ens imaginàvem encara el boom de tots els aliments adaptats per a tota mena de malalties que hi ha hagut els darrers anys. La proliferació de marques de productes sense gluten envaeixen les botigues especialitzades cada dia amb més i millor oferta.
No obstant això, hi ha un aliment molt nutritiu i beneficiós per a la salut com és la civada, que durant anys s’ha vist afectat per la polèmica de si es podia o no incloure dins la llista d’aliments per a celíacs. Però aquest cereal pot incloure’s de forma moderada en una dieta lliure de gluten, per a la majoria de persones celíaques, ja que si és pura (no s’ha vist contaminada durant el cultiu o processat pel contacte amb altres cereals, com el blat, l’ordi o el sègol), no conté gluten.
