Collserola vol menys activitat al Parc per reduir l'impacte ambiental

El Parc també estudiarà una nova regulació de bicicletes, ja que vol garantir un ús sostenible d'un espai que rep 3 milions d'usuaris anuals

El Parc de Collserola reduirà el nombre de participants a les activitats esportives de gran format per minimitzar l'impacte ambiental davant l'augment de participants dels darrers anys. El nombre d'activitats autoritzades al Parc ha passat de més d'un centenar el 2009 a més de 250 el 2015. Pel que fa al nombre de participants en aquestes activitats, el 2009 era de gairebé 40.000, mentre que el 2015 van ser uns 70.000.

Davant d'aquest creixement el Consorci del Parc de Collserola s'ha fixat com a objectiu prioritari implementar una nova estratègia de gestió que garanteixi l'ús sostenible del parc davant de l'augment de participants i visitants, superant els tres milions de visitants anuals. El Consorci ha creat una taula de treball amb la voluntat de consensuar aquestes línies estratègiques i accions a portar a terme.

Una de les primeres conclusions és la reducció d'activitats esportives i de parcipants. Així, la proposta passa per ajustar els recorreguts a una xarxa de camins establerta, reduir el nombre de participants i limitar els nombre d'activitats anuals. Aquests mesures s'implementaran a partir del gener del 2017 i durant el 2016 s'establirà un període d'adaptació per a les entitats que han organitzat activitats durant els darrers anys. D'altra banda, no s'autoritzaran activitats en horari nocturn a partir del proper any.



La proposta presentada el gener en el marc de la taula de treball serà aplicable a partir del gener del 2017 però ja aquest any s'aplicarà una reducció en el nombre de participants, en funció de la fragilitat de la zona per on transcorri el recorregut i s'ajustaran els recorreguts al mapa de camins autoritzables que s'ha elaborat. Tant aquests criteris com el mapa estan sotmesos a possibles variacions, en funció del seguiment que es farà per avaluar l'impacte ambiental i social de la freqüentació en les diferents zones del parc.

Després, les bicicletes

La proposta es va presentar el passat febrer a les entitats que organitzen activitats al parc i als membres del Consell Consultiu del Consorci. D'altra banda, està previst que en els propers mesos la taula de treball analitzi la situació actual de l'ús de la bicicleta de muntanya i les mesures correctores que caldrà aplicar. En aquest sentit, les ordenances del parc estableixen la prohibició expressa de circular per corriols, rieres, camps a través i camins inferiors a tres metres, així com l'obligació de respectar la preferència dels vianants.

El Consorci ha recordat que les activitats que es fan al parc no tenen perquè representar un problema sempre i quan es tingui en compte on es fan, de quina manera, amb quina freqüència i amb quants participants tenint en compte que Collserola és un parc natural inclòs en la Xarxa natura 2000 europea i espai dins del Pla d'espais d'interès natural de Catalunya.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem