Els calçots, el plat típic català però amb orígens incerts. FOTO: CEDIDA

Societat

Set restaurants de Sant Cugat on menjaràs uns calçots de luxe

El TOT Sant Cugat et presenta una sèrie de propostes per gaudir de la temporada de calçots a Sant Cugat

La temporada de calçots ha arribat a Catalunya i a Sant Cugat. Per gaudir d’aquestes tradicionals cebes tendres, de la millor qualitat i en bona companyia sense sortir de la ciutat, el TOT Sant Cugat et presenta una sèrie de propostes que et faran difícil decidir-te. Gaudeix d’aquest plat, que s’acompanya de la salsa romesco. Els calçots els podràs degustar fins al final de temporada, coincidint amb el mes d’abril.

 

1. Casa Fuster - Masia Santt Cugat ​ -  ​Calçotades sense límits

Aquest any, per primera vegada, podreu gaudir d’una fantàstica calçotada sense límits, els caps de setmana, a un preu especial a Casa Fuster - Masia de Sant Cugat. A més, els més petits podran gaudir d’animació perquè s’ho passin genial!

 

 

 

2. La Bolera - Fets a la mítica brasa

Les brases de La Bolera són l’eina idònia per preparar uns calçots de qualitat acompanyats amb el seu romesco casolà. Ofereixen una sèrie de menús tancats que són l’opció perfecta per gaudir d’una bona calçotada en família.

 

 

 

3. La Fonda - Calçots a tocar amb el Monestir

Tastar els calçots davant del Monestir és molt fàcil. Un menú complet on tastar aquest plat català amb la seva salsa romesco casolana és la seva fantàstica oferta per aquesta temporada. Viu una calçotada de qualitat a La Fonda.

 

4. La Flama de la Bolera - Endinsa’t a les flames

La Flama de la Bolera celebrarà per primera vegada la seva temporada de calçots perquè puguis endinsar-te a les flames de les seves brases. Podràs desfer el teu paladar amb la seva carta tancada i amb calçots acompanyats amb la tradicional salsa romesco casolà.

 

5. Rancho el Paso - Calçots I.G.P de Valls

En aquesta casa fundada el 1964, podreu gaudir d’uns bons calçots i d’una cuina tradicional catalana i mediterrània de qualitat. 100% sense gluten i carta per vegans. Ofereixen un menú de calçotada i calçots a la carta de I.G.P de Valls.

 

 

 

6. Can Borrell - Calçotada a Collserola

Tasta els calçots de Can Borrell! Per 36,50€ tindràs calçots, mongetes amb cansalada, patates fregides, allioli, pa amb tomàquet, graellada de xai, conill, pollastre i botifarra. A més, postres, vi de la casa, aigua i cafès.

 

 

7. Qgat Restaurant - Calçotada chill out

Gaudeix d’un menú especial de calçots tots els dissabtes en un ambient chill out. Per 36 € podràs degustar un plat de calçots, una graellada de carn i verdures, crema catalana i un mini gintònic. I per als nens, menú infantil i animació! Cal reserva prèvia.​

 

 

L’incert origen dels calçots: Imperi Romà o Valls?

El calçot és un dels menjars típics en aquesta temporada. Tot i això, hi ha molta gent que no sap quins són els seus orígens. No se sap del tot cert quins són els orígens dels calçots: la gran majoria de persones diu que és un producte típic de Valls, a l’Alt Camp.  L’any 2000, però, en una excavació a la ciutat de Szony (Hongria), antiga urbs romana anomenada Brigetio, es donaria pas a una altra teoria: que el calçot ja es consumia a l’antic imperi Romà.

Valls – Xat de Benaiges

Es comenta que el descobriment dels calçots es deu a un agricultor de Valls anomenat Xat de Benaiges. A finals del segle XIX, va cremar unes cebes amb foc, les va tastar i es va adonar que tenien un bon sabor dolç. A l’arxiu de Valls hi ha documentació que acredita que als anys 40 del segle XX ja es menjaven, però l’existència de Xat de Benaiges no està certificada.

L’origen romà – El porrus capitatus

L’any 2000, en una excavació en la ciutat romana Brigetio, Hongria, l’arqueòleg László Borhy va trobar una pintura mural on surt un home menjant un porrus capitatus, molt semblant al que coneixem com a calçot. També l’autor romà Apicius, al seu Art de Cuinar, donava diverses receptes per a la preparació del porrus capitatus, que recomanava preparar a la brasa