Joan Bel: “El club té molta força i un alt nombre de socis, implicació i participació”

Entrevista al president del Club Muntanyenc, Joan Bel, i a la coordinadora de Cultura de l'entitat, Amàlia Roig, per repassar els 80 anys d'història del club santcugatenc

El Club Muntanyenc Sant Cugat es va fundar l'any 1944 amb la intenció de ser un club de muntanya. L'entitat celebra aquest dissabte 27 d'abril l'acte central del seu 80è aniversari al Claustre del Monestir (19 hores), un acte que comptarà amb les actuacions de la Coral Sant Cugat i de la secció de gimnàstica rítmica. També es farà el lliurament de medalles i insígnies als socis que celebren 25 o 50 anys de fidelitat. És per això que entrevistem al seu president, Joan Bel, i la coordinadora de Cultura del club, Amàlia Roig.

El Club Muntanyenc celebra aquest any el seu 80è aniversari. Com s'està vivint l'efemèride?

Joan Bel (J.B.): 80 anys és un temps considerable i la gent ho està vivint molt bé. Quan fas una celebració d'aquest tipus surten moltes històries que la gent va recordant, comentant i t'adones de la potència i la força que té una entitat com el Club Muntanyenc. Hem fet un parell de taules rodones que hem anomenat 'Un passeig per la història del club' que ens han permès recuperar el bagatge d'una entitat tan important per la ciutat. La fidelitat dels socis del club és molt alta i no deixen de ser socis, tot i que tenen un paper més secundari. Som com el FC Barcelona, tenim famílies que són socis les 4 generacions i això és un orgull.

I el dissabte hi ha l'acte central, que podrem trobar?

J.B: Hi haurà actuacions de la Coral Sant Cugat del Club Muntanyenc i de la secció de gimnàstica rítmica. A més, Jaume Cifuentes explicarà els inicis del club i com era Sant Cugat en aquella època i els vicepresidents Alba Martínez i Fer Cortizo faran una radiografia de com és el club avui en dia.

Amàlia Roig (A.R.): També farem el lliurament de medalles i insígnies als socis que celebren 25 o 50 anys de fidelitat. És un moment que els socis viuen amb molta intensitat.

Com va ser el seu primer contacte amb el Club Muntanyenc?

A.R: Nosaltres vam venir a viure a Sant Cugat fa 27 anys i la primera setmana vam estar mirant quines associacions hi havia per poder integrar-nos. Vam veure que el Club Muntanyenc tenia molta força, era una entitat important, i vam decidir apuntar-nos amb els nostres 2 fills. A més, vam considerar que era la millor manera de conèixer Collserola.

"Vam veure que el Club Muntanyenc tenia molta força, era una entitat important, i vam decidir apuntar-nos amb els nostres 2 fills"

En quin moment decideix fer un pas endavant per presidir l'entitat?

J.B: Vaig ser el coordinador de les activitats del 75è aniversari del club, i no sé com, la gent em va començar a empènyer i a proposar perquè agafés el relleu. Jo ja estava jubilat, i com que disposava de temps lliure, vaig decidir acceptar-ho

És una responsabilitat presidir una entitat com el Club Muntanyenc?

J.B: És un orgull i un honor, però sí, també una responsabilitat molt gran. És un club amb 2.000 socis i això comporta diverses maneres de fer i interessos i crec que és crucial tenir mà esquerra i paciència. El club s'ha caracteritzat sempre per implicar-se i promoure activitats a la ciutat.

Quin és l'estat de salut actual del club?

J.B: Força bo. Hi ha hagut moment que han sigut complicats, com per exemple la pandèmia o l'època que teníem dificultats per pagar el nou local a la plaça de la Vila. Actualment, però, el club té molta força, està estable econòmicament i compta amb una alta participació, implicació i nombre de socis. I tot això és important per consolidar-nos i no parar de fer activitats emblemàtiques com la Marxa Infantil o la Mitja Marató.

L'evolució del club va lligada a l'evolució de Sant Cugat?

J.B: Va molt lligat tot plegat, i és que la nostra evolució és paral·lela a l'evolució de la ciutat. És un club que està molt identificat i vinculat amb la ciutat i això es mostra d'aquests lligams.

"És un club que està molt identificat i vinculat amb la ciutat i això es mostra d'aquests lligams"

A.R: És veritat que a nosaltres és agradaria créixer més pel que fa al nombre de socis. La ciutat segueix creixent i nosaltres hem estabilitzat el nombre de socis en 2.000, així que el nostre objectiu és poder arribar als 2.200 socis.

Parlar del Club Muntanyenc és pensar amb la Marxa Infantil, una de les activitats més arrelades de la ciutat. Com viuen una edició?

J.B: Tots els infants de Sant Cugat que ja són adults tenen algun record de la Marxa Infantil, i és que és una activitat que els infants agafen amb molta il·lusió, per molts d'ells és la primera vegada que trepitgen sols la muntanya. Però també és un gran dia per molts voluntaris, que estan des de la primera edició, i que any rere any volen ajudar per l'ambient positiu i tan agradable que es respira. La Marxa Infantil s'ha consolidat com un clàssic en la qual tothom participa amb molta il·lusió i ganes.

A.R: Hi ha un centenar de voluntaris que fan possible la Marxa Infantil. El que jo destacaria és la implicació entre famílies, Sant Cugat i les escoles per fer que funcioni, i això és molt gratificant.

Els agrada dir que el Club Muntanyenc és un club multidisciplinari...

J.B: El Club Muntanyenc va néixer com un club de muntanya, però des del primer moment han coexistit 2 seccions: la de muntanya i la de cultura. Altres clubs exclusius de muntanya s'han encongit i perdut força i la nostra diversitat i transversalitat ha estat clau per consolidar el projecte. Actualment, comptem amb 11 seccions i cadascuna d'elles són autònomes al club i prenen decisions per si soles. Totes les seccions organitzen moltes activitats i esdeveniments, com per exemple la Mitja Marató, la Cursa del Gall o la Marxa de la Salut, i totes aquestes activitats requereixen un voluntariat, que és el patrimoni més gran del club.

"Altres clubs exclusius de muntanya s'han encongit i perdut força i la nostra diversitat i transversalitat ha estat clau per consolidar el projecte"

La secció d'atletisme sorprèn cap de setmana rere cap de setmana amb èxits!

J.B: És una secció molt activa que funciona molt bé, amb participacions en diferents campionats cada cap de setmana i que fa moltes activitats. És una de les seccions més potents.

A.R: A més, és una secció que té cura de la diferència, i des de fa poc compta amb un equip d'atletisme adaptat, amb atletes amb diversitat funcional i que fa una important tasca social pels esportistes.

Pel que fa a la secció de gimnàstica rítmica, la secció va patir una sotragada fa uns anys. Ha pogut refer-se?

J.B: Hi va haver un trencament, un daltabaix en un moment determinat i que va posar en escac la secció, però actualment la secció ha remuntat i dur a terme una activitat extraordinària, amb unes 200 gimnastes. La secció viu un moment esplèndid, i també hem arrencat un equip de gimnàstica adaptada.

Hi ha intenció d'incorporar alguna nova secció en un futur pròxim?

J.B: De moment no hi ha cap proposta alternativa que s'estigui coent. L'última secció que va néixer va ser la marxa nòrdica, fruit d'un grup de persones implicades. Actualment, la secció compta amb uns 200 afiliats, i estem molt contents amb la seva gestió. La història, però, ens ha desvetllat curiositats, com una secció de motociclisme.

"L'última secció que va néixer va ser la marxa nòrdica, fruit d'un grup de persones implicades. Actualment, la secció compta amb uns 200 afiliats, i estem molt contents amb la seva gestió"

A.R: Nosaltres sempre donem l'oportunitat, però sempre ha d'haver-hi alguna persona que ho lideri. Últimament, hem estrenat un grup de pilates i un grup de cinema. També comptem amb 2 cursos: un curs d'història de Catalunya i un altre de música.

Recentment han anunciat la seva incorporació a SantCugatCreix.

J.B: És una proposta que ens va arribar de SantCugatCreix i ens va semblar que era molt positiu sumar-nos, ja que treballa en aspectes diferents relacionats amb l'esport. Les seccions de gimnàstica rítmica, atletisme i marxa nòrdica es podran implicar en els projectes europeus de SantCugatCreix. Des del club volem aportar l'experiència de tots aquests anys, la diversitat i transversalitat. I coincidim amb els seus valors i amb les seves ganes d'estimular el lleure, el lleure actiu i el lleure implicat.

Quins són els reptes de futur del club?

J.B: Volem consolidar l'estructura que tenim i intentar créixer. Els últims anys estem posant els nostres esforços en la comunicació, ja que és fonamental tenir visibilitat a tot arreu, perquè la gent sàpiga que existeixes i poder potenciar i millorar la imatge del club.

A.R: També ens trobem amb joves molt implicats en l'Esplai Sarau i l'Escola d'Excursionisme, però que quan comencen amb la universitat i la feina ho deixen, i tenim un forat de gent entre els 25 i 45 anys. El nostre repte és omplir aquest forat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem