Sant Cugat, suspens en desigualtats i excel·lent en educació

Segons l'estudi dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, Sant Cugat és de l'Estat espanyol amb majors desigualtats

Sant Cugat és una de les cent ciutats de l'Estat espanyol analitzades en el marc dels Objectiu pel Desenvolupament Sostenible (ODS), establerts per les Nacions Unides per eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tots com a part d'una nova agenda de desenvolupament sostenible en l'àmbit internacional. És un estudi elaborat per primera vegada per la Red Espanyola de Desenvolupament Sostenible i que posa la lupa en aspectes com la salut, les desigualtats, el canvi climàtic o l'educació. En total, les Nacions Unides establien setze sectors, que s'han analitzat a través de diferents indicadors urbans.

“És un informe per avaluar el punt de partida de les ciutats en els ODS i el seu grau de compliment. Per conscienciar i identificar del posicionament de les ciutats a través d'indicadors urbans”, ha explicat al TOT un dels coautors de l'estudi, l'investigador de la Universitat Politècnica de Madrid, Javier García López.

A través dels indicadors urbans, l'estudi estableix la situació de les ciutats en cadascun dels àmbits del ODS i els qualifica de verd (millor) a vermell (negatiu), passant pel groc i taronja. A nivell general, Sant Cugat destaca per ser una de les ciutats amb més indicadors de color verd i menys de vermells. Així, treu bona nota en salut i benestar, educació de qualitat, energia assequible i no contaminant i pau, justícia i institucions sòlides. En canvi, suspèn en reducció de les desigualtats.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible a Sant Cugat:

Captura de pantalla 2019 01 22 a las 8.23.13
Captura de pantalla 2019 01 22 a las 8.23.20

 

Una ciutat desigual

“Sant Cugat és un cas general de ciutats amb renda alta, com Pozuelo o Alcobendas, on la reducció de les desigualtats apareix molt malament”, assenyala García, que afegeix: “Hi ha molta desigualtat entre l'estrat pobre i el ric. És una cosa que passa sobretot en les ciutats rics de les àrees metropolitanes de les grans ciutats.” A més, assenyala que algunes dades sobre desigualtat són de l'any 2007 i que amb la crisi ecoconòmica es poden haver agreujat.

“Les desigualtats són un problema, sobretot en les àrees metropolitanes, on es generen ciutats molt riques pels rics i ciutats pobres on viu la classe obrera. S'ha d'intentar barrejar les classes socials”, destaca l'investigador, que conclou que “en tots els indicadors de desigualtat, Sant Cugat obté mals resultats”.

Altres aspectes en els quals els indicadors de Sant Cugat no són bons i es troben per sota d'altres ciutats, apunta el coautor de l'estudi, són l'escletxa salarial entre homes i dones, l'elevat preu per metre cúbic d'aigua, en vulnerabilitat urbana i en poc percentatge d'habitatge protegit. Alguns d'aquests són la desigualtat de la renda entre els habitants o la concentració d'alts ingressos en poques persones.

Punters en educació

D'altra banda, Sant Cugat destaca en diferents àmbits per sobre de la situació general de les principals cent ciutats espanyoles. Un dels casos on més destaca és en educació, assenyala Javier García: “El nivell educatiu és molt bo, dels més alts d'Espanya. Es veu en el pressupost que s'hi destina”. Alguns dels indicadors que destaquen són els accesos a serveis d'educació infantil o la població amb un nivell d'educació secundària.

Així mateix, també són positius els àmbits d'infraestructures, comunicacions i innovació. “La penetració de fibra òptica és molt bona, així com la implantació de les Tecnologies de la Informació i Comunicació. Això està associat a ciutats molt punteres”. També destaca en investigació, com es reflecteix en el número de patents.

La qualitat de l'aire, l'esperança de vida, el reciclatge, les zones verdes, els equipaments esportius, la participació electoral o la transparència municipal són altres indicadors on destaca la ciutat.

Tots el indicadors urbans analitzats a Sant Cugat. El color del rang indica el nivell: de més (verd), passant pel groc i taronja a menys (vermell).

Captura de pantalla 2019 01 15 a las 13.30.34

 

 
Comentaris

Destaquem