Opinió

Cuidem les tradicions populars

'Perquè un poble que no cuidi i estimi les tradicions populars del seu passat, no té futur'

Quin goig feia la Plaça Octavià plena a vessar veient com més de 500 santcugatencs i santcugatenques ballaven el Ball de Gitanes Giovanetes el passat matí del dissabte 18 de febrer, enmig de les festes de carnestoltes.

Aquesta tradició que segons sembla es remunta al segle XVIII, té com a origen la celebració d’una boda, on els nuvis sortien primer a ballar, després els padrins, i a continuació la resta de convidats de la boda. Hi ha però, una altra versió en la qual s’explica que ni els nuvis ni els convidats ballaven, i eren únicament les gitanes les que ho feien com a forma d’espectacle a la cerimònia.

Sigui com sigui, el que és evident és que ha arrelat a Sant Cugat. Hem de recordar que a principis del 2000 eren uns pocs els que ballaven el ball de gitanes per carnestoltes. I si no fos per la tenacitat d’uns quants joves agosarats, aquesta tradició segurament s’hauria esvaït en l’oblit.

Hem de donar suport tant com es pugui la cultura, la dansa, la música i les cançons populars. Aquestes coses ens enriqueixen, ens uneixen, i ens ajuden a fer poble! Animo a les escoles de Sant Cugat a què imparteixin algunes hores a l’any, com més millor, en l’ensenyament de la cultura popular del poble. I animo a l’Ajuntament, i a la resta d’institucions oficials, a què promulguin iniciatives que ajudin en el creixement i consolidació de totes les tradicions populars de Sant Cugat.

Perquè un poble que no cuidi i estimi les tradicions populars del seu passat, no té futur.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.