Josep Maria Aymà: "Volem posar més èmfasi en els aspectes naturals de Collserola"

Entrevistem al coordinador de les Passejades per Collserola, activitat del Club Muntanyenc que està celebrant el seu 25è aniversari

Les Passejades per Collserola, una activitat del Club Muntanyenc Sant Cugat, ha celebrat els seus primers 25 anys, després que la primavera de 1998, una colla d'excursionistes proposés fer sortides organitzades per Collserola. És per això que parlem amb Josep Maria Aymà, coordinador de l'activitat, perquè expliqui com ha evolucionat aquesta iniciativa i quins objectius hi ha marcats.

Com van néixer les Passejades per Collserola?

D'una manera espontània. En el Club Muntanyenc hi havia molta gent que es coneixia i sempre hi havia gent disposada a fer caminades el diumenge. A més, tenim la sort de comptar amb Collserola aquí al costat. Així que van néixer amb l'objectiu de donar a conèixer la serra des d'un punt de vista natural, cultural i històric. A més, el club ja tenia experiència en organitzar caminades, i és que ja se celebrava la Marxa Infantil, i alguns companys, com el Paco Carbó, ja havien creat uns itineraris marcats i havien fet uns dossiers de caminades per Collserola per col·legis i instituts.

Després de 25 anys, les caminades són un èxit. A què es deu?

Jo crec que han influït 3 factors, que estan molt vinculats amb els objectius que tenim marcats. Per una banda, com deia, per donar a conèixer Collserola des d'un punt de vista històric, cultural i natural; d'altra banda, per la necessitat de fer esport i ser saludables; finalment, hi ha un aspecte social, de conèixer gent i fer noves amistats. Molta gent s'ha fet sòcia després de provar les Passejades per Collserola en veure que el club oferia moltes altres alternatives.

I de cara el futur, mantenen els mateixos objectius?

En part sí. Aquesta nova temporada volem posar més èmfasi en els aspectes naturals de Collserola, i no tan escritament en els històrics o culturals, perquè ens havíem posicionat. Volem tornar a parlar de més aspectes naturals, parla dels arbres, dels insectes...

"Molta gent s'ha fet sòcia després de provar les Passejades per Collserola en veure que el club oferia moltes altres alternatives"

Per algú que no coneix les passejades, com funcionen?

Tenim 32-33 guies i cadascun d'ells fa una ruta diferent. Els coordinadors a vegades detectem que hi ha alguna zona que tenim una mica abandonada, i llavors sempre busquem alguna persona que se la conegui o algun dels nostres guies se la prepara per poder fer. Fem vora d'unes 40 sortides a la temporada i sempre per recorreguts diferents, tot i que Collserola és limitat i a vegades coincideixen trams. Cadascun dels guies explica allò que considera més rellevant. En definitiva, és un muntatge bastant complex. Cada any intentem incorporar 2-4 guies nous, per poder enriquir així les sortides. Sortim cada dia a les 9h i a les 14h ja hem tornat. Són sortides entre 7 i 12 quilòmetres, però a una marxa tranquil·la.

I oberts a tot al públic?

Sí, qualsevol persona que hagi fet excursions o estigui mínimament en forma. Sí que demanem un calçat apropiat i roba còmoda, perquè tot i que són passejades, no estem parlant d'anar a Can Borrell i tornar. A vegades hi ha pujades i baixades, a vegades trams amb pedres o trams més dificultosos. Tothom que vulgui pot venir un dia a provar.

Com celebren aquest aniversari?

En la seu del Club Muntanyenc hem fet un parell d'actes, un amb totes les institucions implicades com el consorci i representants de l'Ajuntament en el qual vam parlar extensament sobre Collserola. També vam celebrar un altre acte a la Casa Museu del mossèn Cinto a Vallvidrera, un acte històric i emotiu amb l'historiador Domènec Miquel, que sap molt de Collserola. De cara a novembre, a més, ens agradaria poder fer un debat sobre la situació actual de Collserola, les amenaces que té i les seves solucions, i ens agradaria poder fer una exposició fotogràfica.



Hi ha alguna anècdota que recordi?

Més que una anècdota, hi ha un detall que vull destacar, i és que mai hem suspès cap sortida en 25 anys. Tot i la pluja, el guia sempre pregunta si es vol mantenir la passejada i sempre hi ha gent que la vol fer. I si el guia no pot venir per algun problema familiar o alguna incidència, sempre hem pogut trobar un substituït. Evidentment, no hem pogut fer quan hi ha perill d'incendi forestal o durant la Covid-19...

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem