Lleugera com la brisa marina

Diana Comas Diana Comas
Cartell del film 'Menú Desgustación' Cartell del film 'Menú Desgustación'
Moment del fil 'Menú degustación' Moment del fil 'Menú degustación'
Moment del fil 'Menú degustación' Moment del fil 'Menú degustación'
Diana Comas Diana Comas
Diana Comas Diana Comas
Cartell del film 'Menú Desgustación' Cartell del film 'Menú Desgustación'
Cartell del film 'Menú Desgustación' Cartell del film 'Menú Desgustación'
Agradable i cordial com una nit d'estiu sopant a la vora del mar, Menú degustación pren precisament aquests elements (la nit, l'estiu, la cuina, el mar) per formar l'entorn càlid on ubicar les vivències dels seus personatges. I l'efecte balsàmic de la brisa marina traspassa la pantalla potenciant la sensació que els conflictes que presenta la trama són, en realitat, anecdòtics, superficials i lleugers, molt lleugers.

La història ens situa a una bonica cala de la Costa Brava, on un dels restaurants millor considerats del món (que ens transporta constantment a l'univers de Ferran Adrià) reuneix els convidats del que serà el seu darrer sopar. Entre creatius i elaborats plats, la tercera pel·lícula del cineasta barceloní Roger Gual (Smoking Room, Remake) presenta una trama coral formada per un seguit de microhistòries (i amb 'micro' em refereixo, sobretot, a la seva falta d'intensitat) amb molt poca cocció prèvia: el foc que mou les entranyes dels personatges ni tan sols arriba a creuar la retina de l'espectador, tot i que els seus perfils prometin durant el primer acte certa complexitat pels seus talls, en certa manera, pintorescs; i malgrat que els actors que els interpreten mostrin un talent potencial desaprofitat durant la seva “no evolució”.

D'altra banda, l'extrema elegància i correcció que guien en tot moment la peça no ajuden precisament a intensificar l'experiència que, movent-se en la comoditat i molt lluny de qualsevol risc, acaba oferint un viatge insípid en el qual no existeix la sorpresa. Això sí, la presència amable i lleugera de la brisa marina pot provocar un efecte agradable sobre els sentits; i també l'originalitat dels plats que passegen per la pantalla (la pel·lícula ha comptat amb l'assessorament del prestigiós restaurant gironí El Celler de Can Roca).

Menú degustación transpira bona forma i poc fons; molt optimisme i poca realitat. Tan de bo els conflictes que acompanyen la condició humana fossin tan lleugers i fàcils de digerir.

MENÚ DEGUSTACIÓN
Espanya-Irlanda, 2013.
Direcció: Roger Gual Guió: Roger Gual i Javier Calvo (basat en un argument de Silvia González Laá).
Interpretació: Jan Cornet, Claudia Bassols, Vicenta N'Dongo, Fionnula Flanagan, Stephen Rea, Marta Torné, Andrew Tarbet, Togo Igawa, Santi Millán.
Durada: 87 minuts

Mira el tràiler de Menú degustación

Segueix Diana Comas a Twitter (@CbaDiana)

 
Comentaris

Destaquem