Per festes reivindiquem el que és invisible

Que les desigualtats socials siguin l'última preocupació de la població santcugatenca no respon a la manca de desigualtats

Segons l'informe sociològic de Sant Cugat, les desigualtats socials al municipi són un problema rellevant per tan sols un 1% de la població. Concretament, ocupen la 28a i última posició en el rànquing de preocupacions. A qui el sorprèn? Si tenim la renda mitjana més alta dels Països Catalans!

Però si recordem les dades de la FEEA, veiem que a Sant Cugat el 0,1% de la població concentra l'11,4% de la Renda Local. Al seu torn, el 20% més pobre n'acumula el 2,9%. Així mateix, el 7,5% de santcugatencs estan a l'atur (una xifra alarmant atenent a la riquesa de la ciutat). I això deixant de banda les persones obligades a marxar pel preu de l'habitatge.

Així doncs, que les desigualtats socials siguin l'última preocupació de la població santcugatenca no respon a la manca de desigualtats. Les desigualtats socials hi són però no es perceben. Probablement té a veure amb l'operació de màrqueting prolongada en els anys de l'Ajuntament per promocionar Sant Cugat com una smart city, segura, florida... que invisibilitza les desigualtats socials. Mentre promouen la idea fictícia de paradís, cronifiquen i condemnen les persones vulnerables a la marginalitat i al silenci.

Les desigualtats socials no hi són per se sinó que depenen de nosaltres. Lluny de fer apologies d'allò "xupi" cal responsabilitzar-nos-en, visibilitzar-les i fer-hi front. En aquest sentit, cal aprofitar les Festes Majors. Fem que Sant Cugat no només sigui un aparador opulent de les seves virtuts i evidenciem les desigualtats socials (exclusió social, masclisme, precarietat, habitatge, LGTBIfòbia...).

Trenquem el seu miratge i tenyim les festes de caràcter reivindicatiu!

 
Comentaris

Destaquem