70 actuacions donen forma al Pla Local de la Infància i de l'Adolescència

El pla es una de les necessitats sorgides en el reconeixement de Sant Cugat com a Ciutat Amiga de la Infància, que entrega la UNICEF

Sant Cugat aprova el Pla Local de la Infància i de l'Adolescència (PLIA) en la sessió plenària d'aquest dilluns, 15 de desembre. El projecte preveu l'ampliació de les polítiques que actualment desenvolupa l'Ajuntament en matèria d'infants, des dels 0 als 18 anys i executarà un total de 70 actuacions dividides en 14 línies. Perquè siguin una realitat el consistori desplegarà diverses accions fins al pròxim 2016, any en què la ciutat pretén revalidar el títol de Ciutat Amiga de la Infància.

Per poder elaborar aquest pla el consistori ha elaborat una diagnosi per identificar possibles mancances. En aquest sentit l'estudi destaca que s'han de localitzar els infants que poden estar en risc segons la situació econòmica i social actual i que s'ha de cuidar la infància per a no perdre oportunitats de futur. L'anàlisi també detecta un increment en la franja de població adolescent al municipi en els pròxims anys i la necessitat d’adaptar les polítiques locals a la franja adolescent amb coherència i tenint en compte tots els agents interns i externs que hi intervenen.

La regidora d'Educació, Universitats i Família, Esther Salat, ha indicat, a la presentació del Pla Local d'Infància i Adolescència el matí d'aquest dilluns, 15 de desembre, que "el pla forma part del Pla d’Alineació i Competitivitat Estratègica i que està basat en les recomanacions de la UNICEF" i ha manifestat que la ciutat continuarà amb el seu compromís en les polítiques d'infància.

Crear una línia d'ajudes econòmiques per assumir activitats extraescolars per a menors amb risc d'exclusió; crear un pla de comunicació per difondre els drets dels infants; prevenir del mal ús de les noves tecnologies; fomentar l'esport femení; impulsar el voluntariat entre els joves; impulsar la mobilitat segura a la ciutat; promoció d'alternatives culturals i redefinir el Consell Escolar Municipal són alguns dels plans que contempla la iniciativa, tal com ha argumentat Salat. La titular d'Educació, Universitats i Família ha explicat que dels 13,5 milions d'euros que es destinen a plans d'infantesa i joventut, ara se'n sumaran 138.000 euros extra per executar el PLIA.

El PLIA és una de les necessitats sorgides en el reconeixement de Sant Cugat com a Ciutat Amiga de la Infància, que entrega la UNICEF, que va reconèixer en el municipi el treball transversal que desenvolupa al costat de les entitats perquè els menors de 18 anys puguin tenir un desenvolupament ple.

Projectes previstos pel PLIA que es desenvoluparan fins el 2016
Família, infants i adolescents:
  • Definir les necessitats bàsiques dels infants per garantir la seva cobertura.
  • Afavorir l’accés de l’alumnat a activitats complementàries.
  • Difondre Ciutat amiga de la Infància i els Drets dels Infants a Sant Cugat.
  • Potenciar el paper i el desplegament de la Taula d’Infància de Sant Cugat.
  • Reorientar els Centres Oberts.
Escola, Educació i Ensenyament:
  • Formar i sensibilitzar en el bon ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació per aprofitar tot el seu potencial educatiu i prevenir del mal ús.
  • Millorar el funcionament del Consell Escolar Municipal (CEM) com a òrgan participatiu de la ciutat en els afers locals educatius.
  • Adaptar la política municipal referent a les Escoles Bressol per adequar-la al context i la situació actual.
Cultura, oci, temps lliure i joc:
  • Promocionar l’esport femení adolescent donant continuïtat a l’esport infantil.
  • Oferir espais i alternatives culturals i de lleure per a adolescents de 13 a 17 anys.
Espai públic i mobilitat segura:
  • Promocionar l’ús de l’espai públic de lleure i oci adreçat als infants i els adolescents, millorant i dinamitzant-ne el seu ús.
  • Facilitar els elements que afavoreixin una mobilitat segura dels infants i adolescents.
Participació:
  • Dissenyar una estratègia de treball per implicar els centres d’ensenyament en la dinàmica de treball del Consell dels Infants.
  • Fomentar la participació activa dels i les adolescents en la ciutat, promovent mecanismes i canals de participació, fomentant el voluntariat i l’Aprenentatge Servei com a instrument de treball amb/en la comunitat.
A Sant Cugat, que ja supera els 85.000 habitants, els nens i nenes i els joves menors de 18 anys representen un 25,57% del total de la població. És a dir, més d’un quart del global. En concret, la xifra ascendeix als 21.725 menors. Tanmateix la ciutat registra un índex de natalitat del 12,1%, la xifra més alta de Catalunya i la segona de l’Estat espanyol després de la ciutat autònoma de Melilla.

 
Comentaris

Destaquem