Les castanyeres no fallen mai malgrat que la festa de Halloween sigui cada cop més celebrada també a Sant Cugat. Artur Ribera

Societat

Sant Cugat celebra alhora Halloween i la Castanyada

Cada cop és més habitual veure carbasses terrorífiques conviure amb castanyes i panellets

L'últim cap de setmana d’octubre és un dels més esperats per moltes famílies i sobretot per molts nens. No és el mateix que el Nadal o Sant Joan, però al voltant de la festa de Tots Sants hi ha dues tradicions que se celebren amb entusiasme i que requereixen preparació i dedicació: la Castanyada i Halloween. 

 

Fa quinze o vint anys coneixíem Halloween gràcies a les referències que vèiem a les sèries de la televisió i algunes pel·lícules de Hollywood. Malgrat això, pels carrers de Catalunya no s’hi veien carbasses amb un somriure malèvol o teranyines i bruixes decorant alguns comerços. En canvi, era habitual veure castanyeres amb el seu bidó torrant castanyes i una invasió de panellets a pastisseries, fleques i supermercats. 

 

La irrupció i la penetració de la festa de Halloween ha estat progressiva i avui en dia sembla que ha creuat les fronteres de la cultura anglosaxona per instal·lar-se arreu. En el cas de Catalunya, el que hem vist els darrers anys és que hi ha una convivència pacífica de les dues celebracions. Hi ha qui prefereix continuar amb la tradició de casa de castanyes, moniatos i panellets mentre d’altres s’han vist seduïts per una tradició forana que té els incentius del terror, una vistosa decoració i les disfresses com a principal reclam. Molts nens i joves se senten atrets per aquests ingredients que fan que Halloween sigui cada cop més present i visible als carrers, comerços i fins i tot centres docents. 

 

No és estrany que aquest cap de setmana es vegin pastisseries amb una carbassa enorme il·luminada amb una espelma mentre les dependentes venen panellets. El comerç i els seus aparadors són el millor termòmetre per veure fins a quin punt Halloween s’ha convertit en una realitat força popular, però que no ha estat capaç de desbancar una tradició més que centenària com la Castanyada. A la pràctica el que s’imposa és una convivència pacífica i no és estrany que una família faci panellets i torri castanyes disfressats de bruixes o vampirs. 

Una tradició importada que cada cop té més adeptes arreu

Un dels sectors que més aprofita la irrupció del Halloween és el de l’oci nocturn. Són diversos els bars, restaurants i discoteques que aprofiten la festivitat de Tots Sants per ambientar-se de terror i oferir diversió amb l’excusa de Halloween. “Ja fa cinc anys que celebrem aquesta festa al Moon i aquest serà el segon any que ho fem a La Carpa”, diu Laura Garcia, copropietària d’aquestes dues discoteques. 

 

Una de les activitats de més èxit és el túnel del terror de la discoteca Moon. Aquest està concebut com un recorregut terrorífic per diferents espais de la discoteca, on els clients es poden trobar personatges clàssics del cinema de terror com Fredy Kruger, la nena de L’exorcista o Chucky, el ninot diabòlic. A més, la discoteca està completament decorada per a l’ocasió i el personal va disfressat seguint una temàtica relacionada amb el terror.

 

Al carrer de Santiago Rusiñol ja fa dies que Party Fiesta, que com cada any dedica a aquesta festa grans esforços per oferir als clients un ampli ventall de productes relacionats. L’Estefania Borrella, encarregada de l’establiment, sap que els seus clients cada cop preparen abans aquesta festa i l’esperen amb ànsia. “A principis d’octubre ja comencem a fer ambient i quan arriba el moment, compren molta decoració i, aquesta setmana, disfresses d’última hora”. 

 

Teranyines, decoració de taula, carbasses i calaveres conviuen durant més d’un mes amb maquillatge de personatges del cine de terror com vampirs, bruixes, homes llop o zombis

Quan ve el temps de torrar castanyes...

La Castanyada és una d’aquelles festes catalanes en què el menjar és el protagonista. No hi poden faltar castanyes, moniatos ni panellets.

 

Les fleques i les pastisseries tenen durant l’any diversos moments en què el volum de negoci es dispara. Un d’aquests moments és, sens dubte, el cap de setmana de la Castanyada. A banda de les castanyes que donen nom a la tradició, un dels productes estrella de la tardor són els panellets

 

Segons el departament de màrqueting d’aquesta empresa, la Castanyada comparteix la tercera plaça pel que fa a moment més important de l’any juntament amb la Setmana Santa i les mones de Pasqua. Només la coca de Sant Joan i el tortell de Reis passen per davant d’aquestes dues celebracions, fet que denota la importància que té la festivitat de Tots Sants per al sector flequer. 

 

Tot i ser un moment àlgid, la campanya de la Castanyada dura només dues setmanes a Turris. “Vam començar a vendre el panellet de pinyons el divendres 16, i el dilluns 19 vam introduir les altres varietats”, expliquen des de màrqueting. Asseguren que la majoria dels santcugatencs concentren les seves compres de panellets el cap de setmana de Tot Sants i els dies més forts són el 30 i el 31 d’octubre.  

 

No es pot parlar de la Castanyada a Sant Cugat sense tenir en compte la Lupe Díaz. No és exagerat dir que va ser la primera castanyera de l’era moderna a la ciutat, ja que quan es va posar per primer cop torrar castanyes a Sant Cugat era l’única que ho feia. Estem parlant de l’any 1980. En altres paraules, fa 35 anys que amb un bidó metàl·lic ple de llenya i una paella foradada manté viva aquesta tradició de tardor a Sant Cugat.

 

Ha canviat molt la manera com les famílies viuen la Castanyada. Abans era una tradició de casa i fa uns anys que és més una festa d’escola i de carrer”, explica Lupe Díaz. Segons ella és molt important la feina que es fa als centres docents, on des de l’escola bressol es canten cançons i es decoren fitxes celebrant l’arribada de la tardor sempre al voltant de la figura de la castanyera. Fa 35 anys ningú sabia que era una castanyera i ara ja en fa 24 que vaig a la mateixa escola a fer de castanyera i als nens els encanta”. 

 

Pot semblar que és fàcil torrar castanyes però com qualsevol tradició gastronòmica, té els seus secrets. La Lupe Díaz compra castanyes de Galícia i les passa uns 20 minuts per la paella. “Sempre amb llenya de roure, alzina o olivera i, si cal, una mica de carbó”, puntualitza. Passada aquesta estona, pot semblar que ja està la feina feta però no; la castanya ha de suar. “S’ha d’embolicar amb alguna peça de roba de cotó una estona perquè així després és més fàcil de pelar”. Per últim, un clàssic: la paperina feta amb paper de diari per mantenir el caliu. 

 

Enguany la degana de les castanyeres de Sant Cugat estarà fins al dia 31 d’octubre mantenint viva la flama del bidó i remenant castanyes a la plaça dels Quatre Cantons. Tot aquesta expertesa i dedicació per 3 euros la paperina.

 

Halloween? “No m’agrada gens. És una cosa de ianquis tot i que entenc que als nens els agradi pel tema de les disfresses”.