Èxit en la primera edició del nou format dels StQLímpics

La jornada de cloenda ha reunit prop de 70 atletes amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental a la pista d'atletisme de la ZEM La Guinardera

Prop de 70 atletes amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental, agrupats en cinc equips (ASDI, Aspasur Valldoreix, Guru, Residència Sant Medir i Taller Jeroni de Moragas) han participat aquest divendres, 23 de maig, en la jornada de cloenda de l’edició 2014 dels StQLímpics, a la pista d'atletisme de la ZEM La Guinardera. La primera edició d'aquest nou format del StQLímpics ha estat un èxit organitzatiu i participatiu.

Amb la direcció tècnica del Club Muntanyenc
Els atletes han competit en les proves atlètiques de 60 metres tanques, 60 metres llisos i llançament de vòrtex. En aquesta jornada de cloenda s'ha premiat els millors classificats de cada prova i també s'han lliurat medalles per a tots els participants. A més, la jornada ha comptat amb la participació d’en Fèlix, el capgròs dels StQLímpics que van construir les persones usuàries de l’antic centre ocupacional ATAM. Després de treballar durant un any amb monitors de la secció d'atletisme del Club Muntanyenc Sant Cugat, els atletes han pogut mostrar al públic assistent l’aprenentatge que han fet.

Segons la tinenta d’alcalde de Serveis a la Ciutadania de l'Ajuntament de Sant Cugat, Susanna Pellicer, “l’objectiu final de l’activitat és realitzar una tasca inclusiva i participativa social que pugui incidir en el benestar de les persones amb discapacitat i/o malaltia mental de Sant Cugat. L’activitat d’avui demostra un com més que Sant Cugat és una ciutat inclusiva i dinàmica que vol que ningú no quedi enrere”.

L'atletisme, l'esport escollit
Els Jocs StQLímpics van ser una proposta que va néixer a la Taula per a persones amb discapacitat de Sant Cugat el 2012, coincidint amb els Jocs Olímpics de Londres. Des del maig del 2013, el grup d’esportistes que va participar a la primera edició dels StQLímpics (2012) s’ha centrat a practicar un esport concret –l’atletisme– per conèixer més bé aquesta disciplina. Els entrenaments s’han fet un cop per setmana als centres participants i, un cop al mes, a la pista d’atletisme de la ZEM La Guinardera. Els entrenaments han estat liderats pel grup d’atletisme adaptat del Club Muntanyenc Sant Cugat.

La idea inicial consistia a organitzar unes jornades esportives de sensibilització. D’aquesta manera i amb la voluntat de fer una trobada esportiva entre les diferents entitats que treballen amb persones amb trastorns del desenvolupament intel·lectual i/o malaltia mental –ASDI, ATAM, Taller Jeroni de Moragas i Residència Sant Medir–, van néixer els StQLímpics. Es van celebrar del 26 al 30 de novembre del 2012 i cada dia es va dedicar a la pràctica d’un esport en concret (atletisme, petanca, bàsquet/bòccia, cursa d’orientació i futbol). La cloenda dels StQLímpics va tenir lloc el 3 de desembre, coincidint amb el Dia internacional de les persones amb discapacitat.

Continuïtat
La dinàmica d’aquests jocs va fer palès que els StQLímpics no només contribuïen a la sensibilització ciutadana, sinó que també es van erigir en una eina molt efectiva per promoure l’esport entre les persones amb trastorns del desenvolupament intel·lectual i/o malaltia mental, fomentar un estil de vida saludable i augmentar l’autoestima. És per això que, un cop acabada la competició del 2012, des de la Taula es va consensuar la idea de dedicar els anys successius a treballar un esport diferent per aprofundir en la seva pràctica i organitzar competicions entre les entitats. L'objectiu final d’aquest nou projecte és organitzar uns nous StQLímpics el 2016, coincidint amb els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, en els quals les persones participants hagin pogut conèixer, aprendre i practicar cadascun dels esports.

 
Comentaris

Destaquem