Presentació del Curs d'Estiu de la Unipau FOTO: Cedida

Societat

La Unipau organitza 14 conferències sobre l'emergència climàtica

La Unipau vol mantenir viu el llegat d'Arcadi Oliveres, impulsor de la Universitat Internacional per la Pau

El canvi necessari. Una miradaecologista, feminista i antiracista és el títol de la 36a edició del Curs d'Estiu de la Universitat Internacional per la Pau, que se celebrarà per primera vegada a La Unió del 8 al 14 de juliol. El canvi d'ubicació, fins ara es feia al Centre Borja, respon a la voluntat d'apropar el curs al centre del poble i als veïns. A més, és el primer curs des de la mort d'Arcadi Oliveres, impulsor de la Unipau. La directora de l'entitat, Neus Sotomayor, ha explicat que tenen la responsabilitat de "continuar amb el seu llegat".

Les inscripcions per al Curs d'Estiu ja són obertes i es poden formalitzar al web de la Unipau. Per a l'edició d'enguany, s'ha establert un preu únic per a tot el curs de 35 euros.

Consulta el programa

16 conferències

El programa del curs d'estiu de la Unipau, centrat especialment en l'emergència climàtica, consta de 16 conferències i 5 activitats complementàries. La conferència inicial anirà a càrrec d'Itziar Ruiz-Giménez, Doctora en Relacions Internacionals, que parlarà sobre els impactes que la pandèmia de la Covid-19 pot estar produint en els engranatges de la globalització neoliberal. D'altra banda, el Doctor en Història Contemporània Enric Tello serà l'encarregat de la conferència de clausura, reflexionant sobre la crisi ecològica i social global.

El primer bloc del curs, que tindrà lloc del 8 a l'11 de juliol, tractarà sobre l'explotació capitalista i tractaràtemàtiques com el capitalisme verd, l'ecofeixisme o la turistificació global. Gemma Barricarte, d'Ecologistes en Acció; l'escriptor i professor Carlos Taibo; el físic i divulgador científic Antonio Turiel; i la Doctora en Drets Humans Rocío Medina són alguns dels protagonistes.

Al segon bloc, que s'emmarca sota el títol Resistències, es tractaran temàtiques com les resistències col·lectives contra l'explotació, la impunitat del poder corporatiu i l'antiracisme polític. Hi haurà ponències de la Doctora en estudis migratoris Salma Amazian, el Doctor en Dret Marco Aparicio i l'advocada Sofia Duyos, entre altres.

Activitats paral·leles

Com a novetat, el Curs d'Estiu d'enguany incorpora una sèrie de propostes addicionals percompletar el programa. L'11 de juliol, a les 16.30 h, l'educador ambiental German Llerena oferirà un recorregut per Collserola amb l'objectiu d'explicar la història ambiental i l'origen del problema ambiental. Aquesta activitat es completarà el 14 de juliol, amb una ruta per Sant Cugat.

D'altra banda, s'han organitzat dues taules rodones. La primera, el 12 de juliol, comptarà amb la presència de Susana de la Cruz Ruiz, del Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans; i Farhana Mahamud Dich, vicepresidenta de l'Associació de dones africanes de Canàries. Estarà moderada per Magaly Castillo, activista feminista de Nicaragua. La segona taula rodona serà el 14 de juliol i reunirà diferents entitats i moviments socials de Sant Cugat i Rubí.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.