Més de 1.800 santcugatencs van necessitar l'ajuda de Càritas el 2021

Càritas va repartir 256.000 quilos d'aliments a santcugatencs en situació de vulnerabilitat

"A Sant Cugat ens coneixen com una ciutat molt benestant i s'hi viu molt bé, però hi ha una realitat de pobresa que s'ha de visibilitzar i treballar per resoldre". És la reflexió del mossèn de la Parròquia de Sant Pere, Emili Marlés, durant la presentació de l'informe anual de Càritas. 834 famílies santcugatenques (1.833 persones) van necessitar el suport de l'entitat solidària durant el 2021, especialment per poder menjar. Càritas va repartir més de 256.000 quilos d'aliments a santcugatencs en situació de vulnerabilitat el 2021.

La xifra ha baixat respecte el 2020, quan la pandèmia va portar a 1.051 famílies a demanar ajuda. Tot i això, encara es manté per sobre del 2019, quan hi havia unes 268 famílies que sol·licitaven ajuda regularment a Càritas. "Sant Cugat s'ha empobrit una mica més per la pandèmia, ens preocupa", alertava Emili Marlés. De fet, durant el 2021 hi va haver 150 famílies que van demanar ajuda per primera vegada.

Emili Marlés ha volgut posar en valor la tasca dels 236 voluntaris que col·laboren amb l'entitat: "Càritas no és res sense els voluntaris". .

Dona, sola i monoparentals: el perfil de la pobresa a Sant Cugat

El 54,5% de les persones ateses per Càritas durant el 2021 són dones i la gran majoria tenen entre 18 i 65 anys. Les parelles amb fills representen el 25,9% de les famílies ateses i el 20,6% són monoparentals. Tot i això, la majoria de santcugatencs atesos viuen sols (41% del total).

Una dada que preocupa és el fet que cada vegada hi ha més persones treballadores que demanen ajuda a Càritas. Un de cada quatre santcugatencs que necessita suport té una feina. "La gent cobra molt menys i el nivell de vida va pujant, el que fa incrementar la pobresa", indica el mossèn, fent referència a l'augment del preu de la llum i el gas. A més, el 39% són jubiliats, pensionistes, estudiants o mestresses de la llar. 

"Un dels punts més preocupants és l'habitatge", reconeix Eva Llinàs, coordinadora parroquial de Càritas. En aquest sentit, el 35,7% de les persones que van a l'entitat solidària viuen en una situació de relloguer. 

256.000 quilos d'aliments

Una de les taques solidàries més rellevants de Càritas és l'entrega de lots alimentaris a famílies en situació de vulnerabilitat. Durant el 2021, van donar menjar a 1.570 santcugatencs, la gran majoria dels quals derivats per Serveis Socials de l'Ajuntament de Sant Cugat. Aquesta ajuda s'ha traduït en 7.158 lots d'ajuda alimentària que contenen llet, oli, farina, arròs o llegums i altres productes frescos com ous, pollastre i verdura. En total, s'han repartit 256.000 quilos de menjar, valorats en 420.000 euros. A més, 33 famílies s'han beneficiat de lots amb alimentació per a nadons. 

Els aliments que reparteix Càritas provenen del Banc d'Aliments, de donacions de ciutadans i empreses, compres de la Parròquia, recollides en supermercats i de la Unió Europea. I una de les preocupacions és que la Unió Europea ha retallat les donacions i no se sap si les mantindrà en un futur. La seva aportació està valorada en uns 100.000 euros, que poden estar en risc. Per això, Emili Marlès ha fet una crida a l'Ajuntament de Sant Cugat en aquest sentit.

Gairebé 5.000 quilos d'aliments frescos provenen de l'hort que gestiona Càritas i que també serveix perquè usuaris de l'entitat puguin aprendre nous oficis. 

L'ajuda de Càritas

Els projectes de Càritas van molt més enllà de l'alimentació i ofereix als santcugatencs amb dificultats diversos projectes i iniciatives. "Una persona que surt del llindar de la pobresa és un èxit", ressaltava Emili Marlés. Aquestes són algunes de les actuacions i les persones beneficiades:

  • Menjador social. Ofereix un espai comú de menjar a persones vulnerablers, que esdevé un lloc de trobada i acompanyament: 42 persones i 3.882 àpats servits.
  • Servei de dutxes i bugaderia: 36 persones.
  • Programa laboral. Ofereix un itinerari formatiu per fomentar la inserció laboral: 179 persones.
  • Diagnòstic laboral. Es treballen competències bàsiques que es demanen en el món laboral: 86 persones.
  • Curs d'atenció domiciliària. Millorar la capacitat d'inserció laboral en els àmbits de la cura de la llar i les persones: 39 persones.
  • Intermediació laboral. Busca feina a persones que han passat pels itineraris laborals de Càritas: 32 llocs de treball coberts.
  • Taller d'informàtica. Suport informàtic a persones amb dificultats per elaborar el seu currículum: 15 persones.
  • Conversa. Classe de castellà: 21 persones.
  • Alfabetització. Competències bàsiques en lectura i escriptura: 5 persones.
  • Acompanyament educatiu. Reforç escolar per a nois de Secundària: 13 nois.
  • Un nen, una joguina. Recollida i entrega de joguines per Reis: 258 infants.
  • Pis d'homes. Destinat a homes en situació molt vulnerable i sense habitatge: 3 persones.

El pressupost de Càritas el 2021 va ser de 806.000 euros, dels quals 368.000 corresponen als aliments que els hi han donat, 107.000 són de donatius de particulars i empreses, 103.000 euros proveen de Càritas Terrassa, 81.000 són de les quotes dels socis i 80.000 euros és una subvenció de l'Ajuntament

Un pis per a dones

Càritas Sant Cugat va posar en marxa fa nou anys un pis d'homes amb l'objectiu de donar una oportunitat habitacional a homes en situació de molta vulnerabilitat. "L'objectiu és donar-los una oportunitat de fer un procés de creixement personal i poder tornar a fer la seva vida", explica Eva Llinàs

Ara, Càritas vol posar en marxa un pis per a dones, destinat especialment a dones amb fills en situació irregular. "Volem que assoleixin estabilitat personal i emocional perquè puguin tornar a disposar d'un habitatge", explica la coordinadora. Aquest projecte comptarà amb el suport de l'Ajuntament.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem