Margarida Xirgu i García Lorca, protagonistes de la 15a edició de les Lectures a la Fresca

Durant el 2019 es compleixen 50 anys de la mort de Xirgu, i és la primera vegada que les Lectures a la Fresca es destinen a recordar la figura d'una actriu

Els Amics de Pedra i Sang ja ho tenen tot a punt per a la 15a edició de les Lectures a la Fresca, que enguany vol recordar la figura de Margarida Xirgu i Federico García Lorca. Així, per primera vegada, aquest esdeveniment es dedica a una actriu: "Se celebra el 50è aniversari de la seva mort i, per primera vegada, dediquem les lectures a una actriu. A una dona que va renunciar a la maternitat per poder exercir la seva professió. Una gran feminista", ha apuntat Dolors Vilarasau, directora dels Amics de Pedra i Sang. Pel que fa a la figura de García Lorca, la seva presència té a veure amb la relació que tenia el poeta i dramaturg amb l'actriu: "Xirgu va ser una de les musses de García Lorca", ha afirmat Vilarasau.

En aquest sentit, doncs, el feminisme sense cadenes, l'exili, la repressió del franquisme i la memòria històrica seran els temes centrals de les Lectures a la Fresca 2019, que es dividirà en tres espectacles: "Són dos personatges molt escaients. Dos personatges amb una vida molt intensa. Xirgu va ser una feminista avançada", ha afirmat durant la presentació l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla.

Les Lectures a la Fresca arriben a la 15a edició. FOTO: Bernat Millet

Les Lectures a la Fresca arriben a la 15a edició. FOTO: Bernat Millet

Els tres espectacles

Les Lectures a la Fresca d'enguany compten amb tres espectacles, el primer dels quals se celebra el 4 de juliol, sota el títol La Xirgu a la fresca i repassa la vida de l'actriu catalana, sota la direcció d'Ignasi Roda: "El que intentem és fer un repàs a la vida de l'actriu, relacionada amb els fets històrics que hi ha hagut en aquest país", ha apuntat Roda.

Les obres

  • La Xirgu a la fresca (4 de juliol, a les 22 h, a la plaça de l'Om).
  • Fes de Federico per a mi (11 de juliol, a les 22 h, a la plaça de l'Alcalde Magí Bartralot).
  • La Casa de Bernarda Alba (18 de juliol, a les 22 h, a la plaça de'n Coll).

El vano

Un dels trets característics de cada edició de les Lectures a la Fresca és el vano, que enguany ha estat dissenyat per l'escultora Neus Colet: "Em va semblar adient fer present el text manuscrit en la trajectòria teatral de l'actriu sorgint darrere d'un paisatge escenogràfic", apunta Colet en el fulletó de presentació de l'esdeveniment.

Així, el vano, en el qual predomina el color marró del fons, vol representar la vida i la trajectòria de Margarida Xirgu, amb un paisatge que vol esdevenir escenari de la vida de l'actriu a la part inferior del vano, i un camí format per títol d'obres protagonitzades per Xirgu al llarg de la seva vida en la part superior.

Reivindicació cultural

El crític d'arts escèniques Eduard Jener ha aprofitat per fer valdre la trajectòria de les Lectures a la Fresca: "S'ha pogut fer perquè en aquesta ciutat hi ha gent d'una qualitat extraordinària, i voldria demanar que des de l'administració pública hi hagués aquesta ajuda imprescindible perquè les Lectures siguin possibles", ha afirmat Jener.

Per la seva banda, Dolors Vilarasau ha animat a la recentment nomenada alcaldessa, Mireia Ingla, a fer un pas més en la gestió de la cultura i les arts escèniques a Sant Cugat, assegurant que els seus actors se senten "desemparats" per l'administració, sobretot pel que fa a la disponibilitat d'espais per assajar. Mireia Ingla ha recollit el missatge i ha apuntat que "la cultura que existeix en aquesta ciutat és gràcies a les entitats. Sant Cugat és una ciutat d'artistes, i això s'ha de demostrar."

Més informació
 
Comentaris

Destaquem