La història ens situa a una bonica cala de la Costa Brava, on un dels restaurants millor considerats del món (que ens transporta constantment a l'univers de Ferran Adrià) reuneix els convidats del que serà el seu darrer sopar. Entre creatius i elaborats plats, la tercera pel·lícula del cineasta barceloní Roger Gual (Smoking Room, Remake) presenta una trama coral formada per un seguit de microhistòries (i amb 'micro' em refereixo, sobretot, a la seva falta d'intensitat) amb molt poca cocció prèvia: el foc que mou les entranyes dels personatges ni tan sols arriba a creuar la retina de l'espectador, tot i que els seus perfils prometin durant el primer acte certa complexitat pels seus talls, en certa manera, pintorescs; i malgrat que els actors que els interpreten mostrin un talent potencial desaprofitat durant la seva “no evolució”.
D'altra banda, l'extrema elegància i correcció que guien en tot moment la peça no ajuden precisament a intensificar l'experiència que, movent-se en la comoditat i molt lluny de qualsevol risc, acaba oferint un viatge insípid en el qual no existeix la sorpresa. Això sí, la presència amable i lleugera de la brisa marina pot provocar un efecte agradable sobre els sentits; i també l'originalitat dels plats que passegen per la pantalla (la pel·lícula ha comptat amb l'assessorament del prestigiós restaurant gironí El Celler de Can Roca).
Menú degustación transpira bona forma i poc fons; molt optimisme i poca realitat. Tan de bo els conflictes que acompanyen la condició humana fossin tan lleugers i fàcils de digerir.
MENÚ DEGUSTACIÓN
Espanya-Irlanda, 2013.
Direcció: Roger Gual Guió: Roger Gual i Javier Calvo (basat en un argument de Silvia González Laá).
Interpretació: Jan Cornet, Claudia Bassols, Vicenta N'Dongo, Fionnula Flanagan, Stephen Rea, Marta Torné, Andrew Tarbet, Togo Igawa, Santi Millán.
Durada: 87 minuts
Mira el tràiler de Menú degustación
Segueix Diana Comas a Twitter (@CbaDiana)
Subscriu-te al butlletí
Facebook
X
Instagram
YouTube
WhatsApp
Telegram
TikTok