Temps de verema

Avui la majoria de jovent de la ciutat no sap ni què vol dir la paraula verema.

Tomàs Grau, escriptor Tomàs Grau, escriptor
Però fa 50 anys enrere era la collita més important que es feia a la vila i la més esperada perquè les que s’havien fet anteriorment, és a dir, la de la patata o els cereals, només eren per sobreviure. En aquests temps es feia la Fira de Setembre, en la qual es venien tots els estris que es necessitaven per dur a terme la verema i també hi havia el que s’havia d’utilitzar per fer el vi. Recordo que a la fira hi havia de tot i la gent que no tenia la roba necessària o els utensilis esperaven amb candeletes aquesta fira. Penseu que abans, per adquirir roba especial, havies d’anar a Barcelona o Sabadell, no ho tenies tan fàcil com ara. En fi, es començava per preparar totes les eines.

Les portadores es posaven a estanyar a una bassa perquè estesin ben premsades. Les bótes, perquè fessin el most havien d’estar en bones condicions, per exemple, si hi havia alguna amb gust a florit se li feia una estuba, la qual cosa era rentar-la amb aigua calenta, herbes i tot el que fes falta per treure la mala olor d’aquesta. També, quan estaven les bótes preparades se’ls posava lluquet perquè no quedés mal aire a dins. Aleshores es col·locaven en el celler esperant que arribés el raïm en els cups per aixafar-lo i així fer el most.

Generalment es feien grups de pagesos perquè hi havia alguns que no tenien carros i s’ajudaven entre ells. Els que no en tenien quan havien de passar comptes: tres jornals de braços representaven un jornal de carro, és a dir, que tot se solucionava. Primer, quan es tenia tot a punt, es marcaven els coves de cadascun per evitar variacions perquè tot s’apilava a la vinya. Al matí, quan s’arribava a la vinya, hi havia el capatàs, el pagès que feia de mandatari i era el que gairebé sempre feia les càrregues de raïm, és a dir, el que omplia les portadores per portar-les al celler particular o al cooperatiu. Aquest havia de ser molt destre perquè aquestes no regalimessin de most i era una feina molt delicada.

La colla es distribuïa per la vinya i agafava una tira de ceps. Es mirava que les cargues es fessin sense haver de caminar gaire. Els coves s’anaven buidant i traginant fins que la càrrega estava plena. Si el carro no havia arribat a fer la descàrrega al poble, s’estenia una manta a terra on s’evocava el raïm per avançar feina o sinó el carguer manava anar a fer un descans. Jo recordo estirar-me sota un cep i era estrany que quan m’aixecava quedés raïm al cep. És clar, tenia 16 o 18 anys i sempre tens un budell buit.

La verema s’anava fent per trossos fins que s’havia donat la volta a tota la vinya. Un cop finalitzada, canviàvem de lloc per seguir el ritme de la verema. Un cop s’arribava a l’última vinya, era el moment de fer el pagament, és a dir, els que tenien carro contaven les jornades de bracers que havien rebut dels uns i dels altres i les de carro que havien fet els seus companys. Tot quedava ben arreglat i a esperar el següent any per fer una bona collita.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem