Les lesions i la bona governança en l'esport centren els nous projectes de SantCugatCreix

Per primera vegada, SantCugatCreix liderarà un projecte europeu, en el qual participaran altres entitats internacionals

SantCugatCreix ha presentat dos nous projectes europeus per a desenvolupar eines per a l'esport: l'Sportboard i el Sonar Injuries, el dilluns 7 de març a l'Hotel de Sant Cugat. Ambdós, subvencionats per la Unió Europea a través d'Esasmus+, buscaran crear mecanismes innovadors de seguiment en el món esportiu amb l'objectiu de prevenir les lesions dels joves esportistes i de definir uns comportaments assenyats.

Així doncs, l'Sportboard serà el primer projecte que coordini l'entitat santcugatenca i té per finalitat generar un bon govern en l'àmbit esportiu. El projecte, que beu de l'Ethics for Sport (E4S), pretén fer un seguiment i definir un comportament ètic en els esportistes, fent un treball sistemàtic d'indicadors com l'assetjament, la discriminació, el dopatge, l'abús, la violència o l'arranjament de partits.

Aquest projecte, dotat amb 250.000 euros, comptarà amb la col·laboració del Club Anderlini (Itàlia), l'Ajuntament de Mòdena (Itàlia), la facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport de Blanquerna-Universitat Ramon Llull, Sport and Citizenship (França) i ACES (Bélgica). Així doncs, i amb la intenció d'arribar a més de 800 registres, es computaran comportaments de 12 modalitats esportives diferents: futbol, voleibol, rugbi, gimnàstica rítmica, bàsquet, hoquei patins, hoquei herba, patinatge artístic, dansa esportiva, atletisme, handbol i gimnàstica artística.

És per això que Albert Salarich, membre de SantCugatCreix, ha explicat que aquest nou projecte "vol ser l'evolució d'Ethics4Sport, proporcionant més eines i coneixement, per així donar recomanacions a les administracions públiques i organitzacions per fer un bon govern en l'esport". D'altra banda, Enric Maria Sebastiani, representant de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de la Blanquerna, ha assenyalat que Sportboard "busca ser una aplicació viva que ens ajudi a comprendre els resultats per generar un coneixement beneficiós per a tots".

En el cas del Sonar Injuries, SantCugatCreix, tot i no liderar el projecte, serà un dels col·laboradors del consorci, juntament amb 8 organitzacions de 7 països europeus. Amb això, el projecte pretén potenciar les habilitats educatives i formatives dels entrenadors d'esports de base en el seguiment i prevenció de lesions esportives d'infants i joves, amb especial atenció a les esportistes femenines.

Així ho ha explicat Xavi Penya, de la Universitat de Vic i exentrenador del DSV Club Voleibol Sant Cugat: "Davant de la dificultat de quantificar el nombre de lesionats vam veure necessari trobar un mecanisme per detectar eines més potents que ajudin a recollir dades epidemiològiques de les lesions esportives. A més, des dels propis clubs, moltes vegades hi ha una mancança de coneixement respecte a la prevenció de lesions".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem