Els premis Capital de la Sardana han tingut com a convidats als The Tyets que han interpretat el seu èxit CotixCoti. FOTO: Ajuntament de Sant Cugat

Cultura

Sant Cugat acull els Premis Capital de la Sardana amb els The Tyets com a protagonistes

El grup mataroní ha estrenat una nova versió de la seva famosa cançó "CotixCoti" juntament amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona

El Teatre-Auditori de Sant Cugat s'ha omplert de gala per celebrar els Premis Capital de la Sardana aquest dissabte 16 de desembre. Més d'una dotzena de premis han estat entregats en aquest esdeveniment presentat per Quim Rutllant, Esther Plana, Sergi Vives i Anna Tantinyà. Un d'aquests guardons, concretament el premi a les iniciatives innovadores, ha estat entregat al grup musical de The Tyets, que amb la seva cançó CotixCoti que ha acumulat més de 18 milions de reproduccions i ha obtingut la certificació de disc d'or i de platí. L'entrega de premis ha estat acompanyada musicalment per la Cobla Sant Jordi- Ciutat de Barcelona. De fet, The Tyets ha estrenat una nova versió en format de cobla de CotixCoti conjuntament amb la Cobla Sant Jordi.

 

Josep Maria Vallès, alcalde de Sant Cugat, considera que és molt important continuar promocionant la sardana: "És essencial que continuem preservant i promocionant aquesta tradició per a les generacions futures i perquè el seu llegat no desaparegui mai". A més, ha comentat que "acollir aquesta gala és tot un honor i referma la voluntat del consistori de reivindicar la sardana com un dels elements distintius de la cultura catalana i que mantenir-la com a dansa pròpia ha de ser un dels eixos clau de la nostra estratègia com a país".

Per la seva banda, Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha considerat que la tradició sardanística encara viu: "La nostra dansa nacional està ben viva i té un futur brillant al davant. La sardana és un exemple que el món de la cultura popular està actiu i que s'atansa als nous temps i a les noves generacions. La Confederació Sardanista de Catalunya i les iniciatives, com aquests premis, són un impuls per a la sardana i per a la seva renovació constant".

El 10 de març de 2024 es realitzarà un acte de cloenda del municipi de Sant Cugat com a capital de la sardana i farà pública la capital de la sardana 2026. L'any 2024 Manresa ostentarà el títol i Olot l'encapçalarà durant el 2025. 

Activitats 2024 Capital de la Sardana Sant Cugat del Vallès

Diumenge 14 de gener, 12 h - Pl. d’Octavià

Ballada d’inici d’any

Amb la Cobla Ciutat de Terrassa

Dissabte 20 de gener, tarda - Pl. Barcelona

Festa dels Foguerons de Sant Antoni Abat

Ballada d’exhibició i traspàs de la bandera de Sant Antoni a l’Entitat Sardanista

Diumenge 21 de gener, matí - Av. del Pla del Vinyet

Rua dels Tres Tombs

Encapçalada per l’Entitat Sardanista, banderera del 2024

Del dijous 1 al dijous 29 de febrer - Casa de Cultura

Exposició sobre la història de la sardana a Sant Cugat

Diumenge 25 de febrer

10 h - Teatre de La Unió

Festa anual de les colles sardanistes

Organitza: Unió de Colles Sardanistes de Catalunya

12 h - Pl. de Barcelona

Ballada de sardanes  Amb la Cobla Ciutat de Terrassa

Diumenge 3 de març, matí - Ermita de Sant Medir

Aplec de Sant Medir

Ballada de sardanes amb la Cobla Contemporània

Diumenge 10 de març, tarda - Teatre de La Unió

Cloenda de la Capitalitat de la Sardana

Amb l’espectacle Els Llops d’Àngel Guimerà de Valentí Maymó

 

 

 

 

Reconeixements al món sardanista

PREMIS A LA CONTINUÏTAT

A la Continuïtat, pels seus 75 anys

Agrupació Folklòrica Amunt i Crits

 Agrupació Sardanista Roure

Grup Sardanista Riallera

 Concurs de Colles de Terrassa

A la Continuïtat, pels seus 50 anys

Concurs de Revesses de Terrassa

Agrupació Sardanista Igualada

Foment Sardanista Vendrellenc

Grup Sardanista Montserrat,

Aplec de Flaçà

Aplec de Llançà

Aplec de Peralada

Aplec de Premià de Mar

Aplec de Terrassa

Concurs Òdena

Premis Capital de la Sardana

A LA DEDICACIÓ

 M. Antònia Fernàndez i López, per la seva activitat sardanista com a monitora de l’ACFB, com a dansaire i membre de junta de l’Agrupació Sardanista Roure i també de Colles Sardanistes de Barcelona en què ha fet tasques de delegada dels concursos de la territorial de Barcelona Ciutat. Ha col·laborat en molts dels actes de la Confederació Sardanista de Catalunya i ha introduït durant cinc anys els programes dels concerts, aplecs i ballades a la base de dades del Portal Sardanista

Montserrat Mauné i Roca, presidenta  del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres. És filla i néta de compositors de sardanes, Florenci i Carles Mauné, de qui ha posat al dia l’arxiu de les seves obres. El 2017 va ser la responsable de tirar endavant els actes del bicentenari de Pep Ventura i la Capital de la Sardana. Ha posat en marxa, la catalogació i digitalització de l'arxiu del Foment de la Sardana. Ha recuperat sardanes i dades d’autors figuerencs i altres empordanesos. Cal destacar que durant la pandèmia va aconseguir un increment del 50 % del nombre d’associats de l’entitat.

 A INICIATIVES RENOVADORES

The Tyets per combinar el reggaeton amb la sardana en el seu tema Coti x Coti que ha tingut un èxit extraordinari dins i fora del sardanisme tant a nivell nacional amb el reconeixement dels discs d’Or i Platí d’Spotify, on han arribat a les més de 18 milions de reproduccions com a nivell internacional amb la darrera gira amb la qual han portat la sardana a les principals capitals europees. Aquest Premi ha estat patrocinat per Bon Preu Esclat, la xarxa de supermercats al costat de la música i la cultura catalana.

Jordi Arbiol i Tormo, per la posada en marxa, gestió i desenvolupament del campionat revesses per internet Sardanigma.

A LA PROMOCIÓ I DIFUSIÓ

Foment Girona, per incloure l’ensenyament de la sardana en la proposta cultural que ofereixen al Barri Vell de Girona per fomentar la cultura dels Països Catalans.

A LA PROMOCIÓ MUSICAL

AIE pel seu suport a la música de cobla amb beques per a instruments de cobla al Conservatori de Girona i subvencions a l’edició de la Fonoteca de la Ciutat de Girona, a Sabadell Més Música i al cicle de concerts de l’ACFB entre d’altres.

A MITJANS DE COMUNICACIÓ

Programa radiofònic Renaixença de Ràdio Castellar pels 2000 programes.

Programa de ràdio Tot Sardana de Ràdio Estel pels 1500 programes.

 Diari Segre pels vint-i-cinc anys de la publicació de la pàgina setmanal d’informació sardanista “Sardanejant” amb informació del món de la nostra dansa de les comarques lleidatanes però, sense oblidar altres informacions d’àmbit nacional.

A LA RECUPERACIÓ HISTÒRICA

 ACSTELL, Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes, pel projecte Sardanistes de Ponent per recuperar i preservar la memòria de sardanistes veterans del món de les colles.

MEDALLES AL MÈRIT

Medalla al Mèrit de la DansaTomàs Manyosa Ribatallada, per la seva trajectòria en favor de la dansa i la música tradicional, respectant-ne sempre el rigor i defensant-ne el concepte. Ha treballat de manera constant, perquè la dansa tradicional s’acompanyés de la música en directe de la cobla. Ballarí professional, pianista i dansaire d’esbart des de la infància, membre de junta de l’Esbart Sabadell Dansaire i director coreogràfic, artística i musical en diferents etapes, ha creat diversos entremesos i balls que s’han integrat a la cultura popular de Sabadell i de diverses poblacions vallesanes. Ha participat com a mestre i coordinador de sessions pedagògiques i tallers, tant de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires com de l’Obra del Ballet Popular.

Medalla al Mèrit Musical: Martí Camós i Segura, intèrpret de tenora, saxo, clarinet i piano va començar la carrera d’instrumentista amb els conjunts Punto Rojo i Blue Star, les cobles La Principal de Palafrugell, La Principal de Llagostera i Miramar. Va formar part de l’associació Joventuts Musicals de Palamós, entitat de la qual va ser president, va dirigir la Coral del Progrés i va deixar empremta en moltes generacions de músics com a docent, impartint classes de solfeig, piano i clarinet. A finals de la dècada dels 80 va entrar com a intèrpret de tenora a la cobla orquestra Montgrins i va substituir Martirià Font en la direcció. Ha estat 33 anys en aquesta formació fins que es jubilà.

Medalla al Mèrit Sardanista: Jaume Nonell i Juncosa, per la seva dedicació durant més de 50 anys al món de la sardana. Promotor cultural català, estudiós del món de la sardana. En la sardana de competició va ser dansaire de colla, entrenador i cofundador de dues colles infantils. Va ser el fundador i primer president de la Comissió d'Aplecs de les Comarques Barcelonines i també president de l'Associació Sardanista Continuïtat, de Torroella de Montgrí. A més, cal assenyalar la seva tasca en altres aspectes com ara en el 1r i 2n Congrés de Cultura Tradicional i Popular, en conferències i debats, com a assessor i coordinador d’algun programa de televisió i com a guionista i presentador de concerts entre altres activitats. És autor o coautor d’una desena de llibres i altres publicacions i aquest 2023 ha presentat la seva última obra: Pep Ventura. Del mite a la realitat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.