Montse Ibarra, dietista: "Les persones amb obesitat tenen una esperança de vida més baixa"

La dietista d'Àptima Centre Clínic MútuaTerrassa oferiex una conferència sobre obesitat i els seus tractaments en el cicle de xerrades que organitza el centre sanitari a Sant Cugat

El centre mèdic Àptima Centre Clínic MútuaTerrassa organitza una conferència per parlar sobre obesitat i sobrepès, així com de com recuperar la qualitat de vida, el dijous 20 de setembre, a les 18 h, a la Casa de Cultura. Les conferenciants seran la Doctora Salvadora Delgado, especialista en cirurgia bariàtrica, la psicòloga Núria López i la dietista Montse Ibarra, totes elles de la MútuaTerrassa. Per això, parlem amb la dietista Montse Ibarra perquè ens expliqui les claus de l'obesitat i com tractar-la. A banda d'aquesta xerrada, el centre mèdic n'organitza dues més, dins del cicle de conferències 'Ets a prop de saber-ne més'. La següent serà el 18 d'octubre i la temàtica aniran al voltant dels problemes de visió, a càrrec del Dr Josep Lluís Macaya, oftalmòleg d'Àptima Centre Clínic MútuaTerrassa. L'última conferència del cicle anirà sobre la reproducció assistida, a càrrec del Dr Francesc Fàbregas.

A partir de quin moment podem considerar que una persona pateix obesitat?

Segons la classificació de la Societat Espanyola per l'Estudi de l'Obesitat (SEDO), hi ha un càlcul que es fa entre el pes i l'alçada de la persona, que s'anomena índex de massa corporal. A partir d'aquí hi ha diferents classificacions: una persona amb pes normal tindria un índex de massa corporal d'entre 18,5 i 19,5. De 25 a 30 ja parlaríem de sobrepès i per sobre de 30 ja parlaríem d'obesitat. A partir de 35 ja podríem considerar que la persona pateix obesitat mòrbida. Per tant, una persona que està per damunt d'un índex de massa corporal de 30 és una persona obesa.

L'obesitat pot ser conseqüència de la genètica?

L'obesitat és una malaltia crònica i complexa, i l'hem de considerar multifactorial. És a dir que no hi ha una causa única, per això es fa tan difícil abordar-la. Hi ha una base genètica, hi ha una base d'estil de vida, d'ambient, hi ha aspectes psicosocials molt importants dins de l'obesitat, hi ha també aspectes socioeconòmics, etc. Les polítiques sanitàries també són molt importants, per això hi ha països amb més obesitat que d'altres. Hi ha molts factors que hi influeixen i la genètica n'és un. És un factor que et predisposa més o menys a tenir aquesta tendència. Però els gens es poden modificar en funció del teu estil de vida. Per tant, la genètica és determinant però es pot treballar.

Quin paper juga la nutrició en l'obesitat i la prevenció de la mateixa?

Per una persona que tingui predisposició genètica a l'obesitat és important fer tasques de prevenció. Quan l'obesitat ja està instaurada, el tractament o la resolució és més difícil. Hi ha molt poc percentatge d'èxit. El que podem fer és prevenir amb un estil de vida saludable. D'una banda cuidant la nutrició i, de l'altre, amb l'activitat física, tenint un estil de vida actiu. Si fem prevenció, encara que una persona tingui predisposició, és difícil que pugui acabar desenvolupant obesitat.

És fàcil passar del sobrepès a l'obesitat?

Les persones amb sobre pes tenen més risc d'acabar sent obeses. Els estudis diuen que un adolescent que arriba amb sobre pes té molts més números d'arribar a ser obès adult. El sobre pes no és una patologia en si, però sí que ens marca que hem d'estar alerta i fer una mica de prevenció per no passar a la franja d'obesitat, que ja es considera una patologia.

A banda de la prevenció amb un estil de vida saludable, hi ha alguna manera de combatre l'obesitat des de la sanitat?

Hi ha moltes maneres de combatre-la, des de la sanitat, des de les polítiques sanitàries, des de la indústria alimentària, etc. Cal fer extensiu tot això a les empreses i els centres de treball per oferir menús saludables als treballadors, etc. Des de les polítiques sanitàries també cal anar en la línia de regular la publicitat perquè, per exemple, hi ha molts programes infantils que tenen publicitat d'aliments que no són sans i que empitjoren l'alimentació. En aquests aspectes es podria fer una intervenció més exhaustiva de la que s'està fent fins ara.

Des d'Àptima Centre Clínic Mútua de Terrassa organitzeu una xerrada per tractar la matèria. Entenc que és una manera més de prevenir?

Sí, nosaltres parlarem del tema relacionat amb el sobrepès, analitzant el que és, parlarem d'obesitat, parlarem de dades, etc. Sembla que el sobre pes s'ha estabilitzat una mica en els darrers 25 anys, però l'obesitat ha anat incrementant i en els últims 25 anys s'ha incrementat i, a més, tot fa preveure que anirà en augment perquè la tendència és aquesta. En aquesta conferència parlarem d'això i també de quins tractaments podem aplicar a l'obesitat. Dins dels tractaments potser profunditzarem més en el tractament quirúrgic.

En els darrers anys hem escoltat moltes vegades que hi ha hagut un augment d'obesitat infantil. Quines són les causes?

Els nens estan molt exposats a aliments molt ensucrats i amb molts greixos i, bàsicament, estan exposats perquè les famílies també fan aquest tipus d'alimentació. Els nens segueixen els mateixos hàbits alimentaris que les famílies, per tant el ritme de vida que portem, en el que dediquem poc temps a la cuina, poc temps a preparar i planificar el menjar, fa que optem per opcions molt ràpides, que moltes vegades no són les més saludables. El consum de refrescos, de sucs, de brioixeria industrial, de carns processades i de menjar ràpid. Aquests aliments tenen molt poc valor nutritiu i són molt energètics. Si, a més, tenim en compte que els nens tenen un oci molt sedentari ho acaba d'arrodonir. El tema de les pantalles està imperant. Quan nosaltres érem petits jugàvem al carrer, ens movíem i cremàvem molta energia, mentre que avui dia els nens es passen moltes hores asseguts. L'oci que tenen és molt sedentari.

Les famílies no estan prou conscienciades?

Les famílies, moltes vegades, no tenen una percepció de la gravetat del problema. Les famílies tenen la concepció que val més que el nen estigui més aviat grassonet que no pas prim. Molts cops és la mateixa família que té els hàbits que provoquen que el nen acabi patint obesitat. Quan trobes una família que realment està sensibilitzada, aquesta família canvia hàbits en l'àmbit familiar. Aleshores els nens milloren d'una manera clara.

Quins riscos té una persona amb obesitat?

Molts. La veritat és que l'obesitat és la causa de mort de les principals malalties que s'estan donant en els països industrialitzats. La principal causa de mort són les malalties cardiovasculars i l'obesitat té un pes importantíssim com a factor de risc d'aquestes malalties. L'obesitat és un factor de risc en, per exemple, la diabetis tipus 2, que veiem que està creixent de manera exponencial. També té relació amb el càncer. Hi ha càncers que tenen una relació directa amb l'obesitat. Aquestes serien les principals malalties que estan en increment i que estan molt relacionades amb l'obesitat. Si millorem el pes, realment baixa el risc de patir aquestes malalties, que poden ser una causa de mort important. Sabem que les persones obeses viuen menys anys. L'obesitat redueix l'esperança de vida.

La cirurgia és un dels tractaments més utilitzats per combatre l'obesitat, però què passa si després el pacient no segueix una vida saludable?

Evidentment, s'ha de seguir cuidant. Això ho volem deixar molt clar en la conferència. La cirurgia és una ajuda, no és la solució definitiva. La cirurgia permet que la persona mengi molt poc i que amb el poc que mengi no passi gana, però és veritat que si aquest poc menjar no és saludable, a la llarga, es torna a guanyar pes. Si aquesta persona no adopta un estil de vida actiu i no fa exercici mentre perd pes, aquest pes que perdi tampoc es consolidarà. L'objectiu de la cirurgia és donar una oportunitat per perdre pes i poder seguir un estil de vida saludable per sempre.

Tenim la imatge d'una persona amb obesitat com algú gras. L'estètica pot amagar la malaltia?

L'obesitat es defineix com un excés de greix corporal, en diferents graus. Normalment una persona amb un índex corporal alt serà una persona amb un volum alt, perquè té un excés de greix més elevat, però sí que és cert que el que s'ha de diferenciar que una persona prima no és sinònim de salut. Una persona prima que no tingui un estil de vida actiu, pot tenir més riscos de malaltia que una persona amb sobrepès que mengi sa i sigui activa. El pes és un factor que predisposa a tenir més o menys risc, però també s'ha d'acompanyar d'aquests altres hàbits d'estil de vida saludable.

Quina és la manera ideal per perdre pes?

La pèrdua de pes ha de ser lenta i gradual perquè si no el cos crea mecanismes d'estalvi i compensació d'energia que van en contra. Fa que el metabolisme cremi menys energia. Si fas una reducció molt brusca d'energia i fas molt esport, el teu cos perdre pes més ràpid, però tens més risc de tornar-lo a guanyar abans, de fer el famós efecte rebot. El que recomanem és fer ajustaments a la dieta i fer reduccions graduals i que es vagin consolidant per sempre. Per posar una xifra, perdre 0,5 kg per setmana seria el més coherent.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem