L'Associació de Propietaris de Torre Negra, a l'Ajuntament: "Ens veiem als tribunals"

Més d'un 40% dels terrenys de Torre Negra són de petits i mitjans propietaris; la resta són de Núñez i Navarro

L'Associació de Propietaris de Torre Negra portarà una vegada més l'Ajuntament de Sant Cugat als tribunals per l'última modificació urbanística aprovada al Ple Municipal per convertir les 165 hectàrees de l'àrea en sol no urbanitzable. "Ens veurem en els tribunals i tornarem a guanyar. El Suprem ja els hi ha dit que actuen de mala fe i que vagin en compte amb els drets indemnitzatoris", ha assegurat en declaracions al TOT el president de l'associació, Pere Feliu. A més, l'entitat estudia querallar-se contra responsables de l'Ajuntament a qui acusen de "prevaricació". En resum, els propietaris defensen que tenen drets adquirits d'urbanització mentre que el govern santcugatenc assegura que no és així.

Tot i que habitualment només es parla de Núñez i Navarro, més del 40% de les 165 hectàrees de l'àmbit de Torre Negra són de petits i mitjans propietaris. "Hem intentat sempre aportar solucions factibles", assegura Feliu. En aquest sentit, ha explicat que es van reunir per última vegada amb el govern santcugatenc el passat més de novembre. La proposta consistia en traslladar l'edificabilitat de les zones centrals de l'àmbit (camí de Can Borrell, entorn del Pi d'en Xandri, Torre Cendrera...) a àrees on ja hi ha construccions com l'entorn de l'escola Avenç, el Club Tennis Natació, el passeig de Calado o la rambla de Can Bell.

"Era una proposta ordenanada, per completar la ciutat i construir clavegueram, enllumenat... en aquestes zones ja urbanitzades", ha detallat el president de l'associació, que assegura que no plantejaven "cap bogeria". "El govern ens va tancar les portes amb prepotència, com sempre ha fet", ha destacat Pere Feliu. "Hem tingut molta paciència, però ja se'ns ha acabat. Ara demanarem responsabilitats judicials a persones individuals i presentarem denúncies contra persones concretes", ha anunciat Feliu.

Tal com ja va anvaçar el TOT, els propietaris de Torre Negra disposen d'un informe pericial que calcula una indemnització de 400 milions d'euros en cas que l'Ajuntament no permeti la construcció dels terrenys ni s'arribi a cap pacte. "Una sentència del Tribunal Suprem parla de drets d'indemnització", insisteix. Des del govern municipal sempre han defensat que no hi ha lloc a cap indemnització perquè no es va arribar a desenvolupar cap pla urbanístic per la zona. "No s'ha desenvolupat perquè l'Ajuntament ho ha aturat sempre esgrimint raons mediambientals, que ja han estat tumbades per la justicia", argumenta Pere Feliu.

Problema de fa 25 anys

L'Associació de Propietaris de Torre Negra defensa que l'Ajuntament de Sant Cugat té tot el dret per decidir com ha de ser el creixement de la ciutat, però no de la manera que ho ha fet. "L'Ajuntament ha buscat raons mediambientals, paisatgístiques, històriques i urbanístiques per esborrar una zona que està qualificada com a urbanitzable des dels anys 70", assenyalen.

Després que el Tribunal Suprem tumbés les raons mediambientals, la nova modificació de l'Ajuntament conté aspectes merament tècnics. "Tenen tot el dret de fer-ho, però haurien d'haver parlat amb els propietaris fa 25 anys per traslladar l'edificabilitat a altres zones i no hi hauria hagut cap problema", afirma el president de l'associació.

Pere Feliu ha criticat també "la doble o triple vara de medir" de l'Ajuntament: "La companyia de Jesús va cedir una finca al costat de la meva a l'Ajuntament i a canvi va rebre l'edificabilitat a la zona d'Esade. Als de Can Cortés, que està dins del Parc Natural de Collserola, els hi cedeixen edificabilitat a una altra zona. Em sembla molt bé, però és el que havien d'haver fet amb nosaltres fa 25 o 30 anys".

El president de l'associació també s'ha refereit al pla urbanístic presentat fa un any per Núñez i Navarro i que parlava de 2.800 habitatges fins al Pi d'en Xandri i que la seva entitat també va signar: "L'edificabilitat de la zona permetia 2.800 pisos, però dir aquesta xifra és demagògia. Era una proposta per començar a parlar de com es podia fer i s'hauria pogut parlar del volum total, de la distribució...".

Amb tot, l'Ajuntament ha mantingut sempre que no negociarà i que utiltizarà tots els instruments urbanístics i judicials per aconseguir que no s'edifiqui res a l'àmbit de Torre Negra i que no costi res per la ciutat. La modificació urbanística presentada recentment és la tercerda aprovada en els últims anys, després que el Tribunal Suprem anul·lés les dues anteriors.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem