Blanes en una imatge a casa seva . FOTO: Artur Ribera

Festa Major de Sant Cugat 2025

Pep Blanes: “Per Festa Major hem pensat fer un concurs de cuina, fer cultura”

L’associació gastronòmica cultural DOM Cugat ha col·laborat en moltes ocasions en activitats de la Festa Major, però enguany n’organitzarà una de molt engrescadora

Pep Blanes és un dels membres fundadors de l’associació gastronòmica cultural DOM Cugat, una associació creada per un grup d’amics amants de la cuina. Sobre temes de cuina també en parla setmanalment a les planes del TOT Sant Cugat. Blanes és especialment conegut per haver dibuixat en incomptables ocasions el claustre del Monestir. També és Fill Predilecte de la ciutat, distinció que va rebre preccisament per iniciativa dels seus companys del DOM.

DOM Cugat organitza per Festa Major una activitat gastronòmica. Com ha sorgit la idea?
Durant els 18 anys de DOM Cugat hem col·laborat amb molts concursos, lliuraments de premis, a la Festa Major hem fet de jurat al concurs d’arrossos; però aquest any hem pensat fer nosaltres el concurs, fer cultura. De fet, som un grup gastronòmic cultural i volem aprofitar que ara hem canviat de seu per fer-lo.


En què consistirà?
La idea és molt simple. Només demanem que la persona que es presenti tingui un mínim de 18 anys i presenti, o bé per correu electrònic o bé per correu ordinari, una o diverses receptes. Cada concursant pot presentar una recepta d’un plat de peix, una recepta d’un plat de carn i una recepta d’unes postres. Les receptes es poden enviar fins al 17 de juny.


A quina adreça s’envia?
Si és per correu ordinari, cal enviar-lo amb el títol “Concurs de cuina DOM Cugat” a l’avinguda de les Corts Catalanes, sense número, de Sant Cugat. Per correu electrònic es poden enviar a l’adreça javi@masiasantcugat.com.


Bé, i aleshores es trien unes receptes i hi ha uns finalistes.
Tots els components del DOM Cugat llegirem les receptes i se seleccionaran les nou millors, tres de cada plat.


I qui guanya?
Aquestes nou persones tindran l’oportunitat de cuinar a la cuina de la seu del DOM, a La Masia. Finalment, un jurat format per tres xefs provarà cadascun dels plats i decidirà qui són els tres guanyadors, un per cada plat. Els membres del jurat són Pere López de la Teca Sàbat, Xavi Muñoz de La Masia i el Jaume Sàbat com a pastisser. Els guanyadors tindran un premi que encara no s’ha decidit quin serà. La resta rebran accèssits.El lliurament es farà, però, més endavant, a la festa de Sant Cugat –el patró del DOM Cugat– el 27 de juliol.


Què n’esperen d’aquesta primera edició?
Nosaltres sabem que a Sant Cugat hi ha molta gent aficionada a la gastronomia, que cada cop més hi ha un interès per la cuina i per aprendre. Si veiem que la cosa funciona i que la gent col·labora i participa, es faran més edicions. No exigim res, però sí que demanem que la gent sigui honrada, perquè en aquests concursos és molt fàcil agafar una recepta d’un xef conegut i copiar-la.


Què volen promoure?
Nosaltres volem que arribi el missatge que el millor de tot és poder cuinar un mateix, que hi ha moltes maneres de cuinar ràpid, bé i bo. Al DOM Cugat en tots aquests anys hem fet moltes trobades amb persones convidades i ens hem anat enriquint culturalment, i d’alguna manera el que volem fer és transmetre aquesta cultura. Per exemple, les nou persones que estaran cuinant a la cuina rebran consells dels xefs que fan de jurat. És a dir, també aniran a aprendre una mica. El concurs també és una manera de donar a conèixer als altres el que fem a DOM Cugat, organitzant una activitat més de la Festa Major.