La protecció de Torre Negra: a la tercera va la vençuda?

Núñez i Navarro té un projecte per construir 2.800 habitatges a l'entorn del Pi d'en Xandri

L'Ajuntament aprovarà provisionalment al ple municipal de març la modificació urbanística que ha de permetre protegir l'àmbit de Torre Negra i convertir-lo en sòl no urbanitzable. És la tercera modificació tramitada amb l'objectiu d'evitar que Núñez i Navarro construeixi gairebé 3.000 pisos a l'entorn del Pi d'En Xandri; després que la justícia hagi tombat les dues anteriors donant la raó al constructor. El govern santcugatenc està convençut que a la tercera anirà la vençuda.

"La defensa de Torre Negra és una carrera de fons i tenim enemics poderosos", ha reconegut el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet. I és que l'enfrontament entre Núñez i Navarro, que pretén construir habitatge a l'entorn del camí de Can Borrell; i l'Ajuntament de Sant Cugat, que recollint l'esperit de la ciutadania s'ha posicionat en contra; fa anys que dura.

El 2017, el Tribunal Suprem va tumbar la segona modificació urbanística que va fer l'Ajuntament per presevar Torre Negra. Calvet reconeix que això va suposar un cop, però emfatitza que la sentència permetia a l'Ajuntament qualifica el sòl com a no urbanitzable, però no incloure arguments mediambientals. És el que s'ha fet en aquesta tercera modificació: no incloure cap motivació de caràcter paisatgístic.

"Estem segurs que l'estratègia que hem seguit aquest cop és correcta", ha assegurat el tinent d'alcalde. Tot i això, ja adverteix que esperen que Núñez i Navarro torni a portar la modificació als tribunals: "Estem preparats i ens sentim forts". Des de la darrera sentència del Suprem, les 165 hectàrees de Torre Negra són sòl urbanitzable, tot i que l'Ajuntament té activada una suspensió de llicències i, per tant, no s'hi pot fer res.

"No defallirem"

El govern municipal manté que els propietaris de terres a Torre Negra, que a banda de Núñez i Navarro també inclou petits propietaris santcugatencs, no tenen cap dret adquirit per construir a la zona. És per això que no contemplen el pagament de cap indemnització, a diferència dels propietaris, que van parlar de 400 milions d'euros a canvi de no construir res en aquest sector.

Així com en altres situacions similars l'Ajuntament ha arribat a acords amb els propietaris basats en permutes de terrenys, el govern descarta fer-ho ara. "El dia següent de la sentència, teníem a la taula un projecte de Núñez i Navarro per construir 2.800 habitatges. No hi ha marge pel diàleg", ha assegurat Damià Calvet.

"No defallirem", ha insistit Calvet, que ha recordat també la pressió ciutadana que des de fa més de vint anys existeix per evitar la urbanització de Torre Negra. Justament aquest dissabte, 10 de març, hi ha una passejada per aquest entorn organitzada pel Club Muntanyenc amb l'objectiu de difondre els seus valors naturals.

Modificació

La nova modificació definieix la major part de les 165 hectàrees de l'àrea com a no urbanitzable i reconeix nuclis i equipaments ja existents, com l'Avenç, el Club Tennis Natació o les edificacions de Can Bell. Això permetrà una gestió més senzilla d'aquests espais educatius i esportius, segons el govern santcugatenc. També es regularitza la situació de les construccions de Can Bellet i Can Calado.

Un cop el Ple Municipal aprovi provisionalment la modificació, s'enviarà a la Comissió d'Urbanisme de Barcelona per la seva aprovació definitiva.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem