Torrent: "No hi ha cap independentista que es conformi amb un 47,7%, hem de ser més"

El president del Parlament visitava Sant Cugat acompanyant la candidata d'ERC Mireia Ingla

El president del Parlament de Catalunya ha visitat Sant Cugat del Vallès aquest cap de setmana per presentar a la candidata a l'alcaldia per ERC, Mireia Ingla.

Més info: Ingla es presenta com alcaldable per "un Sant Cugat inclusiu" i amb el suport de Romeva

President, com s'ha de fer república?

S'ha de fer de tres maneres. Primer governant bé, amb consciència social, avançant pels drets individuals i col·lectius d'aquest país i, per tant, que el govern doni resposta a les demandes socials que la ciutadania d'aquest país va plantejant, perquè és una manera de demostrar que tot això ho fem per tenir eines per ajudar a la gent. La segona és seguint reivindicant la justícia i denunciant aquesta ignomínia per part de l'estat vinculada a tot el país, però especialment als presos i exiliats. Hem de sortir al carrer per reclamar justícia; hem de seguir mobilitzats per exigir justícia i reclamar que s'acabi aquesta situació. I, finalment, explicant-nos, més i millor. Hem d'anar molt més als barris, gairebé diria anar casa per casa a explicar com serà aquesta república. És evident que per consolidar la República hem de ser més.

 

Això em sona a valors republicans, però no a una República real que es digui República Catalana i estigui reconeguda internacionalment com a país.

És evident que hem de procurar que aquest conflicte es resolgui democràticament. Que vol dir que s'ha de resoldre a les urnes. Hem de decidir lliurement quin serà el nostre futur. Per tant, tota la nostra acció política s'han de dirigir a generar aquesta pressió política, democràtica, cívica i pacífica per aconseguir aquest escenari de resolució democràtica, que vol dir votar. Votar la República; votar la independència. A casa nostra hem de seduir a més gent, perquè hem de ser més i més determinats. Si una cosa ens han ensenyat aquests últims mesos, i sobretot l'octubre passat, és que hem de ser més i més determinats. Hem de fer aquest esforç d'anar a buscar més gent, perquè crec que no hi ha cap independentista que es conformi amb un 47,7%; perquè hem de ser molts més.

"Estem disposats a fer el que calgui per consolidar la democràcia"

Ja hem vist on ha portat fer un referèndum per la independència de Catalunya: a la presó i a l'exili. Estan lligats de mans i peus ara els líders independentistes?

No, al contrari. L'1 d'octubre el que demostra és la determinació i que estem disposats a assumir totes les conseqüències de fer el pas endavant i assumir tot el que calgui per garantir la democràcia. Això és el que han demostrat els membres del govern Puigdemont-Junqueras que estan a la presó i a l'exili per haver posat les urnes i el futur d'aquest país a les mans dels catalans i catalanes. Això demostra que estem disposats a fer el que calgui per consolidar la democràcia. Al final això es resoldrà democràticament. No hi ha conflicte que no s'acabi resolent de manera democràtica a l'Europa del segle XXI. Nosaltres no hem canviat cap plantejament polític malgrat la repressió; sempre hem parlat de diàleg i, finalment, de democràcia.

 

Si aquesta democràcia implica desobeir lleis espanyoles, està disposat a prendre el paper com Carme Forcadell?

Insisteixo. Estem disposats a fer el pas que convingui sempre que obri un escenari millor; sempre que serveixi per a alguna cosa; sempre que s'incideixi en una estratègia. No té sentit parlar de qüestions concretes si no estan en el marc d'una acció general que compartim tots; que hi hagi unitat estratègica per part de tot l'independentisme i que, finalment, formi part d'una agenda política molt clara. Que sapiguem quin és l'escenari que s'obre després de prendre cada decisió. Per mi el que té molt de sentit és fer els passos que toquin, com l'1 d'octubre, per obrir escenaris millors. Això implica tenir una estratègia i saber quins passos s'han de fer.

"Estic convençut que dibuixarem aquesta unitat d'acció en el republicanisme i l'independentisme i, per tant, serem capaços d'explicar a la ciutadania com anem"

Diu que un dels requisits per fer República és governar i governar bé. És evident que s'han demostrat desavinences entre els grups parlamentaris del govern. També s'estan negociant uns pressupostos que no tenen tot el suport de tot l'independentisme i s'han de buscar nous socis com els Comuns. És una situació complexa per governar. La legislatura pot ser curta?

Crec que serà llarga i profitosa i ens servirà per avançar en l'objectiu que ens hem marcat. Això no vol dir que sigui fàcil, sobretot per la repressió de l'Estat. Estem veient constantment com es van limitant els drets civils i polítics. Això no ho fa gens fàcil. Malgrat tot estic convençut que dibuixarem aquesta unitat d'acció en el republicanisme i l'independentisme i, per tant, serem capaços d'explicar a la ciutadania com anem. Sempre que hem avançat és quan hem anat units.

 

Aquesta estratègia implica trencar aquests dos blocs, independentistes i no independentistes, i tornar al bloc dels sobiranistes sumant els Comuns?

Això implica fer-nos forts amb els tres grans consensos. El primer, la fi de la repressió i la llibertat dels presos, i aquí ens hi hem de trobar tots els demòcrates, no només els republicans. També hi ha altres consensos al voltant dels valors republicans, que vol dir superar el règim del 78. Superar l'actual marc constitucional i els aparells de l'estat que hem vist els últims mesos com s'han comportat, en especial la judicatura. Això demostra que ens cal una república per la regeneració democràtica. I, finalment, hi ha un ampli consens al voltant del fet que aquesta és una situació que s'ha de resoldre amb un referèndum. Aquests tres grans consensos sumen molta més gent del que som els independentistes, o els republicans. De fet, aquests tres consensos dibuixen la foto del 3 d'octubre. Que és el que nosaltres parlem constantment.

 

Com viu la situació de la vaga de fam? Tot el suport als presos?

És evident la manca de drets i garanties d'aquest procés judicial que és una farsa i que se sustenta sobre un relat irreal. Aquest és un procés que no s'hauria d'haver donat mai. I hi ha una vulneració flagrant dels drets individuals dels presos encausats. En aquest sentit, qualsevol acció pacífica, democràtica i cívica, no violenta, em semblarà oportuna per denunciar aquesta situació. Cadascú escull com fer-ho. Hi ha presos que han decidit fer-ho. Em sembla legítim i vàlid per posar de manifest aquesta situació, com qualsevol altra opció que triïn la resta de presos o exiliats. Tot el suport. Ens fa patir, però evidentment fer una acció així és dura per ells i per les seves famílies. Tota la solidaritat i empatia amb ells i les seves famílies. Tot el suport, no només en aquesta lluita concreta, sinó a la lluita global dels presos o dels exiliats.

Deixi que li pregunti pels conflictes que hi ha hagut al Parlament entre diputats. És la crispació que es viu al carrer també al Parlament, com diuen des de Ciutadans?

És evident que al carrer no hi ha crispació. La gent s'expressa. En democràcia els carrers són altaveus, per expressar-te lliurement, només faltaria. Però no hi ha confrontació com ens volen fer veure alguns. Dit això, la majoria de diputats i diputades no només es comporten d'una manera perfectament normal, sinó que amb la dignitat que es correspon a la institució. Darrerament hem tingut alguna situació que jo he considerat inassumible. Els diputats saben que és un comportament que jo no permetré. Tots plegats som conscients que som un mirall per la societat i que ens hem de comportar amb l'educació que ens correspon com a representants del poble.

 

És el grup de Ciutadans que crispa?

Jo no parlo ni d'un diputat ni d'un altre. És una reflexió que faig al conjunt de diputats i diputades independentment del grup parlamentari al qual pertanyen.

Torrent a la presentació amb Ingla FOTO: Lali Álvarez

Torrent a la presentació amb Ingla FOTO: Lali Álvarez

Anem a Sant Cugat. Es presenta Mireia Ingla com a candidata quines expectatives tenen a Sant Cugat?

Molt bones, a Sant Cugat i a tot Catalunya. Aquestes eleccions municipals suposen un repte republicà. Estem convençuts que una manera de fer república és fent que la majoria dels ajuntaments del país siguin ajuntaments republicans. Això també passarà a Sant Cugat. Segur que tindrem una força més important de la que hem tingut fins ara. I no només passarà a Sant Cugat, sinó a tot l'entorn metropolità de Barcelona, que és un àmbit molt important. ERC entrarà amb força als ajuntaments per ajudar en aquest projecte global per fer república, demostrant als ajuntaments què vol dir governar bé, per tant, que vol dir governant amb els valors clàssics del republicanisme de la igualtat, la llibertat i la fraternitat.

"ERC entrarà amb força als ajuntaments per ajudar en aquest projecte global per fer república"

Fer república no implicava fer llistes unitàries amb les forces independentistes?

En aquest sentit hem de fer una doble reflexió. És evident que el que cal fer és fer allò que ens ajudi a maximitzar el nombre de vots. A tenir més vots, que vol dir seduir més gent. No hem de prendre decisions estratègiques basades en el que ens fa sentir més còmodes o en el que ens fa sentir millor als que ja som independentistes o republicans, sinó en allò que ens permetrà sumar més gent. Sempre dic que a mi m'és igual l'etiqueta de qui és més independentista, sinó què fa més independentistes. En aquest sentit, crec que totes les decisions de caràcter electoral han d'anar en aquesta línia. I una reflexió: la gran riquesa de l'independentisme és el seu ventall ideològic que va des de la dreta – centre dreta a l'esquerra més radical. Això és una riquesa i és el que ens permet sumar, perquè hi ha molts ciutadans que s'apropen a l'independentisme i el republicanisme a través d'un determinat perfil ideològic. I això, insisteixo, és un valor afegit. El que no hem de fer és confondre la unitat amb la uniformitat. La uniformitat ens resta, la unitat d'acció és imprescindible.

"A mi m'és igual l'etiqueta de qui és més independentista, sinó què fa més independentistes"

Veu possible un pacte amb el PDeCAT, o potser un pacte més tripartit CUP-Comuns-ERC?

Tenim la sort que en el nostre esperit d'actuació sempre preservem l'autonomia local, per tant seran els grups municipals els que decideixen què és el millor per la seva ciutat. Perquè són els que coneixen la seva ciutat.

Moment de l'entrevista a la plaça U d'octubre de Sant Cugat FOTO: Lali Álvarez

Moment de l'entrevista a la plaça U d'octubre de Sant Cugat FOTO: Lali Álvarez

 

 
Comentaris

Destaquem