Opinió

El mosquit i l’ app

Les dades que aquests anònims col·laboradors envien es poden consultar a www.mosquitoalert.com, on hi ha el mapa dels informes rebuts des del 2014

No sabem qui són ni on viuen, però a Sant Cugat hi ha ciutadans amb una app al mòbil, Mosquito Alert, que quan es troben un mosquit tigre informen uns científics. Tant poden ser residents com passavolants i de mica en mica han après a reconèixer aquest mosquit impertinent. Precisament la primera vegada que es va detectar a la península va ser a la nostra ciutat, el 2004.

Es tracta d’un projecte de ciència ciutadana sense ànim de lucre. El coordinen els centre de recerca públics CREAF, CSIC-CEAB i ICREA i el promou l’Obra Social “la Caixa”.

Les dades que aquests anònims col·laboradors envien es poden consultar a www.mosquitoalert.com, on hi ha el mapa dels informes rebuts des del 2014.

Un truc molt divertit, per fer-nos una idea del nombre de gent que està “mostrejant” una zona concreta, és clicar en la llegenda del mapa l’opció “distribució dels participants” i se’ns superposarà al mapa una quadrícula que ens indica quanta gent està circulant a cada sector amb l’aplicació al mòbil! –explica Roger Eritja, entomòleg del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, que forma part del projecte.

Per participar-hi només cal descarregar-se l’app Mosquito Alert, buscar un mosquit que ens sembli tigre o de la febre groga, fer-li una foto i enviar-la a través de l’app. Al cap d’unes hores serà validada pels entomòlegs superexperts del sistema, que li assignaran un nivell de probabilitat de ser Aedes albopictus o Aedes aegypti, i apareixerà en el mapa públic.

La pròxima amenaça és l’aparició del mosquit de la febre groga, diuen els experts. Així que ja sabeu, ciutadans amb aficions d’entomòleg, cal estar preparats.