Debat a Sant Cugat sobre un monument franquista de Montserrat

“No pot ser que encara no s´hagi pogut implementar la llei de memòria històrica"

El PSC de Sant Cugat del Vallès portarà al Ple Municipal una moció per instar al Govern de la Generalitat a retirar el monument franquista que hi ha a Montserrat. Es tracta d'una cripta funerària construïda el 1958 en homenatge al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat, un batalló format per carlins catalans a Navarra i que durant la Guerra Civil es van annexionar a l'exèrcit franquista i va participar en batalles d'Aragó, Extremadura i, destacadament, a la de l´Ebre.

Per la seva banda, ERC-MES portarà una moció alternativa perquè la Generalitat actualitzi el cens de simbologia franquista de Catalunya elaborat pel Memorial Democràtic per tal de incloure-hi aquest monument. I és que segons els republicans, "la legislació actual la Generalitat de Catalunya no pot retirar el monument dedicat al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat".

PSC

"En l´exterior del mausoleu es poden llegir cites bíbliques emprades per commemorar els combatents carlins i exaltar-ne la seva participació a la Guerra Civil, mentre a l´interior s´hi troben altres inscripcions d´exaltació, així com imatges i parafernàlia relacionades amb el carlisme i el franquisme durant la Guerra Civil", denuncia el PSC.

“No pot ser que encara no s´hagi pogut implementar la llei de memòria històrica en tot el territori tant català com espanyol. Per això i per dignitat, aquesta moció és un pas més per poder fer efectiva la llei que va desenvolupar el Govern Zapatero", lamenten els socialistes. És per això que el PSC demanarà a l'Ajuntament de Sant Cugat que insti al Govern i al Parlament a fer les gestions necessàries per retirar el monument dedicat al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat, ubicat a la plaça dels Apòstols, prop del Monestir de Montserrat.

ERC-MES

Per la seva banda, els republicans volen que s'impulsi l’aprovació d’una llei integral de la memòria democràtica de Catalunya, que permeti superar les limitacions de la Llei estatal de 26 de desembre, per tal que el Govern de la Generalitat pugui retirar el monument al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat ubicat a la Plaça dels Apòstols, així com la resta de la simbologia franquista que encara perdura a Catalunya.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem