Gastón Gilabert, de la UB. FOTO: Cedida

Entitats

Poesia siglo de oro

'Els vincles de la Corona d’Aragó amb Itàlia van impulsar aquest encreuament d’influències culturals'

En el variat programa d’activitats de l’Aula, hem rebut al Dr. Gastón Gilabert de la UB, que ens ha parlat de la gran transició que es va produir al segle XVI, quan els corrents culturals a Europa començaven a deixar enrere el romanticisme amb un gran reflex de simbolismes clàssics i humanistes. La gran corrent venia d’Itàlia (Ex. Petrarca).

Arrela a Espanya amb un gran protagonista, Garcilaso de la Vega, i a casa nostra va ser en Joan Boscà qui va ser el gran introductor.

Els vincles de la Corona d’Aragó amb Itàlia van impulsar aquest encreuament d’influències culturals. Com tota transició, no es produeix mai un tall sobtat i si una evolució de noves idees que prenen el lloc, amb autors tant destacats com Góngora, Quevedo, inclòs Cervantes i el seu Quixot, són símbol del diàleg entre el somni de Quixot i el realisme de S. Panza. En resum, el “Siglo de Oro” va viure el trasllat de la irreal simbologia del Renaixement cap a una major realitat en els autors del Barroc. Ho trobem a tot Europa en autors de poesia i teatre.

Aula d’Extensió Universitària per a la GGSC

C/ Dos de Maig, 2 bis

Telf. 93 583 66 96

www.aulasantcugat.cat

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.