Fer la compra sortirà més car amb la pujada de l'impost FOTO: Artur Ribera

TOT Economia

El comerç entoma la pujada de l'IVA amb resignació

Els botiguers de la ciutat són conscients que el consum pot caure encara més

“Si es vol reactivar l’economia i el consum no es poden pujar els preus”. Així de clar veu el comerciant Xavier Marc l’efecte negatiu de la pujada de l’IVA que es comença a aplicar aquest dissabte. El responsable de la botiga de làmpares Ona Light afegeix que la gent encara comprarà menys i que ells (els botiguers) hauran d’assumir part de la pujada. Agafa la calculadora i fa un càlcul ràpid. Una làmpara de les que més ven passarà de 388 euros a 400.

Un dels negocis que més patiran l’augment de l’impost són les perruqueries. La perruqueria Vicky, per exemple, haurà de pujar els preus en pentinats i en productes cosmètics però mantindrà la tarifa per tallar el cabell. La propietària Vicky Ortega pensa que hi ha clients que venen cada setmana que vindran menys sovint i altres intentaran buscar algun familiar que els talli el cabell. Cal recordar que l’IVA aplicable a les perruqueries (així com el dels gimnasos, els dentistes o les flors) passarà del 8 al 18%.

Un altre exemple són els mecànics. Canviar les 4 rodes d’un Golf vadrà 15 euros més (de 440 a 455). El propietari de Pneumàtics Sant Cugat, Josep Lluís Gómez no es mossega la llengua a l’hora de trobar culpables de la situació. “El consum ha baixat per culpa dels polítics i dels banquers que s’han aprofitat dels polítics”. Per ell el gran problema és la pujada dels productes de primera necessitat que resta poder adquisitiu a tots per igual.

Menjar més car
L’alimentació no s’escapa de l’increment de preus. Alguns estudis han xifrat entre 50 i 100 euros anuals la repercussió a les butxaques dels consumidors només en menjar. La peixetera, Núria Barratxina, és de l’opinió que es consumirà menys peix. “Se’n seguirà comprant però variaran els hàbits i alguns compradors substituiran un àpat de peix per verdures o llegums que són més barates”.

Des del mateix sector, el responsable de xarcuteria J. Grau veu la pujada com una oportunitat. “Potser hi ha gent que sacrifica un sopar fora i prefereix comprar productes de qualitat i fer el menjar a casa”, explica Xavier Grau. Malgrat això, sí que veu possible que es deixin de consumir alguns capricis que ell ven a la botiga i que baixi la compra en vins i caves.

Sortir o no sortir?
“Posaré un cartell a la porta que posi Rajoy puja l’IVA però al Noop no pugem els preus”, explica el Marc Martí propietari del Bar-Restaurant Noops. Martí no creu que es perdin clients i és conscient que segurament haurà de pujar preus a principis de l’any següent.

El bar Segafredo de la plaça de Barcelona també ha anunciat que no canviarà els preus. “Per respecte als clients els mantindrem. Volem que la gent vingui a gaudir i no a mirar la butxaca”, assegura Mari Carme Ràfols encarregada del local. Com tants altres comerciants i restauradors sap que els clients hauran de fer sacrificis i que tan ells com els botiguers no tenen cap més remei que acceptar el canvi amb resignació. La decisió sobre quin serà el producte o servei a sacrificar la prendrà cada consumidor.