Marc Arranz: “El ‘horse-ball’ és un esport d’equip i espectacular. Estem il·lusionats”

Els germans Arranz, el Marc i el Carles, són els entrenadors i responsables del ‘horse-ball’ al Club Esportiu Equus Can Caldés

El Marc i el Carles estan molt il·lusionats en aquest nou projecte esportiu de Sant Cugat i volen que el ‘horse-ball’ es consolidi a la ciutat. El Marc fa tres anys que s’hi dedica i és àrbitre de la Lliga catalana de horse-ball. Munta a cavall des dels 6 anys i ara en té 20. L’Hípica Can Caldés busca patrocinadors que confiïn en aquesta nova disciplina esportiva a Sant Cugat, que la pròxima temporada tindrà, com a mínim, un equip que competirà.

Sant Cugat ja té un nou esport: el horse-ball.

Hem creat un equip, que la pròxima temporada 2014-2015 militarà a la Tercera Categoria (per a nois i noies de més de 16 anys) de la Lliga Catalana de horse-ball. També estem treballant per fer una coalició amb alguna altra hípica per fer un equip per a joves de menys de 16 anys. Estem esperant la resposta dels santcugatencs i santcugatenques per poder fer més equips. Estem molt il·lusionats. Ja tenim l’equipament: serà negre i groc.

Ja fa tot un any que s’entrenen...
Vam començar al setembre del 2013. Alguns ja en sabíem, però els que es van apuntar i desconeixien aquest esport han millorat moltíssim.

Ja han fet, fins i tot, un parell d’exhibicions...
Estem molt contents, la veritat. També han servit per marcar-nos objectius. Els objectius sempre et fan millorar. A més, volem organitzar dues jornades de la Lliga Catalana a l’hípica. És una jornada on hi juguen tots els equips de la lliga. Serà impressionant!

Què és el horse-ball?

És un esport d’equip, amb quatre binomis (jugador i cavall) per equip. És una barreja entre bàsquet, rugbi i equitació. S’ha de fer un mínim de tres passades per poder marcar a cistella. Els partits són de dues parts de 10 minuts. També hi ha una direcció de joc per evitar que no hi hagi xocs entre cavalls. És un esport de molta velocitat i intensitat, però la seguretat és el que es prioritza en el horse-ball. És un esport espectacular.

Hi creu molt, en aquest projecte esportiu.
És un esport que agrada molt. Fins ara, l’esport de l’hípica ha estat un esport individual. El cavall i tu. El horse-ball, en canvi, és un esport d’equip i et permet fer relacions socials, que hi hagi ambient i caliu. I un equip dóna molts valors.

L’objectiu final és consolidar el horse-ball a Sant Cugat, que és una ciutat multiesportiva.
Així és. A Catalunya ja va agafant força. És un esport molt jove que a Catalunya es va començar a practicar el 2010. Cada cop hi ha més clubs. Aquest any ha començat a Sant Cugat i a La Foixarda, a Barcelona. On hi ha més clubs és a la província de Girona, i a Cardedeu, són els que ho fan millor.

Com neix aquesta iniciativa?
Els meus germans i jo estàvem al CE Papiol, però vam decidir desvincular-nos-en i, buscant una hípica per a la meva germana, va sorgir la possibilitat de crear el horse-ball a l’Hípica Can Caldés i de seguida, amb moltes ganes, vam dir que sí.

D’on ve el horse-ball?
Del pato, que és l’esport nacional a l’Argentina.

Què li diria a un santcugatenc o santcugatenca perquè s’hi apunti.
Si li agraden els animals, l’aventura, la intensitat i no pot estar quiet o quieta a casa, el horse-ball és el seu esport.

Per poder jugar a horse-ball no cal tenir un cavall de propietat.
Exacte. Jo per exemple no en tinc. Hi ha tres modalitats: agafar un cavall d’escola (és el que jo faig); els cavalls cedits (pagues una quota mensual) i els cavalls de propietat. La majoria de la gent, quan comença, agafa un cavall de l’escola perquè només pagues quan l’utilitzes.

És un esport car?
No hi ha cap esport d’hípica que sigui barat, però si ho comparem amb altres disciplines, el horse-ball és més barat.

 
Comentaris

Destaquem