La tradició torna amb el 'Paga-li, Joan' FOTO: Lali Puig

Festa Major de Sant Cugat 2024

Gairebé un centenar de parelles ballaran el 'Paga-li, Joan'

L'emblemàtic ball del vano i el ram es ballarà aquest dimecres de Festa Major, a les 8 del vespre

Ja ha arribat el dia. Després de setmanes d'assajos, aquest dimecres 29 de juny, dia de Sant Pere, a les 20 hores, els jardins de l'Hort de l'Abat acullen el tradicional ball del 'Paga-li, Joan, el ball del vano i el ram. Hi ballaran un total de 98 parelles, 60 d'adults i 38 de nens, segons ha confirmat l'organització. L'acompanyament musical anirà a càrrec de la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona.

La festivitat de Sant Pere és una de les cites obligades de la festa de la ciutat. S'iniciarà a les 17.30 hores amb el Seguici de Sant Pere, que arrenca a la plaça de la Vila i finalitza a la llotgeta del Reial Monestir. Tot seguit, a les 19 hores, comença la Missa major. L'esclat de Festa Major, a les 19.45 hores, marcarà l'inici del tradicional ball santcugatenc. 

Com es balla el 'Paga-li, Joan'

El ball comença amb l'entrada de la parella caminant amb el pas doble del ball de gitanes. La parella passa per davant d'autoritats i músics per saludar-los. Una vegada estan disposats en rotllana, sona la música del 'Paga-li Joan' i interpreten el passeig: un caminar amb gràcia que encadenen amb el següent pas, el dins-fora, amb moviments semicirculars i en el que el noi fa un moviment d'obrir i tancar el braç, mentre li dóna el vano a la noia.

Després d'uns passos més, tots els balladors marxen a buscar el ram, mentre la parella es queda ballant, i quan tornen els hi entreguen, mentre fa un dins-fora, per després passar a fer un pas de vals.

El nostre col·laborador santcugatenc, Octavi Galceran, també ens explicava amb imatges dels anys 50 i 60, com es ballava abans el 'Paga-li, Joan'

El TOT amb la Festa Major

La Festa Major d'enguany donava el tret de sortida el dimarts 28 de juny amb el seguici i el pregó, a càrrec del Club Rugby Sant Cugat. 

 

Des de llavors, i fins al diumenge 3 de juliol, un total de 363 activitats donaran forma a la festa grossa més llarga del municipi. 

 

Com no podia ser d'una altra manera el TOT farà un ampli seguiment de la cita oferint les activitats, les cròniques, els vídeos i les millors imatges de tot el que dóna de sí la Festa Major. Podeu seguir tota la informació de la festa a través de la pàgina web www.totfestamajor.cat, o a través de les xarxes socials del TOT, FacebookTwitter i Instagram.

 

D'altra banda, amb l'inici de Festa Major arrencarà la 19a edició del concurs TOT Fotoportada. Des del mateix dia 28 i fins al 23 de setembre podreu enviar un màxim de dues fotografies de qualsevol de les cinc categories del concurs, que compta amb més de 8.000 euros en premis.