Una veïna de Mira-sol, desesperada per l'amenaça que la riera se li emporti la casa

Carmen Ramírez fa sis anys que reclama a l'Ajuntament de Sant Cugat i a l'Agència Catalana de l'Aigua una solució

"O fan alguna actuació urgent o les pluges de setembre se m'emportaran el terreny de casa meva". És la crida desesperada d'una veïna del carrer de Galícia (cantonada amb Tenerife) de Mira-sol, que des del 2010 està alertant a l'Ajuntament de Sant Cugat i a l'Agència Catalana de l'Aigua que la riera de Can Cabassa està provocant esllavissades de terrenys que toquen amb casa seva i que ja amenaça la integritat de la seva construcció i la seva parcel·la. En els últims sis anys, el desbordament de la riera ha provocat l'esfondrament de set metres de talús i ja no hi ha pràcticament separació amb el seu terreny.

La situació és límit: la riera ha provocat cada any l'esfondrament d'un metre del talús i ara només hi ha dos metres entre la riera i les construccions de casa seva. Dos metres que ja són de la seva parcel·la, així que el següent tros de terra a caure serà una part del seu jardí. La tanca que limita la parcel·la s'aguanta sense tocar el terra, que està esfondrat.

"Demano ajuda urgent. M'han de protegir", reclama Carmen Ramírez, que s'ha sentit molt abandonada per les administracions durant aquest temps: "La meva situació és molt greu i molt perillosa".

Situació deplorable

L'estat de la riera de Can Cabassa és una de les denúncies dels veïns. Imatge del juliol 2016 FOTO: Artur Ribera

Carmen Ramírez va construir casa seva amb tots els permisos necessaris i havent pagat ella mateixa un estudi hidrològic de la riera de Can Cabassa, que garantia la viabilitat de l'edificació. Tot i això, des del 2010 veu com la riera es desborda en el pas per casa seva i té clar els motius. Per una banda, la falta de neteja i manteniment i, per l'altra, la gestió de la recaptació de l'aigua de la pluja a Sant Cugat.

La veïna denuncia que la riera es troba en un estat "lamentable i vergonyós" i que des que ella viu allà no s'ha fet res: "En els últims set anys no s'ha fet cap programa de manteniment per netejar aquest tram". L'acumulació de deixalles de tot tipus provoca que l'aigua es trobi molts obstacles i no pugui fluir amb facilitat per la llera de la riera. Això fa que busqui altres camins i, en aquest cas, es desvia cap a la casa de Ramírez, provocant esllavissades en cada gran pluja.

Tubs de clavegueres, restes d'obres, materials amb amiant, metalls i ferros, totxos... Tot s'hi acumula en aquest tram de la riera de Can Cabassa. Això també provoca que l'aigua s'estanqui, amb les conseqüències que això comporta: "Hi ha un caldo de cultiu de mosquits, insectes...". De fet, són molts els veïns de Mira-sol que han denunciat en alguna ocasió l'estat d'aquesta riera.

L'altre factor és que la intersecció del carrer de Galícia i Tenerife, on té casa seva, és un dels punts més baixos del municipi i això provoca que bona part de l'aigua de la pluja que cau a Sant Cugat acabi entrant a la riera de Can Cabassa per aquest punt. Ramírez explica que, quan plou, baixa una cascada d'aigua del carrer que s'ajunta amb tota l'aigua que hi ha a la riera de Can Cabassa. L'acumulació de brossa i la quantitat d'aigua fan que la riera desbordi i provoqui esllavissades en els terrenys limítrofs, com és el de casa seva.

"El problema és que s'ha construït massa a Sant Cugat sense preveure una gestió de l'aigua. Com que l'asfalt no absorbeix, tot l'excés de la pluja ve a parar aquí. No ho van preveure i ara jo pago el seu error. Estic rebent l'aigua de tot Sant Cugat", detalla Ramírez.

Amb tots els permisos

La riera es desborda per la banda dreta, on hi ha la casa de Carmen Ramírez. Ja ha provocat l'esfondrament de set metres de talús que separaven la casa de la riera FOTO: Artur Ribera

Carmen Ramírez va començar a construir la seva casa cap a l'any 2007 i ho va fer amb tots els permisos necessaris. Segons relata, l'Ajuntament de Sant Cugat va qualificar el terreny com a urbanitzable i va ser llavors quan el va comprar. El Consistori li va donar una llicència d'edificabilitat. Però l'Agència Catalana de l'Aigua li va reclamar un estudi hidrològic de la riera, que va haver de pagar ella mateixa. "Com és possible que jo compri un terreny edificable i em diguin que haig de fer un estudi per si s'hi pot construir?", es pregunta.

Tot i això, el va fer i el resultat va ser que podia construir la casa, però l'havia d'aixecar dos metres respecte a terra. Així ho va fer i entre el 2009 i el 2010 ja hi vivia.

Un calvari

Ramírez lamenta la falta de resposta de l'Ajuntament de Sant Cugat i de l'Agència Catalana de l'Aigua FOTO: Artur Ribera

Tot i que l'estudi garantia la construcció, els problemes van començar a la tardor del 2010, quan unes pluges van provocar inundacions a casa seva, i també a les cases de la resta del carrer, també edificades en la mateixa època. Així, el 14 d'octubre del 2010 es posa en contacte amb l'Ajuntament per informar de les conseqüències i reclama actuacions: "Sol·licito mesures d'intervenció en la riera de manera immediata. És una vergonya el seu estat, sense canalitzar i sense murs de contenció".

L'Ajuntament elabora un informe tècnic el 18 d'octubre del mateix any on confirma una esllavissada dels terrenys per l'acció de l'aigua però no hi veu "perill imminent". Tot i això, sol·licita un informe tècnic a l'ACA per tal que executi les tasques necessàries per assegurar la consistència dels terrenys i impedir una possible situació de perill".

El desembre del 2010, l'Ajuntament emplaça a l'ACA a fer les obres de consolidació del talús de terra de la riera que va resultar esllavissat i que està situat a 1,5 metres dels murs de la casa. Li dóna un termini de dos mesos, però passat aquest període ningú s'ha posat en contacte amb Carmen Ramírez, ni de l'Ajuntament ni de l'Agència. Així, que decideix posar-se directament en contacte amb l'Agència Catalana de l'Aigua, ja que es passa uns dies intentant contactar amb algun responsable de l'Ajuntament sense obtenir resposta.

La resposta de l'Agència Catalana de l'Aigua és que havia de ser ella qui presentés un projecte de consolidació del talús i restauració de la terra. "Què vol dir jo haig de fer i presentar el projecte? La meva situació és conseqüència dels seus errors", lamenta. Va ser el 2011. Ramírez va deixar estar el tema: "Em vaig cansar. No rebia resposta i l'Ajuntament li passava la pilota a l'ACA, l'ACA a l'Ajuntament...".

"M'han de protegir, jo he complert tota la normativa", clama, alhora que qüestiona que hagi de ser ella la que elabori un projecte quan la situació actual l'atribueix a la falta de manteniment de la riera i a la gestió de les aigües.

Actuacions urgents

A la riera s'hi poden trobar tubs, com el de la foto, que contenen amiant, un element cancerigen FOTO: Artur Ribera

Més enllà de la discussió entre l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Ajuntament de Sant Cugat sobre la competència, Carmen Ramírez demana actuacions urgents i protecció. I té clar que no és difícil: És tan fàcil com donar una ordre a la brigada municipal i que vinguin a fer un informe de la situació real i facin un programa de neteja".

Aquesta seria una primera actuació, que espera des de fa set anys, i que alleugeria la seva situació extrema. Una altra opció que planteja seria eixamplar la llera de la riera per la banda oposada a la de casa seva, ja que així l'aigua no afectaria les seves terres.

A partir d'aquí, demana projectes a llarg termini que permetin acabar solucionant el problema, com per exemple canalitzar la riera, com ja passa en els trams anteriors a casa seva.

Denúncia pública

En aquest punt va a parar molta de l'aigua de pluja que cau a Sant Cugat de manera descontrolada FOTO: Artur Ribera

Carmen Ramírez va exposar públicament el seu cas durant el Consell de barri de Mira-sol del passat 13 de juliol. El tinent d'alcalde d'Urbanisme i llavors president del Consell, Damià Calvet, va assegurar ser conscient de la situació de les rieres i que hi estaven treballant. De fet, va presentar un projecte pel cobriment del torrent de Xoriguer, també a Mira-sol, i va explicar que estaven treballen per intentar cobrir també la riera de Can Cabassa, així com engegar un programa de neteja.

 

En el ple municipal del 18 de juliol, la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, va interpel·lar a l'equip de govern per aquesta mateixa qüestió i va demanar que actuessin immediatament. L'alcaldessa, Mercè Conesa, va assegurar que anirien a veure la situació però va dir que era un tema complicat: "Nosaltres com a molt podem fer un encàrrec de neteja de rieres i desbrossar".

 

I és que Conesa va explicar que si es tractava d'un tema d'obra, seria més complicat ja que haurien de parlar amb l'ACA. En aquest sentit, Damià Calvet va assegurar que ja han obert converses amb l'Agència per estudiar el tema: "Tenim una actuació immediata de neteja. Però per fer l'endagament dels murs cal un projecte i converses amb l'ACA que ja tenim obertes".

 

Amb tot, Calvet va assegurar no estar preocupat per aquesta situació: "Estem tranquils respecte a com tenim enfocat el tema".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem