Marxa de Torxes FOTO: Haidy Blanch

Cultura

Òmnium convoca la Marxa de Torxes en memòria de les víctimes de 1714

Acte previ a la Diada Nacional de Catalunya

Òmnium Cultural organitza un any més a Sant Cugat la tradicional Marxa de Torxes el dia 10 de setembre, un acte en record a les víctimes del 1714. El recorregut s'inicia a la plaça de Rafael Casanova a les 20.30 hores i finalitzarà a la plaça de l'Om, on l'activista santcugatenc Arcadi Oliveres llegirà un manifest.

"Amb aquest acte volem reivindicar el respecte per la llibertat dels pobles i el reconeixement ple dels drets dels ciutadans", exposa Òmnium Cultural de Sant Cugat en un comunicat, que afegeix:  "Celebrarem una vertadera i emotiva, però també festiva Marxa de Torxes que, un cop més, assumeix el foc com a element essencial de la nostra cultura i fortament arrelat en moltes de les nostres tradicions i festivitats".

Amb les torxes, que es podran adquirir a la parada d'Òmnium a la plaça Rafel Casanova el mateix dia 10, i acompanyats d’entitats culturals santcugatenques, es recorrera algunes de les principals vies del centre de la ciutat, com el passeig de la Creu, el carrer de Sant Domènec, la plaça de Sant Pere, el carrer Major o la plaça d'Octavià.

D'aquesta manera Sant Cugat començarà la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, que arriba l'11 de Setembre amb les ofrenes de flors i els discursos institucionals durant el matí. La Marxa de Torxes té el seu origen a la Guerra de Successió (1701-1715), quan els partidaris de l’Arxiduc Carles d’Àustria les portaven com a mostra de suport en el seu conflicte amb Felipe V de Borbón.

Enguany ha sorgit alguna polèmica i diferents veus han demanat substituir les torxes per espelmes, tenint en compte que les torxes han estat utilitzades per grups supremacistes com el Ku Klux Klan i la proximitat d'una cita com el referèndum. Des de l'organització de la marxa a Barcelona han defensat l'ús de les torxes: "Qui vulgui danyar la imatge de l’independentisme trobarà -o s’inventarà- la manera de fer-ho".