Pep Blanes, gastrònom

Opinió

Fi de curs al Dom

Mentre fèiem un pica-pica, un clàssic al DOM, amb xistorra fregida, piparres d’Ibarra (bitxo), pebrots de Padrón i pa de civada amb trossets d’olives negres i bacó, els comentaris giraven a l’entorn de les anècdotes i fets viscuts durant l’any gastronòmic; però també, com no, de la festa a celebrar amb motiu de les noces del Nino i la Geraldine, tothom vestit de blanc, per desig d’ella. Però també tocàrem el tema del proper àpat de la diada del nostre patró Sant Cugat, al mes de juliol, i que com ja és tradició ho celebrem de cara al mar, en l’extensa terrassa de la marinera casa del Manel Turull a Llafranc, on una paella en serà la protagonista; a més d’altres variants gastronòmiques. Una jornada inoblidable.

Al mes de juny, al DOM, és costum cuinar xai de llet, però enguany José L. Oñate i Pepe López ens han preparat un gustós cabrit al forn. Tot molt natural, on l’èxit és en la cocció lenta, només amb oli, aigua, sal i pebre; durant la cocció s’hi tira pel damunt el seu propi suc; s’acompanya d’unes patates senceres bullides i tallades per la meitat, amanides amb sal i pebre. El millor complement, una amanida d’enciam i escarola, ben net i trossejat amb bocins de ceba tendra, amanit amb oli, sal i vinagre; res més senzill. La beguda que ens ha acompanyat és un vi negre de la Ribera de l’Ebro, del celler de Prado Rey, i el sempre en- certat cava Gramona.

Com a postres, el Jaume Sàbat ens ha presentat un gelat artesanal del seu obrador.