Golf, gimnàs, pàdel, ‘running’ i BTT, els esports més practicats a la ciutat

El pàdel i el ‘running’ són els esports que, en els últims anys, més progressió han tingut a Sant Cugat

Jugar a golf, anar al gimnàs, jugar a pàdel, sortir a córrer o caminar i fer ciclisme en BTT (bicicleta tot terreny) són els esports més practicats pels santcugatencs. Per la seva condició de ciutat esportiva, Sant Cugat gaudeix d’un nombre important de clubs i centres esportius en què molts santcugatencs es posen en forma, sigui a la sala de fitness o participant activament en activitats dirigides.

Més de 70 pistes de pàdel

Sant Cugat disposa de tres instal·lacions per a la pràctica del golf FOTO: Artur Ribera

En els últims anys, els clubs privats de Sant Cugat han apostat clarament pel pàdel, el qual ha deixat de ser una moda per convertir-se en un esport de referència. Un autèntic fenomen social. Amb més de 70 pistes al municipi, el pàdel és un esport per a tothom. Una disciplina esportiva i també, molt important, social.

A Sant Cugat l’oferta del pàdel és immensa. S’hi pot jugar al Junior FC (12 pistes), al Club Esportiu Valldoreix (11 pistes), al DiR Sant Cugat (7 pistes d’ambient interior i 4 d’ambient exterior), a l’Augusta Padel (11 pistes), al Club Tennis Natació Sant Cugat (8 pistes), al Complex Esportiu EMD Valldoreix (5 pistes), al Pàdel Mira-sol (4), al Set Ball Tennis (2) i a la ZEM Jaume Tubau (2). Segons dades facilitades per aquests clubs, més de 2.000 persones practiquen el pàdel al mes. També es pot practicar aquest esport en altres punts de la ciutat, com a l’escola Àgora.

El running, protagonista

Un sector important de la població va al gimnàs o fa activitats dirigides FOTO: Cedida

El running, com el pàdel, és un altre dels esports que en els últims anys ha agafat protagonisme, probablement com a conseqüència de la crisi econòmica mundial. El fet que la ciutat disposi de molts espais que afavoreixen la pràctica d’aquest esport i de la serra de Collserola ha provocat la proliferació de runners. A banda de poder-ho practicar per lliure, hi ha molts clubs que disposen d’una secció de running, com el Junior FC, el DiR Sant Cugat, EntrenaGrup o l’Oficina Municipal d’Esport per a Tothom (OMET). També hi ha botigues d’esports santcugatenques que han apostat per aquesta manera de fer salut, com Thinkinsport o Running Vallès.

L’últim estudi, el 2007

L’última vegada que es va publicar un estudi sobre els esports més practicats a Sant Cugat va ser l’any 2007, ara fa gairebé deu anys. La Diputació de Barcelona, per encàrrec i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat, va elaborar l’Enquesta d’hàbits esportius de Sant Cugat. Aleshores, segons l’estudi, els esports més practicats pels santcugatencs eren caminar, la natació recreativa, anar amb bicicleta, l’esquí alpí i l’excursionisme.

Si comparem les dades d’aquest estudi amb els esports més practicats actualment, hi trobem diferències remarcables. Fa prop de deu anys, caminar continuava sent una prioritat pels santcugatencs, i anar amb bicicleta, la tercera.

Però la resta d’esports més practicats actualment no eren, llavors, els més practicats. Aleshores, córrer (llavors s’anomenava footing, ara running) era el sisè esport més practicat; anar al gimnàs, el setè, i el golf, el quinzè. El gran canvi en els hàbits esportius dels santcugatencs ha estat la revolució del pàdel. En el rànquing dels quinze esports més practicats en l’estudi del 2007, el pàdel ni apareix.

Observatori Català de l’Esport

L’Observatori Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya va fer un estudi l’any 2010 sobre quins eren els esports més practicats pels catalans. Segons aquest estudi de la Secretaria General de l’Esport, els cinc esports més practicats eren la natació recreativa, el ciclisme recreatiu, el futbol, la gimnàstica de manteniment en un centre esportiu i el muntanyisme, el senderisme i l’excursionisme.

 
Comentaris

Destaquem