Sant Cugat, pioner en habitatge públic en règim de masoveria a Catalunya

L'Ajuntament, Promusa, 6 Claus i Sostre Cívic presenten l'acord per impulsar a les cases dels mestres de la Floresta la primera promoció d'habitateg públic en règim de masoveria cooperativa de Catalunya

Després de set mesos de negociacions des de que 6 Claus va ocupar les cases dels mestres de la Floresta per demanar a l'Ajuntament que impulsés la masoveria urbana, s'ha arribat a un acord entre les parts per tal de tirar endavant aquest projecte pioner a Catalunya.

Es tracta de la primera promoció d'habitatge públic en règim de masoveria cooperativa del país, on els masovers que hi entrin a viure hauran d'encarregar-se de les obres de rehabilitació de les cases. "Un projecte innovador, pioner i amb molt futur", ha assegurat el regidor d'Habitatge, Raül Grangé.

L'acord entre 6 Claus, Sostre Cívic, Promusa i l'Ajuntament inclou el projecte tècnic de reforma dels habitatges, així com el plec de condicions que hauran de complir les persones que vulguin accedir a aquest habitatge.

Reforma de les cases

Imatge virtual de com quedaran les cases dels mestres de la Floresta. FOTO: Cedida

Les cases dels mestres de la Floresta, que actualment formen un conjunt de 6 habitatges de titularitat de Promusa, seran remodelades estructuralment per tal d'acollir-ne 11 o 12. Amb aquest objectiu, Promusa assumirà els enderrocs interiors i les obres exteriors. A més, constuirà una sala annexe de 40 metres quadrats per les entitats i veïns del barri.

Un cop s'hagi aconseguit el certificat d'habitabilitat, ja podran entrar a viure els primers masovers, que ho farien a inicis del 2016. Aquests, s'hauran d'encarregar de les obres de rehabilitació dels habitatges, període que haurà de durar com a màxim 5 anys, prorrogables a dos més.

El lloguer té un preu màxim de 4 euros el metre quadrat. A partir d'aquest, els masovers podran pagar menys depenent de les hores i els diners que inverteixin en la remodelació de les cases.

Qui podrà ser masover?

Els masovers hauran d'encarragar-se de les reformes interiors de les cases. FOTO: Artur Ribera

Per tenir la possibilitat de ser un dels masovers de les cases dels mestres, caldrà està empadronat a Sant Cugat, no tenir cap habitatge en propietat i una renda màxima que se situa als 31.000 euros l'any si es vol entrar a viure sol. A més, és necessari inscriure's tant al registre de sol·licitants d'habitatge de protecció oficial com al registre de masoveria urbana de l'Ajuntament, on actualment hi haurà un centenar de persones.

A partir d'aquí, es puntuaran els candidats tenint en compte, per exemple, els qui tinguin coneixements en construcció. Entre tots els aspirants amb més puntuació, es farà un sorteig.

Iniciativa pionera

Fa dos anys, l'Ajuntament va mostrar la seva voluntat en impulsar la masoveria urbana a Sant Cugat, creant un registre de persones interessades en aquesta forma d'accés a l'habitatge. Però cap propietari privat es va decidir a participar-hi.

Ara ha estat l'Ajuntament qui, després de l'ocupació de 6 Claus, ha decidit participar en primera persona en el projecte de masoveria urbana cedint un immoble de la seva propietat. És la primera vegada a Catalunya que una institució impulsa la masoveria.

Raül Robert, de Sostre Cívic, ha apuntat que "és un precedent" i ha mostrat la seva esperança en què aquesta iniciativa tingui rèpliques a Sant Cugat i a d'altres municipis. Precisament, el regidor d'Habitatge, Raül Grangé, ha anunciat que ja hi ha una persona privada que ha posat el seu immoble al registre de masoveria urbana.

Set mesos de lluita

Les cases dels mestres són al carrer Ginjoler de la Floresta. FOTO: Artur Ribera

Va ser al juliol del 2014 quan el col·lectiu 6 Claus va ocupar les cases dels mestres de la Floresta per pressionar a l'Ajuntament perquè impulsés la masoveria urbana a Sant Cugat. "Vam veure que l'Ajuntament tenia un registre de masovers però que cap propietari s'hi interessava. Volíem reivindicar l'accés a l'habitatge a Sant Cugat", ha explicat Manel Berenguer, de 6 Claus.

"Ens vam trobar amb un possible conflicte però la reivindicació de 6 Claus coincidia amb el nostre objectiu d'impulsar la masoveria urbana i augmentar l'habitatge públic a Sant Cugat", ha detallat Raül Grangé.

Un dels aspectes que més ha costat d'acordar entre les parts ha estat la vessant econòmica. Finalment, l'Ajuntament aportarà 170.000 euros al projecte per tal de garantir la viabilitat de les primeres obres majors. El consistori recuperarà els diners a través del cànon que Sostre Cívic abonarà per la cessió de l'immoble.

 
Comentaris

Destaquem