Abdel Ait fa rècord mundial de marató paralímpic en la seva estrena

El santcugatenc d'origen marroquí obté el passaport pels Jocs Paralímpics de Londres amb clares opcions de medalla

Abderraman Ait Khamouch ha superat en 1 minut i 21 segons la millor marca registrada en un marató en la categoria T46, categoria que engloba esportistes amb discapacitat física amb afectació a una extremitat o falta d'aquesta. L'atleta va fer un temps de 2 hores, 25 minuts i 43 segons a la Zurich Marató de Barcelona 2012, el diumenge 25 de març. La marca l'assegura la seva presència als Jocs Paralímpics ja que la mínima per accedir-hi era de 2 hores, 31 minuts i 50 segons.

Les opcions de medalla als Jocs, segons el seu entrenador, Domingo López, són molt altes: “Si manté el nivell d'ara és medalla segura”, explica. “L'esportista que més s'hi apropa, en l'actualitat, fa 2 hores i 31 minuts”. Ait és més prudent, i de moment prefereix no parlar de medalles, tot i que és conscient que parteix com un dels favorits: “l'objectiu és arribar als Jocs en les condicions que estic ara, o fins i tot millor. Després, ja es veurà”.

La de Barcelona ha estat la seva primera marató. A la Mitja Marató de Barcelona, al mes de febrer, també va fer el rècord mundial en la seva categoria.

Un canvi important
Fins fa relativament poc temps Ait estava especialitzat en proves de mig fons. De fet, a Pequín, fa quatre anys, va ser medalla de plata a la prova de 1.500 metres i bronze als 800 metres.

Ara canvia d'estratègia i correrà exclusivament la marató, donat que es tracta d'una prova molt específica, que requereix una preparació molt diferent del mig fons. Ait explica que la decisió la presa perquè “fent mig fons sóc més propens a patir lesions” i amb la marató es redueix aquesta possibilitat. També apunta que la competitivitat a mig fons és molt més alta, sobretot per l'avantatge amb què parteixen els esportistes que no tenen tota l'extremitat amputada, sinó tan sols una part. Però el que considera el principal motiu és més simple: “necessitava una motivació com aquesta”.

Ait ha passat per una lesió i una intervenció, i una suspensió de beca, que ja ha recuperat. Ara es postula com un dels favorits a guanyar l'or olímpic.

 
Comentaris

Destaquem