Estuadiar la intel·ligència emocional

TOT i més

La intel·ligència emocional

S’ha demostrat també que hi ha una relació directa entre una bona gestió emocional dels estudiants i el seu rendiment acadèmic

Hem estat descrivint els 7 diferents tipus d'intel·ligència que identifica el psicòleg Howard Gardner: La lingüística, la logicomatemàtica, la musical, la visual-espacial, la corporal-cinètica i a les darreres setmanes hem parlat de la intrapersonal i la interpersonal.

De la suma d'aquestes dues va sorgir la denominada "Intel·ligència emocional", que, segons Daniel Goleman, és la capacitat de reconèixer les nostres emocions, els nostres sentiments i els dels altres i de gestionar les nostres relacions.

Segons Goleman la clau de la intel·ligència emocional és la capacitat de reconèixer un sentiment en el moment que apareix. Després hem de permetre que aquest sentiment s'expressi de forma apropiada i conscient i siguem capaços de suavitzar, per exemple, la ira, la fúria, la irritabilitat, la vergonya, el ridícul i, al mateix temps puguem ser empàtics, reconeixent les emocions dels altres i sabent gestionar-les.

Hi ha algunes etapes de la vida en què moltes persones pateixen per una baixa estabilitat emocional: una d'elles és l'adolescència i una altra és el pas de l'edat adulta a la vellesa, que alguns denominen "senescència". Hi ha estudis que identifiquen el desequilibri emocional com una possible causa dels trastorns que sobrevenen a la gent gran, com poden ser la tristesa, l'apatia, la sensació de desesperança, la pèrdua d'interès, la baixa autoestima, la falta de concentració i la pèrdua d'energia. I a les persones grans aquests sentiments i emocions tendeixen a presentar episodis més llargs i sovint els costa d'identificar-los i verbalitzar-los i poden derivar en trastorns del son com insomni o hipersòmnia.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.