Opinió

De la vulnerabilitat a la dignitat

"La segregació de gènere en l'àmbit laboral i el rol tradicional de cuidadores assignat a les dones, les ha situat al capdavant de les activitats que han resultat clau durant la pandèmia"

La Covid està tenint unes conseqüències devastadores per al conjunt de la humanitat i especialment per les dones que representem el 50% de la població mundial, poca broma.

La segregació de gènere en l'àmbit laboral i el rol tradicional de cuidadores assignat a les dones, les ha situat al capdavant de les activitats que han resultat clau durant la pandèmia i, en conseqüència, a estar exposades a un major risc d'infecció, les dones constitueixen el 70% de les treballadores del sistema sanitari, el 80% del personal dels serveis socials, el 84% de treballadores a residències de gent gran, el 64% del personal dels establiments d'alimentació i el 86% del personal de neteja.

En l'àmbit familiar, el confinament i el teletreball, ha comportat un increment de les tasques domèstiques que encara recauen majoritàriament sobre les dones, i més greu i esfereïdor encara, els casos de violències masclistes han augmentat i moltes dones han hagut de conviure les 24 h amb el seu agressor.

Per altra banda, les veus expertes i la presa de decisions continuen sent majoritàriament masculines. En aquest sentit, vull destacar l'abordatge i la gestió de la crisi que s'ha fet a països liderats per dones, com Dinamarca, Etiòpia, Finlàndia, Alemanya, Islàndia, Nova Zelanda, Eslovàquia o Taiwan, reconeguda a escala mundial per la seva eficàcia per fer front a l'impacte sanitari i socioeconòmic de la pandèmia.

És l'hora de passar de la desigualtat als drets. De la vulnerabilitat a la dignitat. És hora que la perspectiva de gènere ho tenyeixi tot d'equitat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.