L'esport en persones amb diversitat funcional: 'una eina per alliberar tensions'

L'esport serveix com a agent sociabilitzador en les persones amb diversitat funcional i els facilita un benestar físic i mental

Sant Cugat celebra, un any més, el Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat, el dijous 3 de desembre, enguany però, sense actes a causa de la COVID-19. El municipi sempre ha volgut ser altaveu per a les persones amb diversitat funcional i, en l'àmbit esportiu, Sant Cugat sempre ha posat atenció per garantir als usuaris al dret a una pràctica esportiva digne i accessibles a tothom.

L'esport en les persones amb diversitat funcional és fonamental en el seu dia a dia i és que genera un munt de beneficis en els usuaris, entre els quals destaca un benestar físic i mental, assumir hàbits d'higiene personal, conèixer el propi cos i la seva possibilitat de moviment, facilita eines per resoldre problemes motors i crea pautes normatives, en seguir les regles de l'esport.

A més, l'esport ajuda als usuaris a interactuar amb altres persones, generant un sentiment de pertinença, i reforça la cooperació i companyonia entre els esportistes. Així doncs, l'esport funciona com un agent sociabilitzador entre les persones amb diversitat funcional.

Un cop dur el confinament

Amb la COVID-19 i el confinament que es va viure a partir del 14 de març, l'activitat esportiva dels centres ocupacionals es va veure aturada. "Va ser un cop dur per a ells. Per començar, molts no entenien la situació i l'esport és una via d'escapament que els ajuda a alliberar les seves tensions i tot allò que els preocupa" explica Joana Corominas, directora dels centres ocupacionals de Sant Cugat de Catalonia Fundació Creactiva.

D'altra banda, Corominas assenyala que durant el confinament "es van registrar un major nombre d'incidències conductuals en els nostres usuaris. És per això que ens vam haver de reinventar i buscar eines perquè poguessin fer activitat física i esportiva".

Actualment, els diferents centres ocupacionals del municipi estan reprenent la seva activitat esportiva en grups reduïts amb l'objectiu de conservar les habilitats físiques dels usuaris. "Tot i que hem perdut aquesta funció sociabilitzadora, l'esport és una àrea molt important, que els ajuda a superar-se dia a dia i que per a ells té una recompensa molt directa, així que era necessari reprendre aquestes activitats" afegeix Corominas.

Els StQlímpics, un referent del municipi

Els StQlímpics, que enguany haguessin celebrat la seva 8a edició, són unes jornades esportives destinades a les persones amb diversitat funcional. Organitzats per la Taula Per a Persones amb Discapacitat, amb el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat, hi prenen part els centres Edda de Carli i ASPASUR, de la Fundació Grup Catalònia, i Guru i Taller Jeroni de Moragas en 3 esports diferents (bàsquet, atletisme i petanca).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem