Els clubs, una peça clau per entendre l’esport local

Tot i la manca d’instal·lacions esportives municipals, Sant Cugat gaudeix de molts i diferents equipaments

Sant Cugat té tot tipus de clubs esportius. Entitats esportives sense ànim de lucre (de molts i diversos esports), clubs privats de primer nivell, com el Club de Golf Sant Cugat, el Metropolitan Golf Barcelona, el Junior FC, el Club Esportiu Valldoreix, el Club Tennis Natació Sant Cugat, el DiR Sant Cugat i el Set Ball Tennis. Sant Cugat també té la Coordinadora d’Entitats Esportives de Sant Cugat (que engloba una vintena de clubs esportius sense ànim de lucre) i l’associació esportiva Sant Cugat Creix, que integren tres clubs, el Patí Hoquei Club Sant Cugat, el Club Voleibol Sant Cugat i el Club de Rugby Sant Cugat. També hi ha entitats esportives específiques, com la que dirigeix el santcugatenc Joan Pahisa, l’associació Sports PTB (persones de talla baixa). També és una ciutat on les hípiques tenen un pes important, tant en l’àmbit competitiu com formatiu. I, lògicament, també hi ha gimnasos.


També hi ha entitats que treballen per l’amor als seus clubs de futbol com la Penya Blaugrana Sant Cugat, Pericos de Sant Cugat, Peña Athletic Club Bilbo Ondokoak i Penya Madridista de Sant Cugat. La PB Sant Cugat, però, és un cas atípic. És una entitat esportiva (amb equips de competició) i social, amb un munt d’activitats de tot tipus.


Miquel Martínez, vicepresident de l’associació esportiva Sant Cugat Creix, i expresident del Club Voleibol Sant Cugat, assegura que “augmentar la diversitat d’esports mai és dolent si són disciplines diferents i en àmbits diferents. Augmenta la riquesa de la ciutat multiesportiva”.

Els clubs esportius de Sant Cugat són molt actius. A banda de competir en les seves respectives lligues, organitzen torneigs, campus i d’altres activitats que li donen un plus a l’entitat.

Instal·lacions esportives

Tot i que en continuen fent falta, així ho sol·liciten els clubs locals, Sant Cugat té un número important d’instal·lacions esportives municipals. Gaudeix de tres pavellons a la ZEM Rambla del Celler, el pavelló de Valldoreix, i el pavelló de la Floresta. També té la ZEM Jaume Tubau, amb un camp de futbol 11 i un de futbol 7, dues pistes de pàdel i dues pistes poliesportives; la ZEM La Guinardera, amb dos camps de rugbi i una pista d’atletisme; els camps municipals de Futbol de Can Magí, Mira-sol i Valldoreix, i el Complex Esportiu EMD de Valldoreix. I també quatre piscines: la de la ZEM Rambla del Celler, la del Parc Central, la de la Floresta, i la del Complex EMD de Valldoreix. També hi ha quatre pistes municipals de petanca, pistes d’skate, les dues pistes de Sant Francesc, moltes pistes de lliure utilització repartides pels districtes i el circuit de cros de Volpelleres.

El CAR, amb Sant Cugat

El Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Catalunya, instal·lat a Sant Cugat des de fa més de 25 anys, és un luxe per a Sant Cugat. De vegades, i segons l’ocupació d’aquest centre d’alt rendiment esportiu, clubs de la ciutat se n’han pogut beneficiar, com el Club Voleibol Sant Cugat, la Secció d’Atletisme del Club Muntanyenc Sant Cugat o el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat, entre d’altres.
Fa uns anys, l’Ajuntament de Sant Cugat i el Centre d’Alt Rendiment van signar un conveni de bon veïnatge. Xavier Codina, director de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament, ha explicat que “aprofitem el CAR sempre que podem i la relació amb el centre sempre ha estat molt fluïda”.

Per la seva banda, Miquel Martínez assegura que “tot i que la funció del CAR està molt definida, el CAR sempre ha estat obert a la ciutat, i ho dic per experiència pròpia”.

Aquesta informació està extreta del reportatge "Sant Cugat, una ciutat per fer esport", que va publicar el DIARI de Sant Cugat el 30 d'abril. En els pròxims dies, el TOT Sant Cugat seguirà editant més peces d'aquest reportatge.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem