Els 95 santcugatencs que van passar per un consell de guerra durant el Franquisme

L'historiador santcugatenc José Fernando Mota ha realitzat el llistat dels santcugatencs represaliats pel Franquisme

L'historiador santcugatenc José Fernando Mota ha realitzat el llistat dels santcugatencs i santcugatenques que, durant el Franquisme, van passar per un consell de guerra

En total, són 95 els veïns del municipi que van ser víctimes de la Dictadura. Un llistat que Mota ha pogut extreure a partir de la llista publicada el 7 de juliol per l'Arxiu Nacional de Catalunya en aplicació de la llei de reparació jurídica de víctimes del Franquisme, aprovada pel Parlament el 29 de juny, i en la qual apareixen 66.590 persones i 15 entitats.

Mota però, que està especialitzat en l'època que engloba des de la República fins al Franquisme, ha detallat al TOT Sant Cugat, que gran part dels noms que apareixen en aquesta llista ja es coneixien. Una llista on apareixen personalitats tan importants per Sant Cugat com Roc Codó, alcalde durant la República. Codó va ser escollit l'abril del 1931 i el gener del 1934. El mes d'octubre del 1936 va deixar l'alcaldia. Després, va ser detingut pels franquistes i condemnat a dotze anys i un dia; no va sortir en llibertat provisional de la Model fins al 1941. 

Pel que fa a la xifra de santcugatencs que apareixen en el llistat, Mota apunta que és una xifra proporcional a la de la resta de municipis, "tenint en compte que va haver-hi molta gent que va fugir a França i aquí es van quedar els que pensaven que no els passaria res".

D'altra banda, l'historiador santcugatenc considera que la publicació de la llista amb tots els catalans represaliats pel Franquisme és un "fet de justícia històrica. És molt fort que arribi 40 anys després de la caiguda de la Dictadura, però en alguns punts d'Espanya encara no s'han publicat". 

Podeu consultar la llista realitzada per José Fernando Mota aquí. En aquesta hi trobareu els cognoms i nom de la persona represaliada, sexe, edat, lloc de naixement, tipus de procediment, número de causa, data d’inici de la causa, data d’aprovació de la sentència o altra resolució, pena imposada, commutació o l’indult demanat i persones executades.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem