La rosa vermella, Bosch i Aramburu triomfen per Sant Jordi a Sant Cugat

Els santcugatencs s'han bolcat en la diada i centenars de ciutadans han passejat pel centre de la ciutat

Roses, llibres i el bon temps han estat els protagonistes d'una diada de Sant Jordi multitudinària a Sant Cugat. Des de primera hora del matí, i fins arribades les vuit del vespre, els carrers s'han omplert de gom a gom de santcugatencs que han volgut gaudir de la diada del patró de Catalunya a Sant Cugat. La rosa vermella ha estat, un any més, la més venuda, tot i que s'han pogut veure roses grogues o de color rosa, també pels carrers de Sant Cugat.

Segons els llibreters de la ciutat, aquest 23 d'abril, que també és el Dia Mundial del Llibre, els llibres més venuts a la nostra ciutat i que han arrasat a totes les llibreries del municipi han estat Nosaltres dos de l'escriptor santcugatenc Xavier Bosch i Patria de Fernando Aramburo, però també han triomfat altres noms de la literatura catalana com Jaume Cabré, Pilar Rahola, Carles Capdevila o Jordi Basté.

Mireu les fotos de la jornada.

Els grans triomfadors d'aquest Sant Jordi FOTO: Lali Álvarez

Els llibreters de la ciutat s'han mostrat satisfets per com ha anat la jornada d'aquest diumenge. Pablo Jiménez del Celler de Llibres ha destacat que aquest Sant Jordi ha estat un èxit i que ha estat "molt mogut". "Nosaltres pensàvem que havent estat dissabte parats, aquest diumenge seria més suau perquè molta gent ja hauria comprat dissabte però ha estat un Sant Jordi com si ahir no hi hagués hagut parades. Estic convençut que s'ha venut més que altres anys i que el temps també ens ha acompanyat"



Segons Jiménez que la celebració de Sant Jordi a Sant Cugat comences ja dissabte, 22 d'abril, ha anat bé. "Ens ha permès poder atendre millors als clients i poder recomanar llibres, la qual cosa altres vegades sent Sant Jordi un dia laborable es concentra tota la feina amb una tarda. Hauríem de reivindicar que Sant Jordi fos festiu a Catalunya".

En contra, David Oliva, de la llibreria Alexandria manifesta que prefereix que Sant Jordi no sigui festiu. "Per nosaltres, a Sant Cugat és molt millor que Sant Jordi sigui un dia laborable, segurament dos dies seguits fan un Sant Jordi laborable, però ho hem d'acabar de valorar".

De la seva banda, Adela Nogueira, de la llibreria Paideia ha assegurat que per ella Sant Jordi no s'ha d'allargar dos dies perquè es podria perdre l'esperit que tothom sortís al carrer aquest dia. "Pensàvem que havent començat aquest dissabte les vendes el dia de Sant Jordi seria molt fluix, però Sant Jordi té el seu esperit i la gent no falla.  Sóc contrària en allargar el Sant Jordi, perquè si fem que la gent és divideixi en més dies es pot perdre l'esperit". 

Pel que fa a els llibres d'autors santcugatencs, el triomfador ha estat Xavier Bosch, però altres autors com Catherine l'Ecuyer amb Educar en l'admiració o Rogers de Marta López Cuartero i Jordi Rosés Marinel·lo, segons les mateixes llibreries. En aquest sentit, Jiménez ha destacat la qualitat de la literatura santcugatenca. "La gent no recorda que tenim autors santcugatencs que són molt bons. Els santcugatencs haurien de venir a les llibreries i preguntar-nos pels autors d'aquí". 

En paral·lel, l'editorial santcugatenca Edicions Xandri també ha percebut que els santcugatencs valoren la identitat santcugatenca. "A Sant Cugat encara hi ha molta gent que conserva la identitat del municipi i els crida l'atenció el nom de l'editorial. El que més hem venut, per una qüestió demogràfica, ha estat tota la literatura juvenil. També hem venut Prometeu i el portador de la flama, la novetat d'aquest any", ha explicat Eduard Anguita, un dels impulsors de l''editorial.

Els més venuts a tot el país

Pel que fa els més venuts a tot el país, l'última novel·la de Xavier Bosch, Nosaltres dos (Columna) també s s'ha imposat aquest Sant Jordi en català a la categoria de ficció a tot Catalunya. El segueixen el Premi Ramon Llull d'aquest any, Rosa de cendra (Columna) de la periodista Pilar Rahola, i Un home cau (Rosa dels Vents) de Jordi Basté i Marc Artigau. En castellà, ha estat l'obra Patria (Tusquets Editores) de Fernando Aramburu la que ha liderat les vendes del dia, igual que a la nostra ciutat,  mentre que Tierra de Campos (Anagrama) de David Trueba i Monarca de las sombras (Random House) de Javier Cercas completen el podi. En no ficció, el rànquing fet públic pel Gremi de Llibreters de Catalunya el copen el recull d'articles de Carles Capdevila La vida que aprenc (Arcadia/Atmarcadia) en català i 50 palos (Planeta) de Pau Donés en castellà.

Els gremis, satisfets

Foto: Lali Álvarez

El Gremi de Llibreters de Catalunya ha fet aquesta tarda una valoració molt positiva d'un Sant Jordi "excepcional" pel que fa a la participació ciutadana. En un comunicat, ha informat que el bon temps i les ganes de complir amb la tradició han fet que hi hagi hagut una gran participació ciutadana, i ha explicat que les vendes de llibres s'han repartit durant dissabte i diumenge. El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, s'ha mostrat satisfet i ha destacat que "el fet de caure en un dia festiu en cap cas ha suposat una disminució de la participació i la gent ha seguit sortint al carrer per complir amb la tradició de Sant Jordi".

Pel que fa a la venda de flors, així de satisfet s'ha mostrat el president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, a l'hora de fer balanç de la venda de roses d'aquest Sant Jordi 2017 dient que  "Estem molt contents". Una jornada on s'arribaran als sis milions de roses venudes, assolint així el repte pel gremi, que temia inicialment un descens d'entre el 5% i el 15% perquè la festivitat ha estat enguany en diumenge. En declaracions a l'ACN, Guillén considera que la "fidelitat" del comprador al seu establiment de referència ha fet que aquest hagi estat, contra tot pronòstic, un molt bon Sant Jordi. On no hi hagut sorpreses és en el tipus de rosa adquirida. Novament s'ha apostat majoritàriament per la rosa vermella, especialment les 'Freedom' i 'Red Naomi'. A més, s'ha notat major presència de roses produïdes a Catalunya i a la resta de l'estat espanyol.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem