Pep Blanes, gastrònom

Opinió

‘Platillos’ d’enyorança (II)

El platillo el fem extensiu a les conrades gironines, no tan sols a l’Empordà. Encara podem trobar fondes i hostals on el platillo segueix fidel a les cuines. Recordo unes mongetes del Ganxet a la cassola, però bullides amb ceba, clau de clavell, llorer i farigola; a banda, en una paella sofregim ànec, costelló de porc, ceba trinxada, all i tomàquet; a banda es fregeixen salsitxes; es barreja tot plegat en una cassola amb una picada de cansalada viada amb all i julivert, exquisides mongetes!

Unes pomes de farciment: farcides amb carn magra de porc i magra de xai, ben picada; clara i rovell d’ous, pela ratllada de llimona, sucre, canyella i sal; una picada per damunt de les pomes, bones, bones! La cassolada de festa amb pollastre camperol, conill, filet de porc, botifarres blanques crues, all, ceba, tomàquet, sal, pebre, llorer, farigola i un all i oli negat; veritablement, un plat de festa!

El pollastre, millor de corral, és una constant en els platillos, com ara el pollastre amb costelló de porc i salsitxes, un bon sofregit de ceba i tomàquet, vi negre sec, uns rovellons (bastants) i una bona picada catalana amb ametlles, avellanes, un carquinyoli, xocolata ratllada, all i julivert; per llepar-se’n els dits!

Una cassola de terrissa és la protagonista d’un exquisit platillo amb pollastre enfarinat i salat; un sofregit d’all, julivert i tomàquet amb un toc de greix de porc; a banda es bullen unes penques de bleda i de carxofes; escorregudes i fredes, s’enfarinen, es fregeixen i s’afegeixen a la cassola; uns ceps ben nets i, després de dues o tres hores en remull, els tirem a la cassola juntament amb una picada d’ametlles torrades; una estona fent xup-xup i a taula; ja tenim un altre plat de festa.

I si com si llegís una temptadora carta, aquí tenim l’enunciat d’un seguit de platillos: vedella amb rovellons, peus de porc amb cigrons, llom de porc amb cebes a l’agredolç, conill amb pa torrat i ametlles, o un conill amb mandonguilles, ànec amb pèsols, platillo de xai de llet amb pèsols de l’Empordà. Temptadors plats empordanesos, un regal pel paladar... Records d’enyorança, d’anys enrere, però avui molt presents.