La riera de Can Cabassa va esfondrar el jardí i mur d'una casa el 2014

Una veïna del carrer de Lanzarote de Mira-sol va patir un esfondrament el 2014 per la riera de Can Cabassa

Una veïna de Mira-sol ha explicat al TOT que el 2014 la riera de Can Cabassa li va provocar un esfondrament al mur de casa seva i a part del seu jardí. Esther Alcon viu al carrer de Lanzarote i ha decidit explicar la situació després del cas de l'altra veïna de Mira-sol, del mateix carrer, que estava preocupada per la possibilitat que la riera se li emportés la casa. "Vaig sentir un soroll molt fort i vaig sortir al jardí, vaig veure que la tanca estava penjant, la pèrgola caiguda i part del jardí enfonsat. Quan trepitjaves, s'enfonsava més", relata. Totes dues cases es van construir, segons les propietàries, amb tots els permisos de l'Agència Catalana de l'Aigua i de l'Ajuntament.

Després de la denúncia pública de la veïna Mira-sol, l'Ajuntament de Sant Cugat va anunciar que netejaria la riera de Can Cabassa i consolidaria els marges per evitar afectacions en les construccions dels voltants. En el seu cas, Alcon explica que quan va informar l'Ajuntament de la seva situació el 2014, la resposta va ser que el mur estava mal construït i havia d'arreglar-ho immediatament. "Ens van dir que ho havíem d'arreglar ja perquè era perillós. Vam haver de trucar de pressa a un arquitecte i fer un projecte d'un nou mur, que vam pagar nosaltres".

 

La casa d'aquesta veïna es troba en un punt on la riera de Can Cabassa s'eixampla i fa una corba, cosa que provoca que quan plou molt l'aigua impacti contra el seu mur. A més, al cap de vint metre la riera ja està canalitzada: "L'arquitecte ens va dir que el ciment provocava un remolí davant de casa que ens afectava el mur". El canvi de no canalitzat a canalitzat també provoca que durant tot l'any hi hagi un bassal d'un metre de fondària just davant de casa seva: "Diuen que no podem tenir aigües estancades i davant de casa en tinc tot l'any. Està infectat de mosquits".

 

Esther va construir la seva casa cap a l'any 2009 i assegura que ho va fer amb tots els permisos corresponents, tant des de l'Agència Catalana de l'Aigua com de l'Ajuntament. També li van permetre fer un mur, que és el que li va caure el 2014. Després, en va haver d'encarregar un altre a corre-cuita. La riera també se li ha menjat part de la separació que tenia i ara ja està pràcticament a tocar del seu jardí.

 

El segon mur construït, relata Esther Alcon, ja està patint algunes filtracions i per això, ella mateixa, va haver de col·locar a la banda de la riera una gàbia amb pedres i formigó. La veïna assenyala la falta de neteja de la riera com un dels motius del desbordament: "Fa sis anys que visc aquí i mai han vingut a netejar. Els plàstics que es veuen hi són durant mesos".

Actuació de l'Ajuntament

La riera va rebentar el mur que van fer construir ells cap a l'any 2009 FOTO: Cedida

L’Ajuntament de Sant Cugat va va anunciar a l'estiu diferents actuacions per garantir la seguretat de les construccions del voltant de la riera de Can Cabassa. La previsió és que pròximament comenci la neteja de la llera de la riera amb l’objectiu de deixar-la neta abans de la temporada de pluges.

Paral·lelament, es farà una actuació per consolidar els murs perimetrals en els trams més inestables. La voluntat és engegar aquesta actuació aquest 2016, prèvia autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

A més, aquest 19 de setembre el Ple municipal, amb la votació a favor de tots els partits, va acordar engegar un pla per actuar a la riera de Can Cabassa i fer un manteniment periòdic.

L'esfondrament va afectar el jardí de la veïna de Mira-sol FOTO: Cedida

Més informació
 
Comentaris

Destaquem