La falta d'instal·lacions esportives, una realitat preocupant

Els clubs necessiten més instal·lacions per poder absorbir tota la demanda de nens i nenes que volen fer esport a la ciutat

El DIARI de Sant Cugat va reunir el dilluns 13 d’abril, a la seva redacció, diferents representants d’entitats esportives i de l’Ajuntament de Sant Cugat. Hi van prendre part Xavier Codina, director de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Sant Cugat; Miquel Martínez, vicepresident de l’associació esportiva Sant Cugat Creix i expresident del Club Voleibol Sant Cugat; Sergi Renieblas, vicepresident del Junior FC i responsable de la secció de futbol; Manel González, director tècnic esportiu del Club Muntanyenc Sant Cugat i responsable de la Secció d’Atletisme, i Clàudia Martínez, jugadora del primer equip del Club Voleibol Sant Cugat, que milita a Superlliga 2. Tots ells ho van fer en una taula rodona, que es va allargar per espai d’una hora i quinze minuts, en la qual van debatre els pros i els contres de fer esport a Sant Cugat.


La manca d’instal·lacions esportives municipals és un dels punts que més es va tractar en aquest debat. Miquel Martínez, vicepresident de Sant Cugat Creix, va assegurar que  “les instal·lacions esportives municipals són un problema crític que condiciona molt el dia a dia de les entitats. Aquests dos pavellons que es construiran a Sant Cugat ens donaran oxigen, però un cop s’obrin les portes, quedaran plens automàticament”. Martínez va ser molt crític “amb la planificació d’aquests dos pavellons, que arriba una mica tard. Els clubs estan molt saturats”.


Per a Martínez, “és molt trist que els nens i nenes de Sant Cugat que fa quatre anys que fan esport a la seva escola no ho puguin fer als clubs. Quan arriba el moment de fer-ho a una instal·lació esportiva municipal, molts s’han de quedar a fora. Quan era president del Club Voleibol Sant Cugat una de les coses que més m’angoixava era, precisament, aquesta: haver de dir que no a les nenes. La demografia, a Sant Cugat, no s’atura i, per tant, aquest és un problema que seguirem tenint a Sant Cugat, per seguir oferint aquest nivell de qualitat del que presumim els clubs i la ciutat de Sant Cugat”.

On està el límit

En aquesta línia, Xavier Codina, director de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Sant Cugat, va argumentar que “Sant Cugat és una ciutat tan dinàmica, amb tanta gent jove, i amb tantes ganes d’organitzar activitats, que si fas equipaments esportius s’omplen de seguida. No sé on està el límit, el límit és indefinit. El límit són les entitats que tenen ganes de fer nous equips. El límit el posa la gent. L’administració no pot posar límits, els límits que té l’administració són els recursos. Nosaltres el que hem de fer és trobar l’equitat i deixar content tothom, que de vegades és la part més difícil de la gestió. Codina també va assenyalar que “en aquests últims quatre anys, l’Ajuntament ha fet 200 actuacions en instal·lacions esportives municipals, on hi ha invertit 1.800.000 euros. Les dues instal·lacions que han costat més diners han estat la nova superfície del pavelló de Valldoreix i l’arranjament de les filtracions d’aigua a la coberta del Pavelló 1 de la ZEM Rambla del Celler”.

Es construiran dos pavellons

“Amb la construcció dels dos pavellons a la ZEM La Guinardera i a la nova escola del Leonardo da Vinci (al barri de Volpelleres), creiem que a curt termini hem de resoldre perfectament els problemes d’instal·lacions que tenen els esports de sala. Som conscients que anem molt ajustats amb els esports de sala. D’aquí dos anys, Sant Cugat tindrà set pavellons”, va explicar Codina, que també va dir que “arranjarem les pistes de Sant Francesc i s’ha de desenvolupar el pla especial a Mira-sol”.

Entrena menys que abans

Clàudia Martínez, jugadora del sènior A del Club Voleibol Sant Cugat, va afirmar que “hi ha hagut un creixement exponencial de jugadores al club que no s’ha vist reflectit en un creixement d’instal·lacions esportives disponibles per aquestes jugadores. Quan jo era infantil tenia més hores de pistes que ara, que sóc sènior i que hem jugat la fase d’ascens per jugar a la màxima categoria estatal, la Superlliga 1”.


Sergi Renieblas, vicepresident del Junior FC i responsable de la secció de futbol, va explicar que “el que fa falta són dos camps de futbol”. També va dir que cal definir “un pla d’equipaments esportius, que defineixi les necessitats que hi hagi a Sant Cugat en un període de 4 o 5 anys vista”.

Pla director d’instal·lacions

Manel González, director tècnic esportiu del Club Muntanyenc Sant Cugat i responsable de la Secció d’Atletisme, va destacar el fet que “fer noves instal·lacions costa molts diners i mantenir-les, també. A més, al matí ningú les utilitza”. González també va puntualitzar que qui ha de desenvolupar el pla director d’equipaments esportius “és l’Ajuntament perquè és l’Ajuntament qui fa la política de gestió dels equipaments esportius”.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem