Galofré: “Els joves estan molt mal informats i això dona valor a aquesta activitat”

La quarta edició del Torneig Nocturn Mixt de Futbol 7 Enganxa’t als Bons Hàbits és una iniciativa de la Penya Blaugrana Sant Cugat, que coorganitza amb l’empresa Teampartners

En el Torneig Nocturn Mixt de Futbol 7 Enganxa’t als Bons Hàbits també hi col·labora l’Ajuntament. Per segon any consecutiu, aquesta activitat adreçada a joves que estudien entre 1r d’ESO i 2n de Batxillerat -tenen entre 12 i 18 anys-, compta amb el patrocini de la Fundació Privada Escoles Universitàries Gimbernat. L’activitat es farà la nit del dissabte 6 de maig al Camp de Futbol Municipal de Can Magí i a la ZEM La Guinardera.

Joan Carles Galofré és vicepresident primer de la Penya Blaugrana Sant Cugat; Xavier Requeno és gerent de Teampartners, i Núria Subirà és coordinadora d'estudis del 2n curs del Grau de Fisioteràpia de les Escoles Universitàries Gimbernat.

Què s'hi farà?

X. R.: Tallers complementaris de bons hàbits, com tallers sobre les drogues, l'alcohol i les begudes energètiques. Els participants hauran de passar, obligatòriament, per tots els tallers. Volem fer, també, un treball en conjunt i tractar les emocions.

JC. G.: Hi haurà un parell o tres de tallers comuns a les dues instal·lacions, però en cada instal·lació també farem tallers específics segons l'edat. Són divertits i amens, no són una càrrega per a ells. S'ho passen molt bé!

L'objectiu prioritari d'aquesta activitat no és jugar a futbol, si no la formació que es donarà als joves en els tallers.

N. S.: Així és. La Penya Blaugrana Sant Cugat i l'empresa Teampartners van contactar amb nosaltres per saber si volíem participar com a patrocinadors d'aquesta activitat i vam creure que era important participar-hi. Dins la Fundació Privada Escoles Universitàries Gimbernat hi tenim un espai que es diu Gimbernat Solidària, que neix amb la voluntat de donar servei a la societat i col·laborar i participar de projectes de solidaritat, igualtat, i de prevenció i promoció de la salut, que és la finalitat d'aquest torneig,

JC. G.: L'objectiu és intentar transmetre missatges i conceptes que als joves, en aquesta edat tan complicada com és l'adolescència, els pugui servir per, en un moment determinat, poder decidir la millor opció. No volem prohibir, sabem que això és contraproduent. Se'ls ha de formar. I ho fem mitjançant l'esport, que és una forma distesa, lúdica i on els nois i noies se senten més còmodes.

X. R.: L'èxit d'aquesta activitat és que encaixa molt en el projecte de ciutat. Sant Cugat té una massa juvenil que cada cop és més àmplia. A Catalunya, Sant Cugat és la ciutat dels nens i, ara, comença a ser la ciutat dels joves. Han de tenir una visió de què és l'oci, compartir i relacionar-se amb els companys. I per això, aquesta activitat compta, clarament, amb el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat.

Ja se n'han fet tres edicions. Quines conclusions n'han tret?

JC. G.: Quan cada any fem el balanç posterior de l'activitat ens adonem que, amb els tallers, hi ha una realitat que és la que nosaltres pensem i, una altra, la que els adolescents saben o pensen. Amb les conclusions d'aquests tallers ens adonem que els joves estan molt mal informats en moltes de les qüestions que nosaltres tractem. I, això, justifica i dona valor en aquesta activitat que fem. Com a mínim que sàpiguen quina és la realitat.

N. S.: L'any passat vam patrocinar l'activitat per primera vegada i ens va agradar molt la dinàmica del joc, l'entusiasme dels joves en participar-hi i l'alt nivell de participació del jovent de Sant Cugat (hi va haver equips que es van haver de quedar en llista d'espera). No ens ho esperàvem. Hem conegut un nou camp que no coneixíem. Estem encantats de col·laborar-hi i esperem poder-ho continuar fent molts anys.

X. R.: Tots sabem que l'acció educativa comença a cada casa, però tot el que es pugui reforçar, molt millor. Aquest és un dels temes que, potser, no s'enfoquen igual en l'àmbit familiar. Els educadors dels tallers, que tenen la informació i les eines, són professionals de la formació i de tractar amb els joves. Són l'empresa Pren-te 1 segon, que col·labora amb la regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Sant Cugat.

Els participants d'aquesta activitat tenen clar que l'objectiu prioritari no és el torneig de futbol?

JC. G.: No, però ens és igual. Si el focus del torneig fos: Vine als tallers de conscienciació i, a més, podràs jugar a futbol, no s'apuntaria ningú.

N. S.: Sense ells voler-ho estan gaudint d'aquests tallers que els hi aporta tot un seguit de coneixements. El target d'edat que participa en aquesta activitat és justament el que està més exposat als mals hàbits.

X. R.: És una educació que es diu inductiva. Amb un seguit d'accions aconsegueixes l'objectiu.

Quin ha de ser el futur d'aquesta activitat?

JC. G.: Per diferents motius, a Sant Cugat tenim un problema d'instal·lacions esportives municipals. I, dins d'aquesta limitació, explotem el màxim les possibilitats del torneig. Podríem abastar més equips perquè tenim capacitat per fer-ho. He de dir, també, que durant l'any són molts els joves que ens pregunten quan farem el torneig. I, això, engresca que la feina que hi ha, que és molta, dona sentit a tot el que fem.

X. R.: No volem créixer a qualsevol preu, però també és cert que no volem morir d'èxit.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem