Animals i tradició en una nova edició de Sant Antoni

La missa solemne en honor a Sant Antoni és el preludi d'un cap de setmana ple d'activitats per honorar al patró dels animals

Sant Antoni és una de les festivitats que més anys fa que se celebra a Sant Cugat, i a arreu de Catalunya. De fet, la presència d’animals, sobretot animals que, antigament, s’utilitzaven per a fer tasques al camp, com ara els ases o els cavalls, omplen els carrers del municipi en una jornada festiva, que se celebra, precisament, en honor al patró dels animals. A banda de tenir un caràcter festiu, el dia de Sant Antoni té també un fort component  religiós, ja que es lloa la figura  Sant Antoni Abat. És per això, que com marca el calendari, el dijous 17 de gener, dia de Sant Antoni, a Sant Cugat es realitza la tradicional missa solemne en honor a aquest sant i, posteriorment, el ja habitual esmorzar a la Bolera.

De totes maneres, tot i que Sant Antoni és el 17 de gener, les celebracions s’estenen durant tot el cap de setmana.

Les activitats

El dissabte 19 de gener se celebra el traspàs de la bandera, entre els banderers de Sant Antoni del 2018 (els Bastoners de Sant Cugat) i els banderers del 2019 (els Castellers de Sant Cugat). Aquesta acció es completarà amb una performance, amb els Diables, Caparrots, Bastoners, Castellers, Geganters, Trabucaires i Sardanistes, i el personatge de Sant Antoni Abat, que iniciarà a la plaça d’Octavià, a les 18 h i circularà pels carrers del centre del municipi, abans d’acabar a la plaça de Barcelona, on hi haurà parades amb carn i embotits i diferents brases perquè els assistents puguin fer-se la carn. La festa s’allargarà fins al voltant de les 23 h. A més, en aquesta cercavila hi participaran els diables, que amenitzaran la tarda amb percussió i rauxa.

Rua dels Tres Tombs de l'any passat. FOTO: Arxiu

Rua dels Tres Tombs de l'any passat. FOTO: Arxiu

Ja durant el diumenge 20 de gener es farà la tradicional Rua dels Tres Tombs, a les 11 h, i cap a les 12 h del migdia es farà la tradicional benedicció de cavalleries al darrere del Monestir, a l’avinguda de Francesc Macià. Serà llavors quan tothom que ho vulgui podrà dura a beneir els seus animals al Monestir.

Qui era Sant Antoni?

Segons la tradició cristiana, Sant Antoni Abat va néixer a Egipte en el Segle III, en el si d’una família apoderada. En quedar-se orfe, Sant Antoni va decidir repartir tota la seva fortuna entre els pobres i va emprendre una vida d’ermità. El seu amor pels animals va fer que es convertís en el patró dels animals i, ja en l’antiguitat, la gent s’encomanava a ell per obtenir la seva protecció quan treballaven al camp. De fet, com a tradicional protector dels animals útils per a les feines del camp, se celebren en honor seu gran nombre de festes populars relacionades amb ells, per tal d’obtenir la fertilitat dels animals i dels aliments, i la seva purificació. En el passat va ser una festa clau en moltes poblacions.

L’origen de la benedicció dels animals

Es creu que amb la benedicció, els animals resten protegits de malalties i desgràcies durant tot l’any. El dia de Sant Antoni, pagesos i traginers raspallaven els seus animals i preparen els guarniments per tal de portar-los a beneir amb els seus millors arreus. L’origen dels Tres Tombs està en el mateix ritual de benedicció dels animals. El nom prové del fet de donar voltes al voltant d’un lloc sagrat de Sant Antoni. Avui, la benedicció se segueix fent en moltes poblacions, però moltes vegades, els protagonistes són els animals de companyia.

 
Comentaris

Destaquem