Serveis Socials de l'Ajuntament de Sant Cugat FOTO: Arxiu

Política

Més de 13.000 santcugatencs reben ajuda de Serveis Socials

El govern d'ERC, PSC i CUP destaca que ha augmentat gairebé tres milions d'euros el pressupost destinat a l'atenció social a les persones més vulnerables

Els Serveis Socials de l'Ajuntament de Sant Cugat van atendre 13.569 santcugatencs durant el 2022 i va destinar-hi gairebé 7,7 milions d'euros. Això vol dir que un 14% de la població rep ajuda de Serveis Socials. "Forma part d'una realitat que sovint ha passat desapercebuda i desatesa al municipi", va explicar el tinent d'alcaldia de Drets Socials, Marco Simarro (CUP), que va assenyalar les "desigualtats profundes" que existeixen a Sant Cugat. Unes desigualtats accentuades pel "cost de la vida" de la ciutat. 

Durant el balanç de mandat de l'àrea de Drets Socials, Simarro va voler posar en valor l'aposta del govern d'ERC, PSC i CUP en l'atenció a la vulnerabilitat: "Aquest mandat s'ha fet una despesa social com mai". La inversió en Serveis Socials ha passat de de 4,8 a 7,7 milions d'euros entre 2019 i 2022; mentre que les persones ateses han augmentat d'11.506 a 13.569. A més, el pressupost de tot l’àmbit de Drets Socials ha crescut en un 60%, passant dels 5,9 als 9,5 milions. "Aquest reforç ha permès doblar el nombre d’atencions a la ciutadania en aquest mandat, que ha passat de les 86.500 (2015-2019) a les 173.000 (2019-2023)", destaca el Consistori.

Marco Simarro: "Sant Cugat és una ciutats amb desigualtats profundes que mai havien estat entomades"

"Sant Cugat és una ciutats amb desigualtats profundes que mai havien estat entomades. Durant molts anys, la qüestions de la pobresa s'atenien per la porta del darrere", afegia, en referència a la política dels anteriors governs convergents. De fet, va reivindicar que un dels motius del pacte entre ERC, PSC i CUP va ser justament "combatre les dificultats" de part de la població. Durant aquest mandat s'han posat en marxa nous projectes socials com ajudes a rebre tractaments odontològics i oftalmològics.

Aquest increment d'usuaris i pressupost es deu, segons el tinent d'alcaldia, a una "voluntat política" del govern i a la pandèmia, que ha fet augmentar les situacions de vulnerabilitat. I és que el 2020 es va batre el rècord de santcugatencs atesos per Serveis Socials, amb més de 14.000 ciutadans. 

La vulnerabilitat a Sant Cugat

1.561 santcugatencs van rebre ajuts econòmics per poder comprar aliments durant el 2022. Una xifra que s'ha disparat des del 2019, quan n'hi havia 443. A més, el pressupost destinat ha passat de 156.000 a 964.000 euros. En plena pandèmia, durant el 2020, les persones que van rebre diners per alimentació es va enfilar fins a les 2.326. Una dada a la que cal afegir les persones a qui dona aliments Càritas. Marco Simarro va destacar que, quan el món es va aturar i molta gent va quedar en una situació de molta vulnerabilitat, van ser els serveis públics els que van estar al seu costat. Tot i que la pandèmia ja quedi enrere, el tinent d'alcaldia va reconèixer que moltes situacions de vulnerabilitat s'han mantingut i cronificat.

Una altra línia important de Serveis Socials està destinada als infants. El 2022, es van donar ajuts econòmics per a casals d'estiu a 802 infants, mentre que 1.191 van rebre ajudes per pagar el menjador escolar. A més, el govern va posar en marxa el 2020 un nou ajut a l'escolaritat per fer front a les despeses de material escolar o sortides. El 2022 se'n van veure beneficiats 1.235 nens i nenes.

Atenció a la dependència

L'ajuda a persones dependents és una de les tasques de Serveis Socials i, el 2022, 770 santcugatencs van tenir atenció domiciliària per rebre ajuda en el seu dia a dia. El pressupost destinat va ser d'1,7 milions d'euros. A més, 2.452 santcugatencs es van veure beneficiats per la teleassistència, una modalitat de servei social d'atenció domiciliària que amb la tecnologia adequada permet detectar situacions d'emergència.

Marco Simarro, tinent d'alcaldia de Drets Socials FOTO: Ajuntament

Dentista i oculista

Més enllà d'incrementar el pressupost total de Serveis Socials, Marco Simarro va destacar la posada en marxa de nous projectes durant aquest mandat. Gràcies a un acord amb la UPC, s'ha engegat un programa per oferir un examen optomètric i una revisió oftalmològica a persones amb pocs recursos i, si és necessari, un ajut econòmic en el preu de les ulleres. Durant el 2022 se'n van beneficiar 101 persones. A més, s'ha impulsat un programa similar d'odontologia amb la Universitat Internacional de Catalunya i per on han passat 63 santcugatencs.

A més, el 2020 es va iniciar un programa de lliurament d'àpats a domicili per a persones vulnerables. El 2022, 112 santcugatencs en van rebre. Finalment, el govern destaca l'aposta per punts d'acompanyament digital que han permès acostar-se a la tecnologia i a poder fer tràmits en línia a persones amb pocs coneixements.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.