Pep Blanes, gastrònom

Opinió

“La menja divina”

Els productes alimenticis freqüentment es promocionen buscant les més diverses maneres de fer conèixer les característiques, com ara és el cas, de la “menja divina”. Màrqueting?, benvingut sia si serveix per oferir-nos el millor de la dieta mediterrània. Fa pocs dies, el dissabte 10 de setembre, al capvespre, a l’interior de l’ermita de Sant Andreu de la Vola, petita, però en desús, i que fins l’any 1955 fou el centre religiós de l’antic poblat de Viola, que pertany al terme municipal de Sant Pere de Torelló, a Osona, va tenir lloc una orignal presentació de l’anomenada “Trinitat alimentària”. Tenint com a protagonistes els tres aliments sagrats: el pa, el vi i l’oli, essència de la Mediterrània antiga. Les messes, les vinyes i les oliveres com a productors de blat (farina i pa) de raïm (verema i vi) i olives (oli). En realitat fou una proposta efímera, una transmissió de sensacions amb la presència de la tradició, però a la vegada una performance innovadora.

El vi, ara en el seu moment de la verema, s’han escollit dues denominacions d’origen catalanes: l’Empordà i el Penedès, amb els vins del Celler Arché i del Celler del Mas Candi, respectivament. Quant al pa, s’ha acudit al Forn Turull de Terrasa, un elaborador de pa tradicional, però que el Manel, bon amic i membre del DOM CUGAT, i el seu fill, han sabut moure’s entre l’abans i l’ara. Het ací perquè són proveïdors de restaurants de prestigi i fins i tot, algun guardonat.

Respecte l’oli, la seva presència fou variada, tant com ho és la nostra terra, doncs l’empresa Orolíquido, especialitzada en olis d’oliva verge extra, ens va oferir olis de tota la conca mediterrània. Un espectacle! Per complementar aquesta trilogia, a l’hora de la degustació, l’empresa Formatges Roure i Soler, de Sant Pau de Segúries, ens va oferir un ventall de la seva varietat i qualitat. La música va omplir la volta i les arcades romàniques, però amb un toc neoclàssic. En directe, el piano, acompanyat de violí i viola acompanyaren l’acte en una cata que recordarem com una “menja divina”, un homenatge als aliments sagrats, pa, vi i oli.