El mosquit i l’ app

Les dades que aquests anònims col·laboradors envien es poden consultar a www.mosquitoalert.com, on hi ha el mapa dels informes rebuts des del 2014

No sabem qui són ni on viuen, però a Sant Cugat hi ha ciutadans amb una app al mòbil, Mosquito Alert, que quan es troben un mosquit tigre informen uns científics. Tant poden ser residents com passavolants i de mica en mica han après a reconèixer aquest mosquit impertinent. Precisament la primera vegada que es va detectar a la península va ser a la nostra ciutat, el 2004.

Es tracta d’un projecte de ciència ciutadana sense ànim de lucre. El coordinen els centre de recerca públics CREAF, CSIC-CEAB i ICREA i el promou l’Obra Social “la Caixa”.

Les dades que aquests anònims col·laboradors envien es poden consultar a www.mosquitoalert.com, on hi ha el mapa dels informes rebuts des del 2014.

Un truc molt divertit, per fer-nos una idea del nombre de gent que està “mostrejant” una zona concreta, és clicar en la llegenda del mapa l’opció “distribució dels participants” i se’ns superposarà al mapa una quadrícula que ens indica quanta gent està circulant a cada sector amb l’aplicació al mòbil! –explica Roger Eritja, entomòleg del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, que forma part del projecte.

Per participar-hi només cal descarregar-se l’app Mosquito Alert, buscar un mosquit que ens sembli tigre o de la febre groga, fer-li una foto i enviar-la a través de l’app. Al cap d’unes hores serà validada pels entomòlegs superexperts del sistema, que li assignaran un nivell de probabilitat de ser Aedes albopictus o Aedes aegypti, i apareixerà en el mapa públic.

La pròxima amenaça és l’aparició del mosquit de la febre groga, diuen els experts. Així que ja sabeu, ciutadans amb aficions d’entomòleg, cal estar preparats.

 
Comentaris

Destaquem